Príprava domácich sirupov je pre mňa hlavne v lete, kedy je veľa úrody, samozrejmosťou. Okrem tých ovocných pripravujem aj bylinkové a tento rok k nim pribudol aj kávový. Na jeho prípravu potrebujete len tri ingrediencie. Na dezertoch vyzerá aj chutí fantasticky. Navyše im dodá nový chuťový rozmer, hlavne na tých veľmi sladkých.
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia: 20 minút
Na 300 ml sirupu budete potrebovať:
- 500 g mletej kávy (chuťovo silnejšej, výborne sa hodí Tchibo Barista, Milano alebo Sicilia)
- 500 g krupicového cukru
- 500 ml vody
Postup:
- Do nádoby nasypte kávu, cukor a premiešajte. Prilejte vodu, všetko premiešajte a priveďte k varu.
- Zmes nechajte prebublávať na miernom ohni asi 20 minút. Medzitým si pripravte misu so sitkom a do neho dajte plátno.
- Uvarenú kávovú zmes preceďte cez plátno, nechajte ju prekvapkať a ešte ju vyžmýkajte. Sirup nalejte do uzatvárateľnej fľaštičky. V chladničke vydrží až niekoľko týždňov, ale počítajte s tým, že neobsahuje konzervanty, a mal by sa spotrebovať asi skôr. :-)
Čo s ním?
Sirup môžete použiť na zdobenie zmrzlinových pohárov, rôznych koláčov aj nepečených dezertov z piškót. V lete sa bude hodiť aj do nápojov. Stačí rozmiešať v 1 litri vody lyžicu sirupu, pridať plátky citróna a ľad.
Ako ho vylepšiť?
Na prípravu sirupu môžete použiť namiesto krupicového cukru trstinový. Tým získa navyše ešte jemnú karamelovú príchuť. Vyskúšajte ho aj s mletou škoricou, stačí pridať pol lyžičky.
Napíšte mi v komentároch na Facebooku, na čo všetko kávový sirup používate, nech sa vzájomne inšpirujeme. :-)