Práve čítate

Kávová panna cotta je moja obľúbená sladká bodka. Recepty a tipy na servírovanie

5828  
Zdieľať: 

Kávová panna cotta je moja obľúbená sladká bodka. Recepty a tipy na servírovanie

Talianska panna cotta je môj obľúbený nepečený dezert. Má množstvo variantov a rada ju servírujem ako ľahkú a osviežujúcu sladkú bodku.

13. 2. 2022 2 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Kávová panna cotta je moja obľúbená sladká bodka. Recepty a tipy na servírovanie

Vôbec sa nedivím, že je panna cotta taká obľúbená. Ja na nej najviac milujem to, že sa dá pripraviť asi na milión spôsobov! Smotanový základ môžete ľubovoľne ochucovať, pridať korenie, alebo ho nechať tak, ako je. Aj poleva znesie veľa variantov. Napríklad ovocnú, karamelovú, čokoládovú, kávovú…. A tiež sa k panna cotte skvelo hodí čerstvé ovocie.

Smotanový základ sa najskôr osladí a potom stuží želatínou. Do tejto zmesi sa väčšinou pridáva aj vanilka. Panna cotta by po vyklopení nemala byť príliš tuhá, ale nesmie sa ani roztekať. Jej príprava vám zaberie 10 minút. Ak ju ale budete robiť z dvoch vrstiev, ako ja v nižšie uvedenom recepte, je lepšie začať s varením deň pred servírovaním, pretože na každú vrstvu musíte čakať aspoň 4 hodiny, kým vám stuhne. V chladničke panna cotta vydrží ako čerstvá aj niekoľko dní, ak ju nezjete skôr. Môžete ju tiež zamraziť – pred servírovaním ju len nechajte cez noc povoliť v chladničke.

Ako servírujem panna cottu?

Panna cottu servírujem v pohári, alebo ju vyklopím na tanierik.

Ak zvolíte druhú možnosť, odporúčam použiť silikónové formičky a pred vyklepnutím dezertu ich na 3 sekundy ponoriť do horúcej vody (pozor, aby nenatiekla do dezertu!) a obísť vnútorné steny formy nožom. Keď je u nás nejaká väčšia stretávka, pripravujem panna cottu do štamperlíkov. Je to potom taká milá sladká „jednohubka“.

Zmes môžete rozliať do pohárov klasicky, alebo ich môžete zľahka nahnúť, čo po naliatí druhej vrstvy vytvorí “cik cak” efekt. Vyzerá to naozaj pekne! Nahnutý pohár je dobré mať pripravený ešte pred rozlievaním, aby zmes “nezašpinila” tie časti pohára, kde nemá byť. Poháre môžete dať šikmo do formy na muffiny, alebo si zoberte formu na chlieb. Tú z časti vyložte prehnutou kuchynskou utierkou. Po naliatí zmesi do foriem ich opatrne dajte do chladničky. Až po zatuhnutí budete liať druhú vrstvu, poháre už mať nahnuté nemusíte.

Recept na kávovú panna cottu

Ako názov napovedá, hlavnou hviezdou je káva. Pridala som ju do smotanového základu v kombinácii s vanilkou, aj do hornej vrstvy. Do tej som okrem kávy pridala ešte čokoládu a namiesto smotany som použila mlieko, aby som dezert trochu odľahčila. Panna cottu som ozdobila čerstvým ovocím, ktoré dezert oživilo vzhľadovo aj chuťovo.

Ingrediencie (na 4 porcie):

Na prvú vrstvu:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 80 ml silnej kávy silné kávy
  • 2,5 plátku želatíny
  • 70 g trstinového cukru
  • Semienka z 1 vanilkového struku

Na druhú vrstvu:

  • 125 ml silnej kávy (ak používate kapsulovku z kávovaru, odporúčam použiť aspoň 2 kapsuly)
  • 125 ml mlieka
  • 50 g vysokopercentnej čokolády
  • 60 g trstinového cukru
  • 2 plátky želatíny

Pozor na teplotu!

Pri príprave druhej vrstvy je lepšie, aby nebola príliš teplá, keď ju budete liať na vrstvu prvú. Keby bola veľmi horúca, obe časti by sa vám prepojili. To nemusí byť zlé, dezert bude stále chutiť dobre, ale zbytočne ste sa s tým narobili na dvakrát.

Postup:

  1. Začnite prvou vrstvou. Želatínu dajte do misky, zalejte studenou vodou a nechajte cca 10 min. napučať.
  2. Smotanu, cukor, zrniečka vanilky a kávu premiešajte v hrnci a ohrejte.
  3. Želatínu vyžmýkajte a vmiešajte do smotanovej zmesi. Miešajte, kým sa želatína nerozpustí.
  4. Zmes rozlejte do 4 pohárov a dajte minimálne na 4 hodiny do chladničky.
  5. Pripravte druhú vrstvu. Želatínu opäť zalejte vodou a nechajte ju 10 min. napučať.
  6. Cukor, čokoládu, mlieko a kávu v hrnci zahrievajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
  7. Pridajte vyžmýkanú želatínu a miešajte, kým sa nerozpustí.
  8. Zmes dolejte do pohárov a dajte opäť na 4 hodiny do chladničky.
Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články