Práve čítate

Jednoduchý návod a recept na tortu s jednorožcom (nielen) pre malé princezné

9951  
Zdieľať: 

Jednoduchý návod a recept na tortu s jednorožcom (nielen) pre malé princezné

Máte doma malú princeznú, ktorá si vysnívala na oslavu narodenín jednorožiu tortu? Ja viem, vyzerá to celkom komplikovane. Nemusíte mať ale vôbec žiadne obavy, vďaka tomuto postupu ho hravo zvládnete aj vy doma. A vy už sa môžete tešiť na to, akú radosť oslávenkyni prinesie.

13. 2. 2021 6 min. čítania Romana Böhmová
Jednoduchý návod a recept na tortu s jednorožcom (nielen) pre malé princezné

Už ani neviem, odkedy to tak je, ale zdá sa mi, že trend obľúbenosti jednorožcov u dievčatiek asi nikdy nezmizne. Ja mám doma malého výmyselníka, takže u nás sa oslavy točia väčšinou okolo dinosaurov, áut alebo napríklad superhrdinov, ale keď sa ide na oslavu k známym, ktorí majú doma dievčatká, jednorožia téma je vždy stávkou na istotu.

Na internete je veľa návodov, ako takú jednorožiu tortu pripraviť, ale väčšina z nich je pomerne komplikovaná. Dala som preto dokopy taký postup, ktorý vrátane zdobenia zvládne podľa mňa aj menej skúsená cukrárka. Navyše nezaberie až tak veľa času, ako keby ste tortu napríklad poťahovali marcipánom alebo fondánom. Tak ideme na to!

Recept na korpus – prvý krok prípravy torty

Ak máte nejaký svoj obľúbený korpus, určite si pripravte ten svoj. Tu máte ale návod a recept na môj obľúbený čokoládový korpus.

Tento korpus mám rada tak veľmi, že sme ho dokonca piekli aj na moju svadbu. Je to vlastne asi môj najobľúbenejší recept. Korpusy si pokojne môžete pripraviť 1 – 2 dni vopred, budú aj tak krásne vláčne a navyše si tým ušetríte čas v deň, kedy budete tortu dokončovať.

Ingrediencie:

  • 270 g hladkej múky
  • 60 g kvalitného kakaa
  • 8 g prášku do pečiva
  • 11 g jedlej sódy
  • 75 g masla
  • 2 vajcia
  • 350 g kryštálového cukru
  • 220 ml mlieka
  • 150 ml silnej kávy (vychladnutej) / pre deti môžete použiť aj bezkofeínovú kávu

Postup:

  1. Pripravte si dve tortové formy s priemerom cca 18 cm. Formy zľahka vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie (dno aj boky).dort jako jednorožec návod
  2. Rúru si vyhrejte na 170 stupňov. Múku si spolu s kakaom, práškom do pečiva a jedlou sódou preosejte do misy.
  3. Maslo si rozpusťte a nechajte pri izbovej teplote vychladnúť. Vajcia si dajte do misy a pomocou robota alebo ručného mixéra ich vyšľahajte do peny.
  4. Postupne do nich po lyžici pridávajte cukor, kým vám nevznikne svetlý a nadýchaný krém.
  5. Do krému postupne pridávajte sypkú zmes, maslo, mlieko a kávu. Všetko šľahajte na pomalý stupeň, kým nebudete mať hladké cesto.
  6. Hotové cesto rozlejte do oboch foriem a pečte 30 – 35 minút.
  7. Upečené korpusy nechajte vychladnúť (najlepšie na mriežke). Potom ich pozdĺžne rozrežte, vzniknú teda 4 kusy korpusov.

Recept na vnútorný krém – ten, ktorým preložíme vrstvy

Ako vnútorný krém najradšej používam kombináciu mascarpone, tvarohu a šľahačky. Krém je veľmi lahodný a perfektne sa hodí k čokoládovému korpusu. Pri tejto torte budeme neskôr pripravovať ešte druhý krém, ktorý je vhodnejší na zdobenie.

Ingrediencie:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g tvarohu
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice práškového cukru
  • niekoľko kvapiek vanilkového extraktu

Postup:

  1. Do misy si dajte mascarpone a tvaroh a chvíľu šľahajte.
  2. Potom pridajte smotanu na šľahanie, práškový cukor a vanilkový extrakt.
  3. Mixér zapnite na stredný stupeň a šľahajte, kým vám krém nezhustne.

Aby sa krém nezrazil


Pri príprave krému dbajte na to, aby suroviny mali podobnú teplotu – ja ich vyberiem z chladničky asi 30 min. pred tým, ako sa idem pustiť do šľahania. Pomáha to predísť tomu, aby sa krém zrazil.

Natieranie korpusov

Rovnako ako ste si možno nejaký ten deň vopred upiekli korpusy, môžete si dopredu pripraviť aj krém na natieranie a hneď korpusy natrieť, aby boli v čase podávania ešte vláčnejšie.

  1. Korpusy si rozložte na pracovnú dosku. Počítajte s tým, že časť, ktorá bola vo forme pri pečení na dne, bude teraz slúžiť ako vrchná časť torty.
  2. Každý korpus bohato natrite džemom a potrite vrstvou krému.
  3. Zostavte si tortu a dajte ju vychladiť do chladničky.

Ak si chcete uľahčiť nanášanie krému, stačí si ho dať do zdobiaceho vrecka a odstrihnúť špičku. Nanášanie je potom oveľa jednoduchšie a rovnomernejšie.

