Možno sa aj vy chytíte za hlavu, keď vám prezradím, že sa tu mieša káva s citrónovou zmrzlinou, ale skúste tomu dať šancu – je to nádherne osviežujúca a zároveň pomerne netradičná chuť. Podobne chutí Mazagrande, ktoré máte pripravené ihneď a bez práce. . ;-)
Ako pripraviť cold brew?
Základom tohto „kávového koktailu“ je cold brew – káva, ktorá sa vôbec nestretne s horúcou vodou. Je to metóda, kedy čerstvo zomletú kávu lúhujete vo vode studenej, v chladničke. Chce to viac času, aby sa poriadne uvoľnila chuť, takže je potrebné si kávový základ pripraviť deň vopred (aj základ na zmrzlinu je koniec-koncov potrebné pripraviť si deň vopred, takže to ide ruka v ruke).
Aj keď znie cold brew ako niečo cudzie a náročné, v skutočnosti je jeho príprava (okrem času lúhovania) záležitosťou pár minút a ľahkého postupu.
Čo je teda na cold brew potrebné?
Postup pre 2 poháre cold brew
Môj tip: Kľudne si kávy pripravte viac. Vydrží vám totiž v chladničke viac ako týždeň, pokiaľ ju nevypijete skôr :-)
Budete potrebovať kvalitnú zrnkovú kávu, mlynček, váhu, uzatvárateľné nádoby, vodu, plátno, jemné sitko alebo papierový filter.
- Zomeľte cca 60 g kávy (nahrubo je lepšia) a nasypte ju do uzatvárateľnej nádoby. Z čerstvo namletej kávy je výsledok oveľa lepší. Ideálna je Tchibo African Blue (modrý sáčok so slonom).
- Prilejte 500 ml studenej vody a všetko dôkladne premiešajte.
- Nádobu dobre uzatvorte a uložte na noc do chladničky (aspoň na 12 hod).
- Na druhý deň kávu sceďte a máte hotové. Môžete ju piť samotnú, alebo práve s kúskami citrónovej zmrzliny. Pokiaľ si prajete naozaj mrazivé osvieženie, nezabudnite prihodiť pár kociek ľadu, ale nie je to nutné, pretože káva so zmrzlinou už sú samy o sebe veľmi studené.
Kávu, ktorá vám zostala v sitku po scedení, nemusíte vyhadzovať. Dobre poslúži napríklad ako hnojivo pre rastliny.
Pridajte citrónovú zmrzlinu
Citrónovú zmrzlinu, rovnako ako cold brew, si hravo pripravíte aj doma a stačia vám na to 3 ingrediencie. Smotana na šľahanie, práškový cukor a citrón.
- Vyšľahajte 300 ml smotany s lyžicou práškového cukru (nemusí vzniknúť tuhá šľahačka, ale mala by byť aspoň hustejšia).
- Vmiešajte jemne nastrúhanú kôru z citróna a na záver aj vytlačenú citrónovú šťavu.
- Zmes nalejte do uzatvárateľnej krabičky a na noc ju nechajte zmraziť v mrazničke. Pred použitím do kávy si zmrzlinu nechajte zľahka povoliť – môžete ju pomocou lyžičky rozdeliť na menšie kúsky.
Množstvo zmrzliny na jeden pohár závisí na vašej chuti. Ja dávam 1/3 pohára zmrzliny a dolejem ju ľadovo studenou kávou. Každú porciu ozdobím plátkom citróna a pridám slamku, pretože k ľadovej káve mi to tak nejako sedí. U nás doma opakovane používame kovové slamky – máme ich stále po ruke a šetríme prírodu.
Zmrzlina sa dá pripraviť aj bez mlieka
Celý nápoj tak bude bezlaktózový a zároveň vegánsky. Stačí zmiešať rastlinné „mlieko“ s citrónovou šťavou a kôrou a prípadne osladiť (kľudne aj javorovým sirupom) podľa vlastnej chuti. Výsledok ale bude tvrdší, preto sa hodí naozaj skôr ako špeciálny ľad do kávy. Môžete ho hneď mraziť v boxoch na ľad a získať tak ešte efektnejší spôsob servírovania.
Môj tip: Môj tip: Pokiaľ práve nemáte cold brew a zmrzlinu pripravené, môžete siahnuť po Mazagrande – je kávové, osviežujúce a citrusové, podobne ako tento recept! :-)