Práve čítate

Recept na vláčne voňavé makovky a navyše ázijský tip pre ešte nadýchanejšie cesto

16433  
Zdieľať: 

Recept na vláčne voňavé makovky a navyše ázijský tip pre ešte nadýchanejšie cesto

Milujete makovky, pre niektorých lúpačky, ale nikdy to nie je „ono“ ako z pekárne? Skúste dať pozor na pár drobností. Stopercentne čerstvé droždie, ktoré otestujete formou „kvásku“, kombinácia masla a masti a máličko pary na začiatok pomôžu na svet krásne vláčnym kúskom – či už to aplikujete na svoj vlastný recept, alebo skúsite môj.

17. 10. 2023 3 min. čítania Juliana, Maškrtnica.cz
Recept na vláčne voňavé makovky a navyše ázijský tip pre ešte nadýchanejšie cesto

Aby som sa priznala, koľkokrát tiež fázu „kvások“ preskočím. V 90 % je totiž droždie v poriadku. Ale keď práve potrebujem, aby makovky dopadli naozaj dobre, je droždie zákonom schválnosti nejaké prizabité. Buď dlho sedelo v chladničke, alebo sa trochu primrazilo, jednoducho – nechce sa mu. Suroviny už sú v ceste, hodina čakania za nami, cesto mŕtve a ja môžem štartovať do obchodu znovu, znovu pripraviť kvások a zapracovávať… preto odporúčam – radšej tých 15 minút obetujte.

Ide to aj z kvásku


Lúpačky sa dajú pripraviť aj z kvásku. Ale kysnú potom veľmi pomaly a ľahko chytia kyselkavý chvostík, ktorý nie každý ocení.

Dajte si námahu s miesením a dodajte vláčnosť maslom aj masťou

Aby ste dosiahli naozaj vláčne makovky, nesmiete podceniť miesenie. Vôňu dodá cestu maslo, správnu vláčnosť trochu masti.

Miesenie býva jedným z kameňov úrazu – tuhšie makovkové cesto sa musí prepracovať do zamatovej konzistencie, čo niekedy bolí – chce to tak štvrťhodinovú rozcvičku. Robot alebo domáca pekáreň je v tom prípade najlepší kamarát, domáca pekáreň navyše zabezpečí aj ideálne prostredie na prvé kysnutie, aby bolo cesto pekne načas hotové.

Klasické lúpačky zvládnete v pohode aj bez masla, len s masťou (čo sa hodí vedieť, ak máte v rodine alergika), ale maslo im dodá nezameniteľnú vôňu. So samotným maslom sú zase suchšie – a tak rada kombinujem oba tuky.

Makovky sú najlepšie čerstvé – pokojne pečte postupne

Bez obáv zarobte väčšiu dávku cesta, časť nechajte nakysnúť v teple, časť hneď schlaďte a postupne vyberajte z chladničky v priebehu 2 – 3 dní, kedy už len necháte dokysnúť vytvarované rožteky. Ak máte dosť veľkú chladničku, je možné schladiť aj plech s vytvarovanými rožtekmi a ráno podľa ich stavu buď hneď pečiete, alebo ich ohrejete na najnižší stupeň a potom dopečiete. S čistými rukami!

A môj tip na záver? V jednej pekárni som si rada kupovala čosi ako žemličku – minivianočku, bohato sypanú mandľami. Na fotenie som zase takto skúsila orechové buchtičky, ladené trochu ako mazance. A samozrejme – do makoviek je možné zabaliť kúsok čokolády alebo trochu džemu, sú potom veľmi chutné aj samotné.

Recept na vláčne a voňavé makovky

Vyhrňte si rukávy a pusťte sa do pečenia makoviek podľa môjho receptu. Z uvedených ingrediencií pripravíte asi 12 kúskov.

Ingrediencie na kvások:

  • 50 ml teplého mlieka
  • 50 g hladkej múky
  • 5 g cukru
  • 20 g čerstvého droždia

Ďalej budete potrebovať:

  • 180 g vlažného mlieka
  • 450 g hladkej múky
  • 7 g soli
  • 55 g cukru
  • 40 g masla
  • 40 g masti
  • Žĺtok (alebo polovica rozmiešaného vajíčka)
  • Na potretie a posypanie:  bielok/zvyšné vajce, mak

Ako lúpačky sa v niektorých regiónoch označuje pečivo skutočne lúpané po vrstvách ako croissanty – z pľundrového cesta. Vieme, že tieto to nie sú, ale väčšina z nás si lúpe makovku. :-)

Postup:

  1. Zmiešajte všetky ingrediencie na kvások a nechajte 15 – 20 minút v kľude, kvások by mal zhruba strojnásobiť objem.
  2. Všetky zvyšné suroviny a kvások vložte do misy robota alebo domácej pekárne a nechajte asi 15 minút miesiť, malo by vzniknúť nelepivé, ale tvárne cesto.
  3. Potom nechajte cca 45 minút na teplom mieste nakysnúť, rozdeľte na 12 dielov a z tých vytvorte bochníčky.
  4. Nechajte 5 minút odpočinúť a vyvaľkajte ovály až trojuholníčky, ktoré stočte (na čo najmenej podsypanej ploche) a  uložte na plech vyložený papierom alebo fóliou na pečenie spojom nadol.
  5. Nechte znovu nakysnúť (v teple to potrvá okolo polhodiny, pomáha rúru na minútu zapnúť na najnižší stupeň a makovky orosiť rozprašovačom, aby neoschli).
  6. Potom plech z rúry vyberte, nechte ju vyhriať na 170 stupňov.
  7. Makovky potrite vajíčkom, posypte makom a opäť oroste vodou z rozprašovača, kým ich vložíte do rúry, to pomôže lepšiemu rastu. Pečte dozlata.

Tipy na pečenie

Pri pečení na horkovzduch môžete piecť pokojne dva plechy naraz. V parnej rúre dávam prvých 7 minút nízky interval pary.

Ázijský nadýchaný tip

Ak chcete naozaj hodvábne cesto, môžete skúsiť trik populárny u ázijských pekárov – do pečiva pridávajú časť múky vo forme zápražky (v závislosti od hustoty, teploty vody a krajiny pôvodu sa tomu hovorí buď yudane, alebo tangzhong).

loupáky recept

To, že sa múka predvarí, ju zjemní a umožní viac nasiaknuť vodou… A nám to potom dopraje ešte vláčnejší výsledok. Z takého cesta je potom aj fantastický tousťák, podobný japonskému toustovému chlebu „šokupan“. V našom prípade, ak na yudane predvaríme 20 percent múky, bude recept vyzerať takto:

  • Kvások bude z: 50 ml teplého mlieka, 50 g hladkej múky, 5 g cukru a 20 g čerstvého droždia
  • Yudane bude zo: 100 g vody a 100 g múky

Yudane pripravíte tak, že vodu uvaríte a premiešate s múkou na kašu bez hrudiek, necháte vychladnúť na vlažnú teplotu (pokojne deň vopred). Potom postupujete rovnako ako u klasických makoviek. Pridáte kvások, 150 g vlažného mlieka, 350 g hladkej múky, 7 g soli, 55 g cukru, 40 g masla a 40 g masti.

Zababušte sa do mäkučkej zelenj

Zababušte sa do mäkučkej zelenj

Pripravte sa na pochmúrne víkendy s kolekciou pohodlného domáceho oblečenia aj posteľnej bielizne v upokojujúcich odtieňoch.l

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články