Práve čítate

Čatní je dokonalý spoločník syrov, steakov aj pečiva! Recept a tipy na chuťové kombinácie

4701  
Zdieľať: 

Čatní je dokonalý spoločník syrov, steakov aj pečiva! Recept a tipy na chuťové kombinácie

Mala som to šťastie, že som čatní prvýkrát ochutnala na mojej dovolenke v Indii. Šťastie preto, že Indovia sú na tieto omáčky experti. Čatní je tu totiž tradičným pokrmom, ktorý nechýba na žiadnom stole a má asi toľko variantov a chutí, koľko je indických kuchárov. A India je veru obrovská!

19. 2. 2021 4 min. čítania Inspired Kitchen
Čatní je dokonalý spoločník syrov, steakov aj pečiva! Recept a tipy na chuťové kombinácie

Pre dobré čatní našťastie nie je nutné cestovať až do indických krajín, aj s našimi lokálnymi surovinami si môžeme pripraviť veľmi chutnú verziu. Výroba je podobná ako u džemu a výsledok naozaj stojí za to.

Čo je to vlastne čatní?

Keby som mala čatní predstaviť niekomu, kto o ňom nemá ani tušenia, asi by som mu povedala, že je to veľmi hustá omáčka, ktorá sa pripravuje z ovocia alebo zeleniny s množstvom ďalších prísad.

Obľúbené je mangové čatní, ale môže byť aj z pre nás dostupnejších druhov ovocia aj zeleniny. Dosť sa používajú jablká, hrušky, slivky, marhule, paradajky, papriky, cesnak a cibuľa, ale videla som dokonca aj čatní z tekvice, broskýň, egrešu, rebarbory, mrkvy alebo citrusov.

Veľmi často sa pridáva sušené ovocie, najčastejšie hrozienka a datle. Na zvýraznenie chute sa používajú ovocné octy a samozrejme nesmie chýbať korenie. Najpoužívanejším korením je škorica, zázvor, muškátový oriešok, klinček alebo kardamóm, potom z byliniek čerstvá mäta a koriander.

Ako vidíte, čatní môžete pripraviť takmer z čohokoľvek. Jeho výsledná chuť je veľmi pestrá a často je problém ju popísať. Môže byť totiž trochu sladké, trochu kyslé, pikantné, veľmi korenené a slané zároveň.

K čomu sa dá čatní jesť a ako sa pripravuje?

V Indii sa čatní podáva hlavne ako predkrm spoločne s kukuričnými plackami, ktorými sa čatní naberá. Po celý čas zostáva na stole, takže si ním môžete dochutiť akýkoľvek nasledujúci pokrm.

U nás sa podáva najčastejšie k pečenému či dusenému mäsu, ku grilovaným steakom, ale skvelé je aj k vyzretým syrom alebo pečivu s nátierkou. A také brusnicové čatní by sa mi perfektne hodilo na ražný chlieb s dobrou domácou paštétou.

Čatní sa pripravuje tak, že sa všetka zelenina a ovocie nakrája na menšie kúsky (v prípade menších lesných plodov to samozrejme nie je potrebné) a spolu s trochou vody a ostatnými surovinami sa veľmi dlho varí, kým všetka zelenina a ovocie nezmäkne a omáčka nezhustne. Na záver nezabudnite hotovú omáčku ochutnať a podľa priania dosladiť, dosoliť alebo dokoreniť, nech je výsledok presne podľa vášho gusta.

Čo budete okrem ingrediencií a surovín potrebovať? Hrniec so silným dnom a tiež trochu toho vášho času. Čatní by sa malo variť na nízkom stupni zhruba hodinu a je potrebné naň často pozerať a premiešavať, aby sa nepripaľovalo. Hotová omáčka sa ešte horúca dáva do vyvarených čistých pohárov s vrchnákom. Pre istotu môžete čatní aj zavariť, potom bude mať naozaj dlhú trvanlivosť. Poháre skladujte na suchom, tmavom a chladnom mieste, po otvorení je nutné čatní skladovať v chladničke.

Tipy na chuťové kombinácie

Existujú stovky a možno aj viac kombinácií surovín na výrobu čatní a rovnako ako pri džeme, experimenty nie sú zakázané, ale naopak, sú vítané. Ak ešte trochu tápete, na začiatok sa môžete inšpirovať mojimi obľúbenými kombináciami.

  • Mango + hrozienka + zázvor + chilli + cesnak + cibuľa + jablčný ocot
  • Cibuľa + balzamikový ocot + cesnak + tymian + čierne korenie
  • Jablko + hrozienka + cibuľa + škorica + klinček + cesnak + jablčný ocot
  • Tekvica + horčičné semienko + rímska rasca
  • Slivky + brandy alebo rum + cesnak + zázvor + škorica + červený vínny ocot

Premeniť prebytky na jedlý darček

Je to môj obľúbený spôsob, ako spracovať prebytky, preto je asi najvhodnejšie robiť ho v lete, kedy je veľa ovocia a zeleniny. A ak sa naň vrhnete v zime, nezabudnite pripraviť aj  pár pohárov navyše pre svojich blízkych – napríklad pod stromček. Každý labužník tento netradičný jedlý darček ocení.

Cibuľové čatní

Pripravte si doma cibuľové čatní podľa môjho receptu. Z uvedených ingrediencií získate asi 2 poháre a príprava vám zaberie 1,5 hodiny. Cibuľové čatní sa podľa mňa perfektne hodí napríklad do domácich hamburgerov.

Suroviny:

  • 1 kg červenej cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 80 ml slnečnicového oleja
  • 80 g cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička sušeného tymianu (alebo hrsť čerstvého)
  • 80 ml červeného vínneho octu

Postup:

  1. Cibuľu a cesnak očistite. Cibuľu nakrájajte na tenké pásiky, cesnak na plátky.
  2. V hrnci rozpáľte olej a cibuľu s cesnakom restujte na miernom stupni zhruba 30 minút. Po celý čas miešajte. Ak sa cibuľa naozaj veľmi pripaľuje, podlejte ju trochou vody a znížte teplotu.
  3. Po uplynutí doby cibuľu s cesnakom osoľte, okoreňte, pridajte tymian (ak dávate čerstvý, tak bez vetvičiek) a cukor.
  4. Za stáleho miešania nechajte skaramelizovať, čo bude trvať cca 10 – 15 minút. Potom prilejte ocot a varte ďalších 10 minút.
  5. Hotové horúce čatní dajte do horúcich a vysterilizovaných pohárov, zatvorte a potom zavarte. Skladujte na suchom, tmavom a chladnom mieste.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články