Cupcake nie je iba „ozdobený muffin“
Na prvý pohľad sú si oba dezerty veľmi podobné, sú to ale skôr bratranci ako bráškovia.
Kým muffin je veľmi nadýchaný, „pravý“ cupcake je miniatúrna zdobená tortička. Jeho telo tvorí hutnejší korpus, niekedy s vláčnou náplňou a býva bohato zdobený krémom alebo napríklad marcipánom.
Cesto býva dosť maslové, a aj preto sa väčšinu celého procesu prípravy cesta ingrediencie šľahajú „vrtuľkami“. Spoliehať sa na ručnú prácu v tomto prípade neodporúčam – vyšľahať maslo s cukrom do peny dá naozaj veľa práce.
Základ: korpus s rovným vrškom, ktorý sa ľahko zdobí
Keď pečiete cupcake, korpus by mal vybehnúť ideálne do výšky košíčka, a profi cupcaky majú rovný vršok. Môže sa ale stať, že vám ujde ruka s kypriacim práškom, neodhadnete pomer cesta na košíček alebo vás hnevá rúra. Skrátka sa môže stať, že domáci cupcake vytvorí podobnú oblú čiapku, akú poznáme od muffinov.
Keď sa to stane a cupcaky práve nenesiem na návštevu, na domáce maškrtenie „kopček“ kľudne nechám priznaný a zdobím priamo naň. :-) Druhá možnosť je výbežok zrezať nožom na pečivo. Odrezky ale nikdy nevyhadzujem!
Z odrezkov pripravíte ďalší dezert
Na konci pečenia odrezky len tak ručne rozmrvím a zmiešam so zvyšným krémom a náplňou. Z tohto „cesta“ tvarujem guľôčky, ktoré napichnem na špajle a namáčam v čokoláde. Výsledku sa hovorí cake pops, alebo tortové lízatka.
Čo sa týka formy na pečenie, najradšej používam silikónovú. Niekedy ju vyložím papierovými košíčkami, ale keď ich práve nemám, môžem piecť priamo v silikónovej forme bez vymazávania a to je vážne super. Tiež ma baví použiť občas „vzorovanú“ formu, napríklad na malé bábovky.
Máte chuť na lahodný stred?
Mám rada, keď sú cupcaky šťavnaté, a preto, podľa chuti, časť stredu korpusu nahradím napríklad ovocným rozvarom, čokoládovým krémom alebo karamelom. Je ale na každom, či si náplň dopraje, alebo radšej ponechá korpus taký, aký bol.
A teraz to hlavné: zdobenie
To, koľko krému na jednu tortičku použijem, sa odvíja podľa druhu krému:
- Keď je ľahký, napríklad šľahačkový alebo málo sladký tvarohový, kľudne použijem bohatú vrstvu.
- V prípade, že tvorím s maslovým, alebo iným hutnejším krémom, radšej ním šetrím, aby všetko chuťovo príjemne ladilo.
- Niekedy dokonca používam len tenkú vrstvičku ganache (hutná čokoládová hmota).
- Nie nutne musí byť každý cupcake zdobený krémom. Osobne mi veľmi chutí marcipán a preto niekedy len zrežem cupcake do úplnej roviny, zľahka ho potriem maslovým krémom, potiahnem vykrojeným, tenkým kolieskom marcipánu a zdobím malými marcipánovými detailmi.
Aký krém je lepší?
Keď cupcaky beriem so sebou na návštevu, radšej volím hutnejšie, napríklad čokoládové krémy, ktoré lepšie vydržia aj v teple. Šľahačkové a nadýchané krémy nemusia prepravu zvládnuť bez úhony.
