Práve čítate

Ako na smoothie? A tri nezvyčajné recepty k tomu

17867  
Zdieľať: 

Ako na smoothie? A tri nezvyčajné recepty k tomu

Pred 3 rokmi som vydala knihu České smoothie, ktorá sa stala bestsellerom. Vďaka tomu dostávam dennodenne veľa otázok týkajúcich sa práve tohto osviežujúceho nápoja. A tak aj vám o ňom niečo poviem.

4. 4. 2019 3 min. čítania Kateřina Kuranova
Ako na smoothie? A tri nezvyčajné recepty k tomu

Niekto si myslí, že „Smooth“ v názve môjho blogu znamená „smoothie“, ale v skutočnosti má „SmoothCooking“ svoj pôvod niekde inde. Avšak aj smoothie mám naozaj rada a robím ho na všetky možné spôsoby. Nižšie nájdete tri nezvyčajné recepty, ktoré vám určite odporúčam!

Čo je to smoothie?

Slovo „smoothie“ vychádza z anglického „smooth“, teda „hladký/hladko“. Keby ste pre tento nápoj hľadali slovenský názov, tak by ste ho možno aj našli, ale úprimne? Radšej ho nehľadajte. Pretože piť hlaďka, hladíka alebo hlaďúrika by ste asi nechceli. :-)

Smoothie je dohladka rozmixovaný nápoj z ovocia a/alebo zeleniny. Môžu v ňom byť pridané aj semienka, vločky, orechy, superfoods alebo mlieka a syry. Možno narazíte aj na recepty s rôznymi sirupmi, marmeládami, cukrom, kompótmi a podobne. Tomu sa ale za mňa radšej vyhnite. Do smoothie radšej mixujem len to, čo telu dodáva živiny.

Džús, fresh, smoothie alebo ovocie/zelenina vcelku?

Rozdiel medzi džúsom/freshom a smoothie je jasný. Fresh sa pripravuje pomocou lisu, takže v tomto prípade pijeme iba šťavu – v podstate čistý cukor. Džúsy v obchodoch sú často z koncentrátu a chuťovo aj vitamínmi sú na tom horšie ako fresh. Je to príjemné pitie na raňajky alebo keď si nimi ochutíme vodu, ale na litre by sme ich piť nemali.

Smoothie sa celé mixuje aj s dužinou a semienkami, takže v ňom nájdete viac vlákniny aj živín. Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí okolo jablka chodia oblúkom a pomaranč skoro neviete, ako vyzerá, smoothie je pre vás určite lepšie ako nedať si nič. Rovnako je to fajn desiata alebo olovrant, pokiaľ by ste sa inak k ovociu a zelenine nedostali, a napríklad taký zázvor je v ňom určite stráviteľnejší ako samostatne. ;-)

Najlepšie ale určite je ovocie či zelenina v prirodzenom stave. Trávenie začína už v ústach, a tak je pre naše zažívanie veľmi dôležité, aby sme hrýzli a nie iba pili.

Keď si budete pripravovať vaše obľúbené smoothie, skúste sa pozrieť na množstvo ovocia, ktoré do svojho nápoja vložíte. Niekedy v ňom totiž môže byť viac cukru (aj keď toho ovocného), ako by ste možno chceli.

Potrebujem na prípravu smoothie niečo špeciálne?

Smoothie si môžete pripraviť pomocou tyčového mixéru, smoothie makeru alebo v stolnom mixéri. Ten je na prípravu najlepší. Vojde sa do neho viac surovín a dobre sa rozmixujú. Ale kým smoothie absolútne prepadnete, bude vám stačiť základná výbava, ktorú máte doma.

3 tipy na nezvyčajné smoothie

Vybrala som pre vás na vyskúšanie kombinácie, ktoré vás možno na prvý pohľad zarazia, ale sú naozaj výborné a možno s nimi spoznáte zase ďalší rozmer tohto dohladka rozmixovaného nápoja.

Ovocné smoothie je sladšie a pije sa skoro samo. Je to super desiata pred športovou aktivitou. Poobede preferujem skôr (aspoň čiastočne) zeleninové smoothie. Nezabúdajte na semienka, orechy, superfoods či vločky.

Zázvorové smoothie s mrkvou

  • 1 cm plátok zázvoru
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 pomaranč
  • 1 hruška
  • voda
  • štipka chilli

Ošúpeme si zázvor, mrkvu a pomaranč. Všetko vložíme do mixéru, zalejeme vodou a rozmixujeme dohladka. Na zvýraznenie chute môžeme namiesto chilli pridať štipku škorice alebo muškátového orieška.

Cviklové smoothie

  • 1 malá cvikla
  • 1 stredná mrkva
  • 4  jahody
  • 1 malé jablko
  • 1 lyžica chia semienok
  • voda, prípadne biely jogurt

Ošúpeme repu, mrkvu, očistíme jahody, vykrojíme jablko. Všetko vložíme do mixéru, pridáme vodu, prípadne jogurt a rozmixujeme dohladka.

Makové smoothie

  • 4 sladké blumy alebo slivky
  • 1 jablko
  • 1 lyžica vlašských orechov
  • 1 lyžička maku
  • voda

Vykôstkujeme si blumy či slivky, jablko zbavíme jadrovníka a vložíme do mixéru. Pridáme orechy, mak a vodu. Rozmixujeme dohladka a podávame.

4 tipy pre čo najlepšie smoothie

  • Pokiaľ si chcete pripraviť smoothie na ráno, suroviny si deň vopred nakrájajte a ponorte do vody alebo dobre obaľte potravinovou fóliou. Rozmixujte ich až čo najneskôr pred podávaním.
  • Mrazené ovocie, napríklad prebytky z vlaňajška zo záhrady, je dobrý zdroj, ale čerstvé suroviny chutia najlepšie.
  • Výnimka: špenát pridávajte vždy čerstvý. S mrazeným to nefunguje a akurát si smoothie pokazíte.
  • Pokiaľ je to možné, spolieham sa na overené zdroje, záhradu alebo bio kvalitu, aby som si s ovocím a zeleninou nepridávala do jedálnička nežiaduce látky.

Autorka má food+lifestylový blog Smooth&Cooking a vydala kuchárku České smoothie.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články