Práve čítate

Vyskúšajte nové kombinácie s jahodami

4391  
Zdieľať: 

Vyskúšajte nové kombinácie s jahodami

Červené sladučké jahody, dozreté na letnom slnku – na tie sa teším celý rok. Sú skvelé len tak, ale veľmi rada s nimi pracujem aj v receptoch. V guľkách, koláčoch, dezertoch aj limonádach už ich určite poznáte, ale možností sa ponúka oveľa viac. Podelím sa s vami o pár svojich tipov na neobvyklé kombinácie.

15. 6. 2019 3 min. čítania Inspired Kitchen
Vyskúšajte nové kombinácie s jahodami

Jahody a čierne korenie

Spojenie jahôd a čierneho korenia pôsobí dosť neobvykle, ale je to naozaj výborné. Keď pokrájané jahody zľahka okoreníte čerstvo namletým čiernym korením, dostanú intenzívnejšiu chuť a vôňu. Jahody ochutené korením sú výborné nielen samotné, ale aj ako súčasť zeleninových šalátov. Jeden šalátový recept nájdete na konci článku.

Jahody a syry

Sladká, ale stále svieža chuť jahôd sedí k chuťovo výraznejším syrom, ako je kozí alebo ovčí syr. Perfektné sú ale aj s menej výraznou mozzarellou, ktorú môžete s jahodami servírovať napríklad vo forme jednohubiek.

Mohlo by vám chutiť: Pečené marhule so syrom ricotta

Jednoducho jahody napichajte na špáradlá s guľôčkami mozzarelly. Za sekundu máte občerstvenie na letnú party alebo grilovačku, ktoré nie je vôbec zložité a ešte vyzerá aj chutí skvelo. Jednohubky odporúčam namáčať do zálievky z balzamikovej redukcie, ktorá ich pozdvihne na ešte vyššiu úroveň.

Na zálievku z balzamikovej redukcie premiešajte 2 lyžice balzamikovej redukcie, 1 lyžicu olivového oleja, štipku soli a korenia.

Jahody a avokádo

Kombinácia jahôd s avokádom znie veľmi extravagantne, ale funguje viac ako skvelo. Na domácom kváskovom chlebe ešte lepšie. Jahody očistite, nakrájajte a položte na krajíček chleba s avokádom nakrájaným na plátky. Podávajte na olovrant alebo raňajky.

Jahody a zázvor

Ste milovníci ovocných, do hladka rozmixovaných smoothies? Jahodové smoothie so zázvorom vás zaručene osvieži aj nakopne. Jahody totiž vďaka zázvoru dostanú oveľa  väčšie grády. Rozmixujte 2 hrste čerstvých jahôd, polovicu zrelšieho banánu, 3 cm kúsok zázvoru a 1 dcl vody alebo mlieka. Nalejte do pohára a ihneď podávajte.

Mlieko a banán vymeňte za melón, pridajte ľad a máte osviežujúcu limonádu, ktorá je na horúce letné dni ako stvorená.

Jahody a bylinky

Ak nejaké ovocie lahodí s bylinkami, tak sú to práve jahody. A bola by veľká škoda zostávať len pri mäte a medovke. K jahodám sedia aj aromatické bylinky, ako je tymian, bazalka a rozmarín. Bylinky nasekajte najemno a primiešajte ich buď do ovocného šalátu s jahodami, jahodovej zálievky (recept na ňu nájdete o pár riadkov nižšie), alebo nimi spestrite chuť jahodového džemu.

Prečítajte si tiež: Veľký bylinkový sprievodca alebo čo pestovať na balkóne

Jahody a šalát

Šalát si väčšinou predstavíme ako zelené listy v kombinácii s nejakou ďalšou zeleninou, syrom, vajíčkom, strukovinou alebo mäsom. Ale šalát s jahodami? V modernej gastronómii žiadny problém. Jahody šalátu dodajú sviežosť, peknú farbu a hlavne nádych leta. Veľmi dobré sú so špenátom, ale pasuje k nim aj polníček alebo rukola.

Jahody do šalátu buď jednoducho nakrájajte na plátky, tí kreatívnejší ich môžu skúsiť aj vo forme jahodovej zálievky. Jahodová zálievka znie všelijako, viem. Mám ale vyskúšané, že zachutí aj tým, čo neradi kombináciu slaného s ovocím!

Recept na šalát s jahodovou zálievkou

  • 1 hrsť čerstvého špenátu
  • 1 lyžica vlašských orechov
  • 30 g syra feta
  • ½ šalátovej uhorky
  • 500 g čerstvých jahôd
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 lyžice nasekanej bazalky
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • Soľ, korenie podľa chuti

Postup

  1. Najskôr si pripravte zálievku. Polovicu jahôd očistite a v malom mixéri rozmixujte s olivovým olejom, červeným vínnym octom, bazalkou, soľou a korením.
  2. Uhorky nakrájajte na plátky, zvyšok jahôd na štvrtiny. Špenát omyte.
  3. Do šalátovej misky postupne navrstvite špenátové listy, uhorky a jahody. Posypte nadrobeným syrom feta a ľahko podrvenými vlašskými orechmi. Podávajte s pripravenou jahodovou zálievkou.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články