Práve čítate

Domáce tyčinky s vôňou Talianska – tie musíte ochutnať

3016  
Zdieľať: 

Domáce tyčinky s vôňou Talianska – tie musíte ochutnať

Ja a tyčinky. Taká tá láska z detstva, ktorá vydrží na celý život. Keď som mala na niečo chuť alebo keď som v nedeľu poobede pozerala s ocom futbal, vždy som mohla otvoriť skrinku, kde na mňa čakalo pár domácich tyčiniek, ktorými som mohla zahnať hlad, či nudu pri pozeraní na zelenú obrazovku.

28. 12. 2018 3 min. čítania Tereza Olivová
Domáce tyčinky s vôňou Talianska – tie musíte ochutnať

Dnes už pre ne síce nechodím potajomky do špajze, ale môžem si ich sama upiecť a ponúknuť svojim priateľom, napríklad s dobrými syrmi z dovolenky, olivami a čerstvou zeleninou.

Podobné tyčinky už ste možno ochutnali v pizzerii. Tie moje majú voňavé bylinky zapracované priamo v ceste, vnútri sú trošku mäkké a dokonalú chuť podčiarkuje olivový olej.

Stiahnite si recept


Môžete si ho vytlačiť do svojej domácej kuchárky alebo napríklad pripnúť na chladničku. Stiahnite si PDF.

Na 12-15 tyčiniek potrebujete:

  • 250 g hladkej múky
  • 170 ml studenej vody
  • 10 g (asi štvrtinu kocky) čerstvého droždia
  • 1 lyžičku soli
  • 40 ml olivového oleja
  • čerstvé korenie: 1–2 vetvičky čerstvého rozmarínu / hrsť čerstvého oregana / 3–4 vetvičky čerstvého tymianu (vyberte si vždy len jeden druh

Čo je v tomto recepte dôležité:

  • Korenie by malo byť čerstvé, so sušeným nebudú tyčinky tak krásne voňať.
  • Dôležitý je kvalitný olivový olej, pretože je v chuti tyčiniek veľmi výrazný.
  • Kvások si nezakladám vopred, ale vmiešam nadrobené droždie priamo do cesta. Pokiaľ pečiete často a s kvasnicami pracujete inak, recept si určite zvládnete prispôsobiť podľa seba.
  • Veľký pomocník na meranie je digitálna váha, ale od oka to zvládnete tiež.

Ako na tyčinky:

  1. Najskôr je potrebné zmiešať všetky suroviny. Múku preosejte, droždie nadrobte, korenia nasekajte na drobné kúsky. Ja mám radšej miešanie v kuchynskom hnetači, ale cesto spracujete aj rukou.
  2. Keď je cesto hladké a pružné a dobre spojené, nechajte ho aspoň hodinu odpočinúť. Čakajte, kým zdvojnásobí objem a bude také pórovité.
  3. Cesto vyvaľkajte a buď len nakrájajte na tenké pásy (môžete ich napríklad zatočiť) a uložte na papier na pečenie na plechu, alebo si pomôžte formou na dekorovanie. V tej, v ktorej som piekla ja, spracujete cesto na 3–4×. Pokiaľ pečiete na plechu, nechajte medzi tyčinkami dostatok miesta, pretože v rúre ešte máličko nakysnú.
  4. Potrite tyčinky nie vajíčkom, ale olivovým olejom (rozmiešam ho s troškou vody). To im dodá tú správnu chuť.
  5. Pečte v rúre na 220 °C dozlata. Tenké tyčinky sú hotové za 10 minút, tučnejšie za 15–20 minút.
  6. Tyčinky z formičky rýchlo vyklopte (idú von ľahko) a po chvíli môžete dať do rúry ďalšiu várku.

Servírujem ich obvykle s dipom z kyslej smotany a čerstvých byliniek alebo s výberom kvalitných syrov.

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články