Práve čítate

Poznáte z Tchibo reklamy: recept na cibuľových snehuliakov

1522  
Zdieľať: 

Poznáte z Tchibo reklamy: recept na cibuľových snehuliakov

Tiež ste zvedaví, čo to kuchtila mamička so synom v reklame na zimnú kolekciu Tchibo? Sú to mäsové a vegetariánske gule v cibuli! Máme pre vás recept na túto perfektnú zimnú večeru na zahriatie.

10. 12. 2018 2 min. čítania Redakce
Poznáte z Tchibo reklamy: recept na cibuľových snehuliakov

Plnené cibule si môžete pripraviť klasicky s mäsom, alebo ako bezmäsitý variant.

Na mäsové plnené cibule potrebujete:

  • 300 g mletého bravčového mäsa
  • 50 g strúhaného syra Čedar
  • 100 g uvarenej ryže
  • 10 g sušené červené papriky
  • 50 g slaniny
  • 6 ks väčších cibúľ
  • 4 ks cesnaku
  • 5 ks šampiňónov
  • čerstvý tymian
  • čerstvá majoránka
  • čierne korenie
  • soľ
  • prosciutto
  • klinček
  1. Cibule očistite, odrežte vršky a vnútro cibule vyberte tak, aby vám zostali len dve obvodové steny. Vybranú surovú cibuľu nasekajte na jemno a dajte stranou.
  2. Mleté mäso v mise premiešajte s varenou ryžou, pridajte 4 rozotrené strúčiky cesnaku, čerstvý tymian, majoránku, soľ, čierne korenie a sušenú papriku.
  3. Na olivovom oleji na panvici speňte polovicu vybranej nakrájanej cibule, pridajte nakrájané šampiňóny a opekajte asi 5 minút do zlata. Zmes pridajte k mletému mäsu. Všetko dôkladne premiešajte.
  4. Mäsovou zmesou naplňte cibule. Na dno zapekacej misy naskladajte zostávajúcu nasekanú cibuľou a slaninu nakrájanú na kocky. Na to uložte cibule.
  5. Podlejte hrnčekom studenej vody a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C.
  6. Po 40 minútach sú cibule upečené. Posypte ich syrom a pečte ešte asi 10 minút.
  7. Potom ich vyberte z misy a preložte na teplé miesto. Podávajte so zemiakovou kašou.
  8. Cibule rôznych veľkostí môžete pred pečením uložiť na seba do tvaru snehuliaka. Všetko môžete spevniť špajľou. Ako čiapku použite odrezaný vrch neolúpaných cibúľ. Ako gombíky, oči a ústa poslúžia klinčeky. Šál okolo krku spravte z plátku prosciutta. Ďalej postupujte podľa návodu vyššie.

Na vegetariánsky variant potrebujete:

  • 4 stredné cibule (alebo rôzne veľkosti)
  • olivový olej
  • 200 g syra feta
  • 50 g čerstvej strúhanky
  • 1 čerstvú červenú chilli papričku, bez semien a nakrájanú nadrobno
  • 6 sušených paradajok nakladaných v oleji, okvapkaných a nasekaných
  • 1⁄2 lyžičky tymianových lístkov + pár vetvičiek navyše
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 70 g nasekaných vlašských orechov
  • 1 vajce, rozšľahané
  • morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • klinček

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Z každej cibule horizontálne odrežte hornú tretinu. (Vršky si odložte, budú sa hodiť na čiapku pre snehuliaka). Z cibúľ odstráňte šupku a prvú vrstvu. S pomocou ostrého nožíka a lyžičky vyberte aj niekoľko vnútorných vrstiev. Rozložte cibule rezom nahor do zapekacej nádoby. Ak nebudú pekne stáť, zarovnajte nožom aj spodok. Postriekajte ich vodou, trochu pokvapkajte olejom, zapekaciu nádobu pevne uzatvorte alobalom a pečte cibule cca 20 minút.
  2. Medzitým si nakrájajte odstránené časti cibúľ nadrobno a opečte ich v panvici na oleji za občasného miešania dozlata. Opečenú cibuľu v mise zmiešajte s polovicou syra feta, ktorý rozdrobíte. Pridajte strúhanku a nasekané orechy (tip: šikovne ich odvážite digitálnou lyžicou). Ďalej primiešajte sušené paradajky, tymianové lístky, petržlenovú vňať a vajce. Osoľte, okoreňte. Pozor! Syr feta je slaný.
  3. Zvýšte teplotu v rúre na 190 °C. Náplň preneste lyžičkou do predpečených cibúľ, posypte zvyšným syrom feta a ozdobte vetvičkami tymianu. Bohato pokvapkajte olivovým olejem a pečte ešte asi 25 minút, kým bude náplň bublať a feta zozlatne.
  4. Cibule rôznych veľkostí môžete pred pečením uložiť na seba do tvaru snehuliaka. Všetko môžete spevniť špajľou. Ako čapicu použite odrezaný vrch neolúpaných cibúľ. Ako gombíky, oči a ústa poslúžia klinčeky.

Čítajte tiež

ďalšie články