Práve čítate

Dokonalá bábovka. Recept, ktorý sa vždy podarí

21078  
Zdieľať: 

Dokonalá bábovka. Recept, ktorý sa vždy podarí

Bábovka je v našej rodine skoro posvätná. Babička robila tú svoju s orechmi, moja mamina vždy olejovú mramorovú… a môj tato má svoju šľahačkovú. A keď bábovku nepokazí ani on, ktorý inak nepečie, ako je rok dlhý, tak ju nepokazí nikto.

26. 11. 2018 3 min. čítania Tereza Olivová
Dokonalá bábovka. Recept, ktorý sa vždy podarí

Tento recept milujem, pretože tatova bábovka je vždy nadýchaná a vláčna, žiadny venček z betónu. Vláčna vydrží aj päť dní. Pokiaľ ju teda nezjeme hneď na prvý deň, ako to väčšinou dopadne. ;-)

Na dokonalú bábovku potrebujete: 

  • 200 g polohrubej múky alebo hladkej špaldovej múky
  • 100 g mäkkého masla (nechajte ho zmäknúť a nakrájajte na kocky)
  • 200 g (250 ml) šľahačkovej smotany (obsah tuku najmenej 31 %)
  • 200 g trstinového cukru
  • 1 lyžička vanilkovej arómy
  • 5 vajec (použite ich priamo z chladničky; čerstvé sú lepšie)
  • trochu soli
  • citrónovú kôru
  • zmäknuté maslo a trochu hrubej múky na vysypanie formy
  • podľa veľkosti vajíčok ešte možno 100 ml plnotučného mlieka

Ako dlho to trvá?

Príprava cesta trvá s robotom tak 20 minút, ručne je to pomalšie, ale do pol hodinky sa vojdete. Bábovka sa potom pečie približne hodinu.

Na koľko vyhriať rúru?

Piecť budeme na 160 °C v teplovzdušnej rúre alebo 180 °C v rúrach statických, teda v plynovej/elektrickej rúre. Rúru si dajte vyhriať hneď, ako sa pustíte do bábovkového cesta.

Najskôr spracujeme vajíčka

V hlbokej mise vyšľahajte dotuha bielky. Prácu si uľahčíte, keď použijete čo najčerstvejšie vajíčka vybraté priamo z chladničky a tiež keď budete mať úplne odmastenú misu. Kvalitu našľahaných bielkov overíte, keď otočíte misu hore dnom a sneh sa ani nepohne. Alebo stačí zobrať trochu na lyžicu a otočiť, pokiaľ nemáte istotu.

Do druhej misy dajte 4 žĺtky a jedno celé vajíčko. Najskôr vyšľahajte žĺtky s cukrom. Šľahajte v robote alebo ručným šľahačom do hladkej peny. Hmota by mala byť výrazne svetlejšia a tiež zväčšiť svoj objem. Nepoužívame žiadne kypridlo, takže kvalitné prešľahanie žĺtkov a objem vzduchu, ktorý do nich dostaneme, ovplyvňuje výslednú pórovitosť bábovky.

Potom spojíme suroviny

Počas šľahania do tejto zmesi pridajte  najskôr šľahačku a potom tiež zmäknuté, na kocky nakrájané maslo. Môže byť aj rozpustené, ale nie teplé. Do tejto vyšľahanej zmesi preosejte múku, pridajte tiež trochu soli. Tým začne vznikať hladké cesto. Pridajte arómu aj kôru.

Keď budete vidieť a cítiť, že je cesto jednoliate a bez hrudiek, je čas na bielky. Dajte si záležať a bielky zapracujte naozaj jemne. Najlepší spôsob je dávkovať bielky do zmesi na trikrát a len ich jemne zapracovať vareškou alebo ešte lepšie stierkou. Zbierajte cesto od krajov vždy po stene misy a „nadľahčujte“. Bielky veľmi ovplyvňujú výslednú nadýchanosť bábovky.

A hurá do rúry

Maslom dôkladne vymazanú formu vysypte hrubou múkou. Keď to urobíte naozaj poriadne, pôjde bábovka veľmi ľahko von. Pokiaľ máte silikónovú formu, táto časť odpadá.

Pečte na spomínaných 160 °C (alebo 180 °C, ako je uvedené na začiatku receptu) zhruba 35-40 minút v strednej časti rúry. Pokiaľ to vydržíte, počas pečenia nikdy neotvárajte rúru. Potom bábovku skontrolujte špajľou a prípadne dopečteďalších 15-20 minút. Bábovku po upečení opatrne vytiahnitez formya nechajte na mriežkevychladnúť. Radšej dlhšie, vlažná bábovka sa rada v polovici roztrhne.

Pred podávaním dozdobte práškovým cukrom a potom už si len vychutnajte s dobrou kávou svoj bábovkový triumf! Ja som si k nej urobila skvelo napenené capuccino Cafissimo, ku ktorému sa hodí perfektne. :-)

Pár rád na záver:

Akú múku?

Použitá múka môže jemne ovplyvniť výsledok pečenia. Inak sa chová klasická biela múka, a iná je práca s celozrnnou špaldovou alebo aj žitnou múkou. Pokiaľ si nie ste istí, vždy funguje začať s pomerom 1 diel klasickej bielej :1 diel špeciálnej múky. Tak zostane zachovaný princíp fungovania múky bielej, ale s odľahčením a vôňou špaldy.

Viete urobiť mramorovú bábovku?

Bábovku môžete spestriť mramorovaním. Dosiahnete ho tak, že oddelíte asi pätinu cesta, pridáte lyžičku kakaa a dôkladne premiešate. Cesto potom striedavo vrstvite do formy.

Obmena: pridajte oriešky

Takisto môžete pridať nasekané orechy. Skvelé sú vlašské alebo pekanové. Bábovku tiež nikdy nepokazíte pristrúhaním kvalitnej čokolády. Voľte tú bez sójového lecitínu s obsahom kakaa cez 70 %. Aby sa vám „prídavky“ neprepadli na dno formy, ľahko ich obaľte v hladkej múke a až potom ich pridajte do cesta.

Cukru dajte pokojne menej

Pokiaľ ste zvyknutí na menej sladké, bude vám v recepte stačiť polovica cukru. Stačí cesto ochutnať pred pečením.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články