Dnes už pre ne síce nechodím potajomky do špajze, ale môžem si ich sama upiecť a ponúknuť svojim priateľom, napríklad s dobrými syrmi z dovolenky, olivami a čerstvou zeleninou.
Podobné tyčinky už ste možno ochutnali v pizzerii. Tie moje majú voňavé bylinky zapracované priamo v ceste, vnútri sú trošku mäkké a dokonalú chuť podčiarkuje olivový olej.
Stiahnite si recept
Môžete si ho vytlačiť do svojej domácej kuchárky alebo napríklad pripnúť na chladničku. Stiahnite si PDF.
Na 12-15 tyčiniek potrebujete:
- 250 g hladkej múky
- 170 ml studenej vody
- 10 g (asi štvrtinu kocky) čerstvého droždia
- 1 lyžičku soli
- 40 ml olivového oleja
- čerstvé korenie: 1–2 vetvičky čerstvého rozmarínu / hrsť čerstvého oregana / 3–4 vetvičky čerstvého tymianu (vyberte si vždy len jeden druh
Čo je v tomto recepte dôležité:
- Korenie by malo byť čerstvé, so sušeným nebudú tyčinky tak krásne voňať.
- Dôležitý je kvalitný olivový olej, pretože je v chuti tyčiniek veľmi výrazný.
- Kvások si nezakladám vopred, ale vmiešam nadrobené droždie priamo do cesta. Pokiaľ pečiete často a s kvasnicami pracujete inak, recept si určite zvládnete prispôsobiť podľa seba.
- Veľký pomocník na meranie je digitálna váha, ale od oka to zvládnete tiež.
Ako na tyčinky:
- Najskôr je potrebné zmiešať všetky suroviny. Múku preosejte, droždie nadrobte, korenia nasekajte na drobné kúsky. Ja mám radšej miešanie v kuchynskom hnetači, ale cesto spracujete aj rukou.
- Keď je cesto hladké a pružné a dobre spojené, nechajte ho aspoň hodinu odpočinúť. Čakajte, kým zdvojnásobí objem a bude také pórovité.
- Cesto vyvaľkajte a buď len nakrájajte na tenké pásy (môžete ich napríklad zatočiť) a uložte na papier na pečenie na plechu, alebo si pomôžte formou na dekorovanie. V tej, v ktorej som piekla ja, spracujete cesto na 3–4×. Pokiaľ pečiete na plechu, nechajte medzi tyčinkami dostatok miesta, pretože v rúre ešte máličko nakysnú.
- Potrite tyčinky nie vajíčkom, ale olivovým olejom (rozmiešam ho s troškou vody). To im dodá tú správnu chuť.
- Pečte v rúre na 220 °C dozlata. Tenké tyčinky sú hotové za 10 minút, tučnejšie za 15–20 minút.
- Tyčinky z formičky rýchlo vyklopte (idú von ľahko) a po chvíli môžete dať do rúry ďalšiu várku.
Servírujem ich obvykle s dipom z kyslej smotany a čerstvých byliniek alebo s výberom kvalitných syrov.