Práve čítate

4 osvedčené spôsoby, ako deťom servírovať zeleninu tak, aby ju milovali

3438  
Zdieľať: 

4 osvedčené spôsoby, ako deťom servírovať zeleninu tak, aby ju milovali

Ak som ako malá neznášala nejaké jedlá, väčšinou v nich bola zelenina alebo strukoviny. V dospelosti som si k nim cestu našla, ale svoje deti by som chcela od začiatku naučiť, že ani brokolica alebo fazule nie sú príšery z bažín! Aj keby to malo byť tak, že ich musím naservírovať práve ako tú príšeru.

14. 7. 2018 4 min. čítania Jana Duffková
4 osvedčené spôsoby, ako deťom servírovať zeleninu tak, aby ju milovali

Snažím sa nášho Tonka od malička učiť, že jesť zeleninu, ovocie aj strukoviny v rôznych úpravách je úplne normálne. Najlepšie by samozrejme bolo, keby to vedel sám od seba. Ale deti sa rozhodujú podľa kadečoho, len nie podľa pravidiel zdravej výživy. Vidím to nielen u nás doma, ale aj u mnohých mamičiek v mojom okolí.

Mám 4 obľúbené triky, ako zdravé potraviny „prepašovať“ do jedálnička tak, aby sa oblizovali až za ušami nielen deti. Veď koniec koncov, ani my dospelí sa nemusíme obmedzovať len na šaláty, však?

Tip 1: Pridajte zeleninu do cesta

Väčšinou nezmení chuť, ale pokiaľ chcete, vykúzli farebné kombinácie!

Mám vyskúšané, že dostať „nepozorovane“ zeleninu do cesta je úplná hračka. Manžel napríklad nemá rád tekvicu na klasický spôsob, ale v ceste na brownies si ju najskôr ani nevšimol. Trochu povarená a na pyré rozmixovaná zelenina je skvelá v ceste na palacinky, strúhaná surová je perfektná do múčnikov.

Do buchiet a báboviek môžete okrem dyne nastrúhať mrkvu a cuketu; obe teraz majú sezónu a stoja pár šupov. Veľmi ma tiež baví špenát, ktorý takmer nezmení chuť, zato korpus zaujímavo zafarbí a to deti väčšinou celkom láka. Zaujímavá je aj červená repa, ktorá zase vykúzli princeznovsky ružovú farbu. S oboma surovinami nájdete recepty na konci článku.

Tip 2.: Naučte sa robiť zeleninové a strukovinové nátierky

Ozdobené kúsky pečiva s nátierkou sú u detí zaručený hit.

Strukovinové nátierky chutia určite lepšie, ako za nás hrachová kaša v školskej jedálni. Či už pripravíte nátierku z červenej šošovice alebo napríklad z cíceru, nezabudnite porciu dozdobiť čerstvou zeleninou. Popustite uzdu fantázii a premietnite na chlieb napríklad celý príbeh, alebo krajec premeňte na divokú príšeru.

Zeleninu vykrajujte malým ostrým nožom, tú mäkšiu môžete nakrájať na plátky a pomôcť si vykrajovačkami na pečivo.

Tip 3.: Keď milujú výživy, smoothie bowls zabodujú úplne rovnako

Hodí sa ako desiata alebo súčasť raňajok.
Kúzlo výživ z obchodu je, že kombinujú skvelé chute. Dobre skombinovanú „smoothie bowl“, teda misku mixovaného ovocia alebo zeleniny, vám deti zjedia kľudne na posedenie.

Vždy je dobré mať nejaký tekutejší základ, napríklad biely jogurt, tak ako v recepte nižšie, ale úžasne funguje aj kokosové alebo iné rastlinné mlieko. Potom väčšinou pridávam banán, ktorý mix jednak zahustí a tiež zdravo osladí. Ak je v miske banán, už nie je potrebné pridávať med, javorový sirup ani iné ďalšie sladidlo.

Ani k banánu sa nebojte pridať ľubovoľnú „zelenú“ zeleninu a všetko potom ešte priostriť napríklad bobuľovým ovocím. Našu obľúbenú kombináciu nájdete v recepte nižšie.

