Práve čítate

Toasty nemusia byť len so šunkou a syrom! A ako čistiť ten prekliaty prístroj?

19634  
Zdieľať: 

Toasty nemusia byť len so šunkou a syrom! A ako čistiť ten prekliaty prístroj?

Toasty sú jednoducho vďačné jedlo. Môžu poslúžiť ako raňajky, rýchla večera takmer bez práce a hlavne sa dajú dobre zabaliť na desiatu. Väčšinou totiž chutia skvelo aj po vychladnutí. Hľadáte inšpiráciu, ako si ich pripraviť trochu inak a navyše, ako čo najmenej zašpiniť toastovač?

24. 10. 2023 5 min. čítania Kitchen Story
Toasty nemusia byť len so šunkou a syrom! A ako čistiť ten prekliaty prístroj?

Toasty sú večná klasika a som si istá, že väčšina z nás po nich z času na čas siahne. A niekto si ich robí aj každý deň. :-) Či už si ich pripravíte na raňajky alebo na desiatu, vždy ide o kombináciu náplne a krásneho chrupnutia pri každom súste. A priznajme si, že najčastejšie je to práve toast so syrom a šunkou. Známa klasika. Pritom možností je naozaj veľa a z obyčajného toastového chleba dokážete vykúzliť veľkú parádu.

Dnes vám ukážem, aké variáce máme doma najradšej my a prezradím pár tipov, ktoré sa vám pri domácej príprave toastov určite budú hodiť.

Keď chcete ochutnať toasty trochu inak

Ako som písala v úvode, toasty so šunkou a syrom si väčšina z nás robí najčastejšie. Jednak je to naozaj osvedčená kombinácia, ktorá chutí azda všetkým, deťom aj dospelým, a hlavne je to ľahké a tieto suroviny mávame vždy v chladničke. Nemusíte ale chodiť ďaleko, aby ste si pripravili niečo úplne nové.

Možno vás to prekvapí, ale v slaných toastoch je niekedy dobré použiť aj ovocie. Stačí si vybaviť, ako skvelo sa k sebe často hodí niečo sladkasté s dobrým syrom. Najradšej mám kombináciu hruška – gorgonzola – špenát alebo cheddar – jablko – med – tymian.

Ak nám doma zostane trochu morčacieho mäsa (alebo napríklad aj kuracieho alebo chudého bravčového), krásne sa dá využiť práve do toastov. Už hotové mäso nakrájame na tenké plátky alebo drobné kúsky, ktoré sa do toastu dobre vojdú. Čo hovoríte na kombináciu syr brie – morčacie mäso – brusnice?

Toast, ktorý sa nezapeká

Toast, ktorý sa nezapeká

Tipy na chuťové kombinácie, ktoré si vychutnáte aj studené.

Prečítať článok

Ďalším chutným variantom je kombinácia avokádo – mozzarella – sušené paradajky. To vás možno prekvapí, pretože avokádo sa najčastejšie podáva za studena, ale verte, že v tejto podobe mu tepelná úprava, čo do chuti, vôbec neuškodí.

V aktuálnej hubovej sezóne sa do toastov dajú šikovne využiť aj vaše úlovky z lesa, alebo ak ste nemali šťastie nejaké nazbierať, pokojne to skúste so šampiňónmi. Moja obľúbená hubová kombinácia je žervé – šampiňóny – červená cibuľa.

Toasty pre maškrtníkov – sladká verzia

Možno vás to prekvapí, ale do toastovača môžete zamieriť aj vo chvíli, keď na vás idú chute na niečo sladké. Alebo ak chcete urobiť radosť deťom. Nie je to síce na každodennú desiatu, ale my si takto občas radi zamaškrtíme.

Rovnako ako do palaciniek, aj do toastov môžete dať Nutellu a k tej sa klasicky dobre hodia plátky banánov. Ja ešte odporúčam namiesto banánov skúsiť netradičnejšiu kombináciu s malinami. K sladkému čokoládovému krému tvoria príjemný kyslastý kontrast.

Keď už sme boli pri banánoch – ochutnali ste ich niekedy s arašidovým maslom? Natrite ním toasty a zapečte spolu s kúskami banánov. Prípadne môžete vyskúšať aj iné orechové maslá.

Ak vám chutí štrúdľa alebo žemľovka, potom určite musíte vyskúšať kombináciu žervé, med, jablko a škorica. A keď si to budete chcieť ešte trošku vyšperkovať, pridajte hrozienka na noc naložené v rume.

Ako na domáci chlieb

Ako na domáci chlieb

Návod a tipy, ako si doma upiecť dokonalý chlieb - aj ten toastový.

