Práve čítate

Zelenina s divným menom, ktorá skvele chutí. Vyskúšajte dva recepty s pak choi

3629  
Zdieľať: 

Zelenina s divným menom, ktorá skvele chutí. Vyskúšajte dva recepty s pak choi

Pak choi u nás poznáme ako “čínsku kapustu” a je veľmi obľúbenou zeleninou v ázijskej kuchyni. V našich obchodoch je v ponuke už veľa rokov, ale použili ste ju niekedy inak ako na šalát? Dnes vám ukážem, ako túto zdravú zeleninu spracovať na chutné nápadité jedlo!

21. 9. 2023 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Zelenina s divným menom, ktorá skvele chutí. Vyskúšajte dva recepty s pak choi

Pak choi obsahuje rad výživných látek, vrátane vitamínov A, C a K alebo aj vápnika. Dokáže teda podporiť imunitný systém a zdravie pokožky.

Ja sama som túto zeleninu prvýkrát ochutnala asi pred piatimi rokmi v japonskej polievke ramen, ktorá obsahuje prevažne vývar, rezance a rôzne prísady. To môže byť napríklad vajíčko, bambusové výhonky, kúsky mäsa, huby alebo zelenina – často práve pak choi.

Pak choi pochádza z východnej Ázie, predovšetkým Číny, kde sa pestuje viac ako tisíc rokov. Kedysi bola táto zelenina považovaná za liečivú a používala sa v tradičnej čínskej medicíne.

No a aké má pak choi využitie okrem ramenu? V ázijských krajinách sa využíva hlavne do polievok – napríklad zeleninových či kuracích, kde prispieva nielen chuťou, ale pridáva aj nutričnú hodnotu. Ďalej do šalátov – pak choi je možné konzumovať nielen varený, ale aj surový, a do zeleninových zmesí. Čínsku kapustu občas rada pridám aj do sushi – keď ju nakrájate a zľahka opražíte, je skvelým doplnkom k rybe alebo k morským plodom.

Pak choi šalát

salát z pak choi

Ingrediencie:

  • 1 pak choi
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • Sezamový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • sezamové semienka

Postup:

  1. Pak choi očistite a rozoberte na listy. Tie prekrojte zhruba na 4 diely.
  2. Na sezamovom oleji krátko orestujte nakrájané strúčiky cesnaku.
  3. Pridajte sójovú omáčku a pak choi. Restujte, kým pak choi nezmäkne.
  4. Servírujte posypané sezamovými semienkami.

Najjednoduchšia príprava


Čínsku kapustu môžete aj udusiť – vďaka tejto metóde prípravy si zachová jemnú chuť. Ja zeleninu rada dusím s cesnakom, zázvorom a sezamovým olejom.  Takto môžete pak choi pridať do jedál alebo servírovať samostatne. Veľmi chutný spôsob prípravy je aj grilovanie. Stonky potrite olejom a grilujte pár minút z každej strany. 

Stir-fry s pak choi

Asi najčastejšie sa pak choi v ázijskej kuchyni pridáva do stir-fry, na ktoré mám pre vás recept. Stir-fry sa dá voľne preložiť ako “rýchla praženica”.

Základný princíp tohto pokrmu je v rýchlom smažení malých kúskov jedla, často mäsa a zeleniny, na vysokej teplote v panvici alebo woku s trochou oleja. Toto rýchle praženie zachováva chuť a textúru ingrediencií, čo vedie k lahodným a chrumkavým pokrmom.

Asi najrýchlejšia verzia tohto pokrmu je len z ryže, vajíčok, cibule a pak choi. Ja som pre vás vytvorila prepracovanejšiu zeleninovú verziu, ale určite sa nebojte pridať aj mäso – ja milujem stir-fry s krevetami, kuracím, hovädzím aj bravčovým mäsom – alebo použite rastlinné alternatívy (napr. tofu). Zo zeleniny je možné do tohto pokrmu pridať brokolicu, papriku, mrkvu, pak choi a ďalšie. Ako ochucovadlo sa do stir-fry používa sezamový olej, cesnak a sójová omáčka. Môžete ale použiť aj zázvor. Skvelé na stir-fry je okrem iného aj to, že ho existuje takmer nekonečné množstvo možných variácií. Servírujte so sezamovými semienkami alebo lístkami koriandra.

Rozbaliť

Zbaliť

Ingrediencie:

  • 200 g jazmínovej ryže
  • 150 g hrášku
  • 1 veľká mrkva, nastrúhaná
  • 1 veľká červená cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2x pak choi, nakrájané na menšie kúsky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 5 vajec
  • 5 lyžíc sójovej omáčky
  • Zelené časti jarnej cibuľky a sezamové semienka na posypanie
  • Sezamový olej

Rozbaliť

Zbaliť

Postup:

  1. Uvarte ryžu podľa návodu na obale.
  2. Na sezamovom oleji opečte cibuľu do sklovita.
  3. Pridajte k nej nastrúhanú mrkvu a pak choi.
  4. Keď zelenina zmäkne, vmiešajte hrášok, 3 prelisované strúčiky cesnaku a 3 lyžice sójovej omáčky.
  5. Restujte ďalšie 3 min.
  6. Zeleninu odložte. Panvicu opäť zakvapnite sezamovým olejom a vložte do nej vajcia. Urobte miešané vajíčka tak, ako zvyknete. Potom vmiešajte ryžu a 2 lyžice sójovej omáčky.
  7. K ryži pridajte zeleninu a máte to.
  8. Servírujte s jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami.

Tak dobrú chuť!

 

Recept na dobrou náladu? Výlet do Tchibo

Recept na dobrou náladu? Výlet do Tchibo

Zpestřete si podzim návštěvou kamenné prodejny Tchibo a udělejte si radost čímkoli, co vám přijde k chuti. Šálkem dobré kávy i praktickými pomocníky do vaší domácnosti.

Najít nejbližší Tchibo
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články