Práve čítate

Recept na nadýchanú roládu a tipy, ako efektne ozdobiť korpus obrázkami

8952  
Zdieľať: 

Recept na nadýchanú roládu a tipy, ako efektne ozdobiť korpus obrázkami

Upečte si roládu, ktorá je výnimočná tým, že už korpus sám o sebe je zdobený. Nie je to ťažké, príprava zaberie len chvíľku a aj tak budete s týmto dezertom za hviezdu!

17. 3. 2021 3 min. čítania Kitchen Story
Recept na nadýchanú roládu a tipy, ako efektne ozdobiť korpus obrázkami

Rolády mnohí z nás vnímajú ako taký retro dezert, ale verte, že to tak nie je. Rolády sú stále (alebo zase?) in, sú nadýchané, vláčne a plné krému, a hlavne ich môžete pripraviť naozaj efektne. Prezradím vám niekoľko svojich vychytávok.

6 pravidiel, ktoré vám zaručia dokonalú roládu

Možno sa vám zdá, že na príprave rolády nie je nič zložité, že stačí všetko zrolovať. Aby bol ale výsledok taký, aký má byť, je pár pravidiel, ktoré pri pečení piškótovej rolády musíte dodržať.

  1. Dôležité je zabezpečiť, aby bol korpus nadýchaný. To docielite tak, že dobre vyšľaháte sneh. Šľahajte na menší výkon/rýchlosť, aby sa v snehu vytvorili drobné bublinky, ktoré budú pevnejšie ako tie veľké.
  2. Aby si roláda zachovala svoj objem, je potrebné s cestom pracovať rýchlo, ale zároveň nežne, aby ste cesto neprepracovali.
  3. Korpus je potrebné zrolovať ešte teplý. Keby ste ho nechali vychladnúť, tak by sa vám pri rolovaní lámal.
  4. Roládu plňte vždy až po vychladnutí, aby sa krém nezačal roztekať. Neroztierajte ho úplne po kraj, pretože sa pri rolovaní bude zľahka tlačiť von.
  5. Do rolády vyberajte radšej pikantný džem. Perfektne sa hodí ríbezľový, malinový alebo višňový.
  6. Všetko sa pekne spojí a bude ešte lepšie chutiť, keď roládu dáte aspoň na hodinu odležať do chladničky.

Ozdobte roládu podľa sezóny alebo príležitosti

Roláda sa dá zdobiť rôznymi spôsobmi a pár z nich by som tu chcela spomenúť ako inšpiráciu.

Rovnako ako ja môžete použiť dekoratívnu podložku, vďaka ktorej vytvoríte farebný vzor na povrchu. Ak takúto podložku nemáte, môžete vzory nakresliť tmavým cestom pomocou zdobiaceho vrecka. Ako na to? Na papier na pečenie najskôr nakreslite požadovaný motív – tmavé cesto dáte do zdobiaceho vrecka a môžete sa pustiť do tvorenia. Vzory potom prekryte svetlým cestom. Aby vám obrázky zostali čo najkrajšie, môžete ich pred prekrývaním svetlou časťou cesta nechať na chvíľku zapiecť v rúre, čím sa spevní ich povrch a nerozpijú sa.


Moje tipy na zdobenie korpusu:

Na jar môžete namaľovať kvetinky, v zime napríklad snehové vločky. Alebo popustite uzdu fantázii a pusťte sa do abstraktných vzorov. Čo napríklad pruhy alebo bodky? Je to len na vás. Okrem tmavého kakaového cesta môžete tiež na vzorovanie použiť svetlé cesto, ktoré zafarbíte – buď klasickými potravinovými farbami, alebo niektorou z prírodných metód (napríklad rozomletým lyofilizovaným ovocím, prachom z červenej repy alebo pokojne modrou spirulinou. Čiernu farbu môžete dosiahnuť pridaním rozomletého živočíšneho uhlia.).

Hotovú roládu môžete tiež ozdobiť maslovým krémom pomocou zdobiaceho vrecka alebo ho môžete rozotrieť a posypať nasekanými orechmi alebo kokosom. Ak máte radi čokoládu, použite čokoládovú polevu. Na dozdobenie sú skvelé aj jedlé kvety a drobné ovocie.

Chuťové kombinácie, ktoré spolu ladia!

  • Maková roláda s tvarohom
  • Orechová roláda s maslovým krémom
  • Kakaová roláda s parížskym krémom
  • Kokosová roláda s jemným kokosovým krémom
  • Piškótová roláda s kávovým krémom

Recept na piškótovú roládu s krémom z mascarpone a s malinami

Príprava rolády nezaberie veľa času, dokopy budete v kuchyni necelých 40 minút. Ja som roládu piekla v silikónovej vzorovanej forme. Ak ju ale nemáte, môžete postupovať klasicky a ozdobné vzory vopred vytvorte podľa vyššie uvedených tipov.

Ingrediencie na korpus:

  • 6 vajec
  • 6 lyžíc kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 6 lyžíc polohrubej múky
  • 1 lyžica kakaa
  • 1 lyžica práškového cukru
  • olej na vytretie

Ingrediencie na náplň:

  • 4 lyžice malinového džemu
  • 100 ml 30 % smotany
  • 250 g mascarpone
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 150 g malín

Suroviny na zdobenie:

  • práškový cukor
  • maliny
  • jedlé kvety

Postup:

  1. Z rúry vyberte mriežku a položte na ňu silikónovú formu, bude sa vám s ňou lepšie manipulovať (prípadne si pripravte plech vystlaný papierom na pečenie). Formu vymažte ideálne olejom v spreji. Rúru vyhrejte na 180 °C.
  2. Vajcia rozdeľte na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej peny. Bielky vyšľahajte spolu so štipkou soli do tuhého snehu.
  3. Obe zmesi opatrne zmiešajte. Pridajte 5 lyžíc múky a znovu zľahka premiešajte. Je dôležité, aby ste s cestom nepracovali príliš zhurta.
  4. Odoberte ¼ cesta a vmiešajte doň 1 lyžicu kakaa. Do zvyšného svetlého cesta vmiešajte poslednú lyžicu múky.
  5. Do vytretej formy najskôr vlejte tmavé cesto a pomocou stierky ho dostaňte do všetkých záhybov. Potom prebytočné cesto odstráňte stierkou preč.
  6. Teraz vlejte svetlé cesto a rovnomerne ho rozprestrite do formy.
  7. Formu s cestom vložte spoločne s roštom do rozpálenej rúry a pečte 10 minút.
  8. Upečený korpus pocukrujte práškovým cukrom.
  9. Ešte teplý korpus opatrne zarolujte a nechajte vychladnúť.
  10. Medzitým si pripravte krém. Najskôr vyšľahajte šľahačku a potom do nej postupne zašľahajte mascarpone a cukor.
  11. Vychladnutú roládu potrite džemom, krémom a nakoniec poukladajte maliny. Roládu zrolujte a zľahka pocukrujte. Na záver všetko dozdobte malinami a drobnými kvetmi.

Aby sa dobre rolovalo


Ak budete piecť roládu klasicky na plechu, nezabudnite ho vystlať papierom na pečenie. Po dopečení ešte teplý korpus aj s papierom na pečenie opatrne zrolujte a nechajte vychladnúť. Až potom odstráňte papier na pečenie, korpus naplňte a dokončite roládu.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články