Prečítať článok

Namiesto toastového chleba klasický? Jasné!

Na toasty najčastejšie používame svetlý alebo celozrnný toastový chlieb. Skúste ale niekedy pripraviť toasty z klasického kváskového chleba, nakrájaného na tenké plátky.

Môžete tak využiť aj starší chlieb, ktorý vám zostal doma v kuchyni pár dní a už sa vám do neho nechce. Nebojte sa vyskúšať aj sladký variant s ovocím, na ktorý pokojne použite starší croissant alebo napríklad vianočku. A ak milujete toasty s chrumkavou kôrkou, nezabudnite ich z vonkajšej strany zľahka natrieť maslom. Potom už len stačí upiecť dozlata.

Recept na toast s kozím syrom a rukolou

Vyskúšajte môj obľúbený recept na toasty s kozím syrom. Vďaka paradajkám, pestu a rukole majú naozaj sviežu chuť. Z uvedených ingrediencií pripravíte 2 ks toastov.

tousty

Ingrediencie:

  • 4 plátky kváskového chleba
  • 1 veľká paradajka
  • 80 g kozieho syra
  • 1 hrsť rukoly
  • 2 lyžice pesta
  • maslo na potretie

Postup:

  1. Toastovač zapnite a nechajte rozpáliť.
  2. Plátky kváskového chleba rozložte a každý naplňte: kozí syr rozložte po celej ploche a pesto dobre rozotrite, aby ochutilo každý kúsok toastu.
  3. Paradajku nakrájajte ozubeným nožom na čo najtenšie plátky a spolu s rukolou dajte do toastu.
  4. Toasty priklopte a z vonkajšej strany potrite tenkou vrstvou masla.
  5. Vložte toasty do rozpáleného toastovača a pečte dozlata. Po vytiahnutí rozkrojte a môžete servírovať.

Môj tip:

Ak budete namiesto toastovača používať klasickú panvicu, toasty je lepšie pri opekaní z každej strany niečím zaťažiť. Budú nižšie, krásne sa zapečú a lepšie sa vám budú jesť.

Umývanie toastovača nikoho z nás nebaví

Pochutnať si na chrumkavom toaste je jedna vec a čistenie pripáleného toastovača vec druhá. Mám pre vás pár rád, ako si prácu čo najviac uľahčiť. Verím, že vám tieto tipy prídu vhod.

Ako ľahko vyčistiť toastovač:

  • toastovač vždy čistite po odpojení zo zásuvky
  • na odstránenie pripálenín nepoužívajte kovové predmety, ktoré by mohli poškodiť povrch platní
  • na čistenie použite hubku s trochou saponátu a potom vytrite papierovou utierkou dočista.
  • ak zotriete nečistoty ešte za tepla, pôjde to jednoduchšie

Ako na veľmi znečistený toastovač?

Väčšiu vrstvu papierových utierok postriekajte rozprašovačom vodou a vložte do toastovača vypojeného zo zásuvky. Priklopte a nechajte pôsobiť niekoľko hodín alebo ideálne cez noc. Utierky väčšinu nečistôt nasajú do seba a potom už len stačí dočistiť suchou utierkou.

Rady ako sa vyhnúť pripáleninám na toastovači:

  • pred pečením vložte na rozohriate platne pruhy papiera na pečenie
  • pri príprave toastov dbajte na to, aby syr nepresahoval cez okraje
  • toastový chlieb z vonkajšej strany zľahka pokvapkajte olivovým olejom alebo potrite maslom
  • ak vám syr z toastov vytiekol, vyberte toasty až po chvíli, kedy syr ľahko zatuhne a zostane tak na toaste a nie na toastovači

Toasty zvládnete aj bez toastovača

Nemáte toastovač?! To nie je žiadna prekážka, aby ste si vychutnali parádne toasty. Možností je hneď niekoľko, toasty môžete opiecť na panvici – len ich nezabudnite počas pečenia zaťažiť, ako som písala vyššie. Môžete sa tiež inšpirovať francúzskymi toastami a pečivo vopred namočiť do rozšľahaných vajec. Okrem prípravy na panvici môžete skúsiť tiež zapekanie toastov pod grilom v rúre.

Verím, že vás tento článok inšpiruje a budete mať chuť si pripraviť toasty tak trochu inak. :-)

Zababušte sa do mäkučkej zelenj

Zababušte sa do mäkučkej zelenj

Pripravte sa na pochmúrne víkendy s kolekciou pohodlného domáceho oblečenia aj posteľnej bielizne v upokojujúcich odtieňoch.l

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články