Tip 4.: Urobte zeleninovú pizzu bez štipky múky

Symbol nezdravého jedla môžete premeniť na dobrotu, ktorú si kľudne dáte s deťmi aj vtedy, keď držíte diétu.

Nepoznám azda žiadne dieťa, ktoré by nemalo rado pizzu. Na tú zdravú sa „cesto“ robí tak, že nadrobno nastrúhate/rozdrobíte povarený karfiol, vytlačíte z neho čo najviac vody, vmiešate vajce, strúhaný syr a dochutíte soľou, korením, bylinkami alebo aj cesnakom, pokiaľ vašim deťom nevadí. Keď máte takýto základ pripravený, roztlačíte ho na papieri na pečenie do kruhového tvaru, dáte na plech a predpečiete v rúre do chrumkava.

Potom už zostáva len pridať trošku suga (paradajkovej omáčky na pizzu), posypať syrom, doplniť tým, na čo máte s deťmi chuť; napríklad kvalitnou šunkou a kukuricou – to deti väčšinou milujú, a ešte krátko zapiecť. Nemusíte robiť jednu veľkú pizzu, kľudne urobte niekoľko rôznych menších, aby ste mali viac variantov chutí.

Farebné recepty, s ktorými si deti zamilujú červenú repu aj špenát

Aby ste na začiatok mali inšpiráciu nielen na „pašovanie“ zdravých vecí do jedálnička, mám pre vás dva recepty:

Ružové palacinky pre princezné

Deti, ktoré milujú princezné a jednorožcov, sa do nich pustia skôr, ako ich stihnete položiť na stôl. A pravdepodobne si ani nevšimnú, že jedia červenú repu.

Na 4 porcie potrebujete:

  • 1 olúpanú repu (čerstvú alebo varenú)
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 1 vajce
  • 260 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • 20 g rozpusteného masla
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • Ovocie na ozdobu, biely jogurt pri servírovaní

Ako pripraviť ružové palacinky

  1. Repu nastrúhajte najemno a zmiešajte ju s mliekom, vajcom, vanilkou a rozpusteným maslom.
  2. V druhej mise zmiešajte cukor, múku, kypriaci prášok.
  3. Spojte obe časti cesta a vymiešajte hladké cesto. To nechajte asi 5 minút odstáť.
  4. Panvicu potrite maslom a rozohrejte. Lyžicou na panvici tvorte jednotlivé lievance a pomaly ich opekajte postupne z oboch strán. Lievance nepečte prudko, pretože by sa mohli dosť opiecť a stratili by tak zo svojej atraktívnej ružovej farby.
  5. Hotové lievance naskladajte na seba a preložte ich bielym jogurtom, prípadne aj nakrájaným banánom alebo iným ovocím. Nezabudnite všetko atraktívne ozdobiť.

Môj tip na princeznovské zdobenie: Z jablka nožom vykrojte tvar koruny a na jej špičky pridajte narezané guľôčky červenej ríbezle.

Príšera v zelenej bažine

Nezabudnite pripraviť misku aj pre seba, pretože určite neodoláte. A možno si aj vy po prvýkrát naozaj zamilujete špenát.

Na 1 misku potrebujete:

  • 1 biely jogurt
  • 1 banán
  • Veľkú hrsť čerstvého baby špenátu
  • ½ zrelého manga
  • 1 lyžicu strúhaného sušeného kokosu
  • 1 lyžicu ľanových semienok
  • Ovocie na ozdobu

Ako pripraviť zelenú smoothie príšeru

  1. Do mixéru nalejte jogurt a pridajte olúpaný banán s pokrájaným mangom a špenát.
  2. Prisypte ľanové semienka, kokos a všetko rozmixujte do úplne hladkej zmesi.
  3. Smoothie nalejte do misky a ozdobte tak, aby sa to práve vašim deťom čo najviac páčilo.

Môj tip na zdobenie zlobra: Zuby a obočie som vykrojila nožom z manga, nos je mesiačik marhule a oči sú z plátkov jabĺk vykrojených vykrajovačkou v tvare kvetinky. Tú som po vykrojení rozdelila na dve polovice a dozdobila červenou ríbezľou. Keď zo špenátových lístkov spravíte uši, bude príšera trochu roztomilejšia.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články