Práve čítate

Ten najkrehkejší hruškový koláč podľa francúzskeho receptu

14476  
Zdieľať: 

Ten najkrehkejší hruškový koláč podľa francúzskeho receptu

Nie som práve milovníkom hrušiek. Určite sa nájde ovocie, ktoré mám radšej, a tiež mi vždy pripadali trochu suché na pečenie. Ale nezanevrela som na ne a hľadala recept, v ktorom budú chutiť mne aj deťom. A kto hľadá, nájde.

3. 9. 2018 2 min. čítania Tereza Olivová
Ten najkrehkejší hruškový koláč podľa francúzskeho receptu

Krehké cesto na môj koláč pochádza síce pôvodne z Francúzska, ale tie naše slovenské hrušky a dokonalé hruškové pyré prevoňané klinčekom vás presvedčia o tom, že patrí aj na slovenský stôl. Na túto lahôdku sa budete tešiť každé leto, rovnako ako ja. Tak poďme dať hruškám šťavu!

Na 1 koláč potrebujeme:

  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g chladného ľahko zmäknutého masla
  • 50 g tmavého krupicového cukru
  • 1 šťastné bio vajce
  • 1-2 lyžice ľadovej vody
  • 1 lyžičku extraktu pravej vanilky
  • ½ lyžičky mletého klinčeka
  • 5 kúskov celého klinčeka
  • 1 kúsok škorice
  • 2-4 lyžice javorového sirupu
  • šťavu z jedného chemicky neošetreného citrónu
  • 1 kg zrelých sladkých slovenských hrušiek

Postup:

Najskôr začneme s prípravou pyré. Asi tretinu celkového množstva hrušiek, hlavne tie najmäkšie a tiež nie úplne pekné kusy, dáme stranou. Zbavíme ich jadrovníka, zbavíme šupky a pokrájame na štvrtiny. Hrušky dáme do kastrólika a pridáme celý klinček a škoricu. Zalejeme studenou vodou tak, aby boli všetky hrušky potopené.

Medzikrok: pripravíme si maslo a vajíčko na cesto. Ešte ich nepotrebujeme, ale keď ich vyberiem z chladničky teraz, maslo dostatočne povolí a vajíčko získa tú správnu, teda izbovú teplotu.

Pokračujeme s pyré. Hrušky privedieme k varu a necháme ich prebublávať, kým nebudú úplne mäkké. To skúsime vidličkou, mala by hruškou ľahko prejsť. Čas sa ťažko odhaduje, veľmi záleží na stave hrušiek, ale je to zhruba 15-30 minút.

Odstránime korenie, ktoré je vcelku, a hrušky rozmixujeme dohladka. Chceme konzistenciu horúceho džemu, takže podľa potreby necháme buď ešte trochu vody opariť na sporáku, alebo zľahka podlejeme. Podľa chuti pridáme javorový sirup a pripravený hruškový džem necháme vychladnúť stranou.

Teraz začnete pripravovať krehké cesto. Zmäknuté maslo pokrájame na väčšie kocky na dosku, zasypeme cukrom, zakvapneme trochou citrónovej šťavy a dielom múky. Končekmi prstov rýchlo, aby maslo príliš nemäklo, najskôr spracujeme mrveničku. Potom pridáme vajce, ľadovú vodu, zvyšok múky, extrakt z vanilky a mletý klinček.

Vytvorená hruda cesta nebude úplne hladká, ale to nevadí. Cesto zabalíme do fólie a vložíme na dvadsať minút do chladničky.

Teraz je čas na prípravu druhej časti hrušiek takzvane „na efekt“, teda tých hore na koláč. Najlepšie bude, pokiaľ sa podarí napríklad do vejára alebo na tenké plátky. Ja hrušky vždy zakvapnem citrónovou šťavou, aby mi nehnedli.

Medzitým vychladlo cesto. Položíme ho na papier na pečenie a rýchlo spracujeme dlaňou smerom od seba. Dokonale tak v ceste rozpustíte maslo a zapracujete cukor. Keď bude hladké, vyvaľkáme ho podľa veľkosti formy. Nezabudnite, aby bolo dosť cesta aj na okraje. :-)

Cesto opatrne presuňte do formy. Kopírujte prstami formu a vytvarujte dokonalý koláč. Cesto prepichnite vidličkou a zasypte buď keramickými fazuľami na pečenie, alebo klasickým sušeným hrachom, aby pekne sedelo dole.

Základ na koláč pečieme na 200 °C asi 15 minút.

Keď upečené cesto vychladne, môžete pridať hrušky. Rozotrite naň hruškové pyré a ozdobte hruškami, koľko sa ich zmestí.

Koláč dopečieme pri 180 °C asi ďalších 20 minút – dozlatova. Ešte horúci koláč pokvapkáme javorovým sirupom.

Najradšej ho servírujem v chladných jesenných ránach s kvalitným čiernym čajom. To je úplne dokonalá lahoda!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články