Recept na krém na potretie torty zvonka a jeho zdobenie

Ako som už naznačila, máme tu druhý krém. Ten je na potretie torty zvonka a zdobenie vhodnejší ako ten z mascarpone, pretože oveľa lepšie drží tvar a dobre sa s ním pracuje aj so zdobiacim vreckom.

Ingrediencie:

  • 170 g bielkov
  • 280 g kryštálového cukru
  • 500 g masla
  • niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
  • gélové farby na tortu (ružová, fialová, mentolová)

Postup:

  1. Maslo si vyberte z chladničky a nakrájajte na kocky.
  2. Pripravte si vodný kúpeľ. Do veľkého hrnca dajte cca 2 – 3 cm vody a navrch si položte nerezovú misu.
  3. Pripravte si kuchynský teplomer. Do misy si dajte bielky a cukor. Začnite zahrievať vodný kúpeľ a pritom zmes miešajte metličkou.
  4. Trvá to celkom dlho, kým bielková zmes dosiahne teplotu 71 stupňov. V tej chvíli vypnite sporák a bielky preložte do robota. Začnite šľahať (prípadne ich môžete šľahať pomocou ručného mixéra).
  5. Bielky šľahajte dovtedy, kým vám vychladnú na teplotu pod 40 stupňov.
  6. V tejto chvíli začnite pridávať postupne maslo. Krém šľahajte ešte asi 5 minút.

Zdobenie pomocou krému

Časť pripraveného krému použite v jeho pôvodnej farbe na potretie torty, časť zafarbite a použite na ďalšie zdobenie.

Hotový krém si rozdeľte na dve polovice. S prvou polovicou krému potiahnite tortu z bokov aj zhora. Ideálne je na to použiť otočný stojan a stierku.

Druhú polovicu krému si rozdeľte na tri diely a zafarbite gélovými farbami (na túto tortu som použila ružovú, fialovú a mentolovú). Pripravte si zdobiace vrecká, do ktorých dáte kovové zdobičky a každé vrecko naplňte inou farbou. Potom už na tortu vytvárajte zdobenie podľa fotografií.

dort jako jednorožec návod

Tri tipy k farebnému krému

  1. Prírodné farby: Ak sa chcete vyhnúť gélovým farbám, môžete skúsiť zafarbiť krém pomocou prírodných farbív, ako je napríklad modrá spirulina a podobne.
  2. Farbite len trošku: Gélové farby sú veľmi koncentrované, preto použite naozaj maličké množstvo. Pastelové farby väčšinou vyzerajú oveľa lepšie ako tie výrazné. Záleží ale na vašom vkuse.
  3. Môžete to urobiť dúhové: Keď lyžicou dáte do zdobiaceho vrecka krémy rôznych farieb, vznikne vám krásne melírované, dúhové zdobenie.

Detaily, ktoré vytvoria z torty jednorožca

Pomocou krému vytvoríte zdobenie, ktoré bude pripomínať hrivu. Nezaobídete sa ale ešte bez niekoľkých detailov, ktoré sú pre jednorožca nevyhnutné.

Roh jednorožca

Jednoroží roh môžete pripraviť dvojakým spôsobom. Môžete si kúpiť fondán alebo marcipán a vyvaľkať ho na dva valčeky, ktoré potom zamotáte a môžete ich nastriekať napríklad jedlým zlatým sprejom (alebo potrieť zlatým práškom rozmiešaným v kvapke vodky). Druhým a jednoduchším variantom je kúpiť v cukrárni kornútik, ktorý potriete rozpustenou čokoládou a ešte teplý posypete cukrovými guľôčkami. Tento kornútik potom umiestnite doprostred torty.

Uši jednorožca

Čo by to bolo za jednorožca, keby mu chýbali uši! Tie vytvoríte jednoducho pomocou fondánu alebo marcipánu, ktorý si na papieri na pečenie vyvaľkáte a vykrojíte pomocou noža. Na každé ucho si vykrojíte jedno väčšie ucho a jedno menšie. To menšie nastriekajte zlatým sprejom a nechajte zaschnúť. Potom už stačí len špáradlo alebo kus špajle. Na veľké ucho položíte špajľu, aby vám zasahovala zhruba do ⅔ ucha a potom ju prekryjete malým uchom a pritlačíte. Potom už len stačí uši zapichnúť zo strán ku kornútiku / rohu.

dort jako jednorožec návod

Oči jednorožca

Oči pre jednorožca môžete tiež vytvoriť dvomi spôsobmi. Môžete si zadovážiť fondán alebo marcipán, ktorý pomocou čiernej gélovej farby zafarbíte na čierno (alebo, ak sa chcete farbe vyhnúť, zafarbite hmotu na tmavohnedú tak, že vmiešate holandské kakao – odtieň ale nebude až taký tmavý) a potom z neho len vytvarujete podlhovastý valček. Alebo si oko môžete vytvoriť pomocou rozpustenej čokolády. Pri tej stačí zobrať čokoládu, rozpustiť si ju, dať ju do zdobiaceho vrecka a na papier na pečenie vytvoriť oči, ktoré potom necháte len zaschnúť. Nakoniec oči priložte na tortu, mali by samé držať na kréme. Ak nie, stačí ich zospodu ešte zľahka potrieť krémom.


Ozdoby z fondánu je dobré pripraviť si nejaký ten deň vopred (napríklad 3 dni pred oslavou) a nechať ich odležať pri izbovej teplote. Fondán ľahko vytvrdne a bude potom na torte lepšie držať tvar. Odporúčam pridávať ozdoby až tesne pred servírovaním.

A teraz už stačí len tortu odovzdať oslávencovi a sledovať tú neskutočnú radosť :-)

Všetko na varenie a pečenie

Všetko na varenie a pečenie

Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude hodiť v kuchyni.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články