Práve čítate

Filé s citrónom alebo rezeň s chili? Vyskúšajte ochutené strúhanky

5366  
Zdieľať: 

Filé s citrónom alebo rezeň s chili? Vyskúšajte ochutené strúhanky

Varenie som si začala užívať, keď som si uvedomila, že v kuchyni môžem neobmedzene experimentovať – veď nič strašné sa nemôže stať, maximálne budeme mať na večeru iba chlieb s maslom. Skladať chute a dávať nový šmrnc klasickým receptom, to ma baví úplne najviac.

5. 12. 2018 4 min. čítania Marie Háková
Filé s citrónom alebo rezeň s chili? Vyskúšajte ochutené strúhanky

Moje najnovšie nadšenie sa volá ochutené strúhanky. Páni, toľko nových možností s jedným normálnym rezňom alebo filé! Najlepšie je, že si môžem pripraviť vždy inú zmes a vyčarovať tak úplne nové jedlo.

Čo všetko môžete do strúhaniek vyskúšať?

Bylinky

V podstate každá bylinka, ktorá sa hodí k mäsu, sa bude hodiť aj do strúhanky. Tie čerstvé voňajú aj chutia intenzívnejšie, tie sušené zase máte nepretržite k dispozícii. Moja osvedčená klasika je oregano, petržlen, rozmarín (to, čo vyzerá ako borovica) a tymian (to druhé – tiež sa vám mýlia?)

Prečítajte si tiež: Test 4 DIY návodov na koreničky: čo je super a čo prepadák?

Rôzne „dochucovadlá“ (citrón, cibuľka, semienka, chilli)…

  • Semienka urobia v krustičke príjemnú štruktúru. Sezam a ľanové semienko u mňa vedú. Tekvicové, slnečnicové a konopné semienka si nechávam skôr do šalátov a chia semienka sa do rezňov naozaj nehodia.
  • Citrónová kôra je podľa mňa ešte lepšia ako pokvapkať rezeň citrónom. K rybám je to perfektné. Dávam prednosť BIO citrónom, ktoré by nemali byť postriekané žiadnymi látkami, ktoré nie je vhodné jesť.
  • Chilli je moja osobná slabosť. Milujem ho. Do strúhanky pridávam v mažiariku rozbité väčšie kúsky (pod názvom „Chili kúsky / Chili flocken“), dalo by sa pracovať aj s veľmi jemne nakrájanou čerstvou papričkou alebo mletým chilli, ale „flocky“ sa mi osvedčili najviac. Nešetrím s nimi, pri vyprážaní sa chuť trochu stiahne.
  • Smažená cibuľka sa hodí skôr tá sušená, čerstvá by strúhanku zbytočne navlhčila. Dodáva skôr sladkú chuť.
  • Sušené paradajky používajte iba tie suché, nie naložené v oleji (opäť by do strúhanky pridali nežiadanú vlhkosť). Vždy ich najskôr pokrájam na malé kúsky. Rezňu dodajú „taliansku“ chuť.
  • Sušené olivy sú rovnaký prípad ako paradajky. Nikdy nepoužívajte tie z nálevu, ani okvapkané, naozaj jedine tie sušené (zoženiete väčšinou v špecializovanom obchode s potravinami).

Moje vyskúšané kombinácie

Čo do strúhanky pridáte, to je vždy na vás. Ja mám vyladené štyri kombinácie, o ktoré sa s vami podelím. Ale určite sa nebojte vyskúšať aj vlastné!

Zmes chystám tak, že najskôr nasekám bylinky alebo ochucovadlá, a potom ich ešte rýchlo preženiem food procesorom spolu so strúhankou, tak sa všetko skvelo premieša. Food processor (niekedy ho volajú „sekáčik“) je mixér s vodorovnými nožmi.

Hodí sa vedieť: ako na šťavnaté rezne?

Obalené mäso na panvici len zatiahnem (aby strúhanka zozlatla z oboch strán), servítkou stiahnem mastnotu a potom ich dám dopiecť na cca 20 minút do rúry na 160-180 °C. Mäso je mäkké, šťavnaté, a nemáte pocit, že ste pri tom vypili friťák.

Rezne smažte v množstve oleja minimálne do polovice rezňa (na výšku), aby sa dobre prepiekol. A keď bude celý ponorený, paradoxne do seba natiahne menej mastnoty, pretože mu bude stačiť kratší čas.

Sušené paradajky + čerstvé oregano

Výsledok vonia trošku ako pizza :-) A nebojte sa, paradajky sa na panvici nespália, aspoň teda nie vtedy, keď dávate rezne dopiecť (mrknite do boxu vyššie).

Paradajky sú chuťovo výrazné, preto ich dajte nanajvýš rovnako ako čerstvého oregana. Na dve hrste strúhanky krájam cca 2 sušené paradajky a oregana zhruba podobne.

Chilli s cibuľkou

Moja milovaná kombinácia. Cibuľka je sladká, chilli pálivé – za mňa super. Na dve hrste strúhanky mi vychádza zhruba zarovnaná lyžica cibuľky a lyžička chilli vločiek.

Citrónová kôra + rozmarín

Takto voňavé filé ste ešte neservírovali! Nemusíte šetriť ani jednou surovinou. Na dve hrste strúhanky som dala kôru z cca ½ citróna a 5 vetvičiek rozmarínu s dĺžkou cca 10 cm.

Sezam + petržlenová vňať

Petržlenovú vňať mám k rybe tiež veľmi rada, hodí sa ale azda ku všetkému. Na dve hrste strúhanky dávam malú hrsť čerstvej vňate a zhruba lyžičku sezamových semienok (bez drvenia).

Skúšali ste domácu strúhanku?

U nás doma sa rožky nikdy nevyhadzovali, namiesto toho sme ich potom mleli v ručnom mlynčeku na strúhanku. Ešte lepšia je ale podľa mňa strúhanka z toastového chleba, je jemnejšia a menej saje tuk.

Na základ môžete využiť toastový chlieb usušený na radiátore (za pár hodín je pripravený), vysušený v rúre (za pár minút na 150 °C alebo dajte 70 °C a nechajte ho tam dlhšie, zostane biely) alebo rozmixovaný „za vlhka“ a usušíte až rozsekané kúsky, čo je asi najrýchlejšie. Pozor, do strúhanky by nikdy nemal prísť vlhký chlieb, potom saje zbytočne veľa tuku a výsledné rezne sú „mokré“.

Skúsila som všetky varianty, vrátane možnosti s kôrkou aj bez, a zodpovedne prehlasujem, že nevidím rozdiel. :-) Vždy som ale výsledok prehnala cez sitko, aby bola strúhanka čo najjemnejšia. Rezne sú potom jedna báseň.

Ochucovať ale môžete aj strúhanku z obchodu, a je rovnako dobrá. :-) Tej „vlastnej“ dávam prednosť preto, že potom nemusím skladovať zvyšok balenia. Dve hrste strúhanky, čo je viac ako dosť na jeden väčší obed, urobíte z cca 8 krajíčkov.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články