A tiež je veľa možností, ako vlastne zdobiť:
- Ozdobné trezírovacie špičky, ktoré dokážu vykúzliť nádherné tvary krému
- Ľubovoľný pevný sáčok s odstrihnutým cípom, ktorý sa dá použiť na hladké zdobenie
- Ledabolé natieranie krému pomocou noža
- Tvorenie krémových kopčekov a špičiek
- Tenká vrstva krému doplnená ozdobnými detailmi
- Jednofarebné alebo viacfarebné krémové zdobenie
Na prácu s krémom je potrebné vychytať si jeho správnu konzistenciu. Nechať ho trošku popustiť po vybratí z chladničky, prípadne ho ešte trošku prešľahať, aby sa s ním dobre zdobilo, ale zároveň ho nenechať veľmi povoliť, aby sa neroztekal.
Čerešnička na torte, teda: ozdoba na cupcakovom kréme :-)
Na vršok krému rada dávam čerstvé ovocie, sušené alebo čerstvé jedlé kvety, hotové cukrové ozdoby, bylinky alebo si niekedy niečo vyrobím sama – napríklad z karamelu alebo čokolády.
Na čo si dávam pozor, je zdobenie marcipánom. Buď ozdôbky pridávam až pred servírovaním, alebo ich podkladám kúskom maslového krému. Keď ich totiž dáte do šľahačky alebo tvarohu, začnú sa pomaly rozpúšťať. Zároveň si marcipánové ozdoby pripravujem kľudne niekoľko dní vopred, aby stihli trochu vytvrdnúť a dobre držali tvar.
Teraz už o cupcakoch viete skoro všetko :-), a môžete sa pustiť do pečenia.
Mám pre vás recept na kávový korpus a k tomu dve variácie krémov (svetlý tvarohový a tmavý čokoládový).
Čo sa vám bude hodiť pri príprave cupcakov?
- Forma na pečenie a papierové košíčky (ak nemáte silikónovú formu)
- Misa na cesto a na krémy (niekedy ich je potrebných viac)
- Elektrický šľahač (ručné šľahanie je u cupcakového cesta naozaj veľmi náročné)
- Kuchynská váha alebo odmerka
- 2 lyžice alebo naberačka na zmrzlinu na premiestňovanie cesta do košíčkov
- Stierka
- Zdobiace vrecko (a špičky) alebo guľatý nôž
Recept na kávové cupcaky
Ingrediencie na 12 kúskov:
- 120 g zmäknutého masla
- 140 g krystalového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 vajcia
- 50 ml silnej kávy – Akú? Vyberte si podľa toho, ako ju budete pripravovať:
-
- Nemám kávovar ani iného pomocníka: instantná káva Black’n’White
- Mám kávovar Cafissimo: Tchibo Cafissimo Barista
- Mám espresso kávovar: Tchibo Sicilia Style
- Varím turka alebo používam frenchpress/mokka kanvičku/filter: Tchibo African Blue
-
- 50 ml smotany
- 10 g holandského kakaa
- 180 g hladkej múky (môže byť aj špaldová)
- 1 lyžička kypriaceho prášku
Postup:
- Vo väčšej nádobe elektrickým šľahačom vyšľahajte maslo, vanilkový a klasický cukor do peny.
- Postupne zašľahajte aj vajcia, vychladnutú kávu a smotanu.
- Po častiach postupne zašľahajte múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom.
- Na mierne otáčky vyšľahajte pomerne tuhé cesto. To pomocou dvoch lyžíc alebo naberačky na zmrzlinu prenášajte do košíčkov na cupcaky.
- Košíčky plňte asi do 2/3. Nevadí, keď cesto vytvorí hrbolčeky – vďaka veľkému množstvu masla sa v rúre všetko rovnomerne roztečie.
- Korpusy upečte na 180 °C vo vopred vyhriatej rúre. Bude to trvať asi 20 min. Potom ich nechajte na mriežke úplne vychladnúť.
To, že je cesto upečené, spoznám tak, že ľahko stlačím prstom korpus. Mal by pružiť a vracať sa do pôvodnej podoby.
