Tento rok sa mi dostal do ruky zošit, do ktorého si prababička písala recepty a na jednej strane na mňa žmurkol práve on. Recept, podľa ktorého med prababička varila. A tak som sa rozhodla, že ho tiež konečne sama vyskúšam a zároveň sa o postup podelím aj s vami.
S „púpavovým medom“ môžete pracovať ako s medom klasickým. Nemá síce zdravotné účinky ako včelí produkt, ale je to veľmi fajn alternatíva.
Kým vyrazíte na zber
Na púpavy je dobré ísť vtedy, keď je vonku slnečno a kvety sú dokonale otvorené. Najlepšie bude, keď budete trhať kvietky na vlastnej záhrade, ale pokiaľ taká možnosť nie je (napríklad, keď vám manžel pokosil záhradu), radšej vyhľadajte čisté miesto v prírode. Budete ich predsa jesť, tak aby boli čo najlepšie. Určite sa oplatí trhať púpavy napríklad do prúteného košíčka, papierovej alebo plátennej tašky – jednoducho do niečoho priedušného, aby až do varenia vydržali v čo najlepšej kondícii. Stonky potrebovať nebudete, takže sa zamerajte naozaj len na žlté hlavičky.
Budete ich potrebovať zhruba 250. Vychádza mi to asi 50 hlavičiek do 1 hrnčeka (250 ml), takže asi 5 hrnčekov.
Varenie púpavového medu (sirupu)
Na približne 1 liter „medu“ potrebujete:
- asi 250 kvetov púpavy
- liter vody
- 1 citrón
- 1 pomaranč
- 1 kg cukru
Postup:
- Kvety nasypte do hrnca a zalejte 1 l vody. Pridajte na kolieska nakrájaný citrón a pokrájaný pomaranč zbavený šupky.
- Priveďte k varu a varte 20 min, potom odstavte a nechajte odležať do druhého dňa.
- Druhý deň všetko sceďte cez jemné sitko a získanú tekutinu nalejte do hrnca.
- Primiešajte cukor a varte až do zhustnutia. Počas varenia miešajte.
- Ešte horúci med nalejte do pohárikov.
Nezabudnite, že keď med vychladne, bude hustejší ako v horúcom stave. Pokiaľ si hustotou nie ste istý, môžete si to overiť v priebehu varenia. Kvapnite trošku medu lyžičkou na tanier a sledujte, akú konzistenciu má po vychladnutí.
Púpavový med môžete ozvláštniť nejakou bylinkou, napríklad medovkou alebo mätou. V takomto prípade bylinku pridajte hneď na začiatku ku kvetom a spolu s nimi ju pred finálnym varením sceďte.
Autorka má blog (nielen) o varení JanaDuff.cz.