Tvarohový krém
Ingrediencie na ozdobenie 12 cupcakov:
- 500 g mäkkého tvarohu v kocke
- 80 ml smotany na šľahanie
- 2 vanilkové cukry
Postup:
- Smotanu vyšľahajte s cukrom do pevnej šľahačky.
- Pomocou stierky votrite šľahačku do tvarohu tak, aby vám vznikol hladký krém.
- V prípade potreby môžete krém dosladiť práškovým cukrom alebo dochutiť vanilkou.
Čokoládový krém
Ingrediencie na ozdobenie 12 cupcakov:
- 200 g kvalitnej horkej čokolády
- 200 ml smotany na šľahanie
Postup:
- V malom kastróliku zahrejte smotanu tak, aby dokázala rozpustiť čokoládu, ale aby sa nevarila.
- Smotanu odstavte a nalámte do nej čokoládu. Stále miešajte, pokiaľ sa všetko nerozpustí v jednotnú hmotu.
- Vzniknutú zmes uložte na niekoľko hodín do chladničky.
- Vychladnutú a stuhnutú hmotu (mala by byť síce hustá, ale zároveň dostatočne tekutá na to, aby sa dala napríklad nabrať lyžičkou) vyberte z chladničky.
- Takto pripravenou čokoládou môžete plniť stred cupcakes, môžete ju na cupcakes len tak natierať nožom, alebo ju krátko prešľahajte elektrickým šľahačom a získate tak nadýchaný čokoládový krém.
Hotové cupcaky vždy skladujem v chladničke a kým ich podávam, nechám ich aspoň 20 min. odstáť pri izbovej teplote, aby sa dali pohodlne jesť. Servírujem ich na dezertnom tanieriku s vidličkou a pridávam dostatok servítok, pretože zjesť cupcake a nezašpiniť sa, to je veľakrát náročná disciplína. :-)
Zdobenie cupcakov môže byť aj bláznivo farebné!
Farebné zdobenie krémom býva veľmi populárne, hlavne ak cupcaky chystáte pre deti.
- Keď chcem dosiahnuť naozaj šialené farby, používam gélové potravinárske farby zo špecializovaných cukrárskych predajní. S kvalitným farbivom stačí použiť len množstvo veľkosti špendlíkovej hlavičky.
- Niekedy sa ale týmto „umelým“ farbám chcem vyhnúť a siahnem po prírodných extraktoch, napríklad z červenej repy, kurkumy alebo špenátu. Tiež doplnky sa dajú zohnať cez internet.
- Najjednoduchšie – a mám to vždy doma, je pre mňa farbiť kakaom, alebo kombinovať rôzne druhy krémov v ich prirodzenej farbe.
Na tvorenie farebných kombinácií na jednej tortičke mám 2 spôsoby
Buď si pripravím 2 zdobiace vrecká, každé s inou náplňou a počas zdobenia ich rôzne striedam, alebo robím cupcaky s „ombré“ efektom, a to ma baví najviac.
Ako sa to robí?
- Do veľkého pohára si postavíte a dobre roztvoríte zdobiace vrecko a pomocou lyžičky do neho postupne nanesiete obe (alebo aj viac) farby, ktoré chcete použiť.
- Každú farbu vždy lyžicou rozotriete na jednu vnútornú stenu vrecka.
- Potom už len vrecko hore zamotáte, vytlačíte vzduch a rôzne farby krémov sa vnútri stretnú. Vďaka tomu zo zdobiacej špičky vychádza krásna, tieňovaná hmota.
Ak vám veľmi nejde vložiť jednotlivé krémy do vrecka lyžicami, môžete to urobiť pomocou ďalších zdobiacich vreciek. Je to jednoduchšie, ale mne sa väčšinou veľmi nechce zašpiniť toľko vreciek.
Pečenie tort pre začiatočníkov
Namiesto tortičiek by ste radšej tortu? Pozrite sa, ako na ňu!