Práve čítate

Mám pre vás recept na Espresso sunrise: Ľadové kávové osvieženie plné citrusových chutí

4118  
Zdieľať: 

Mám pre vás recept na Espresso sunrise: Ľadové kávové osvieženie plné citrusových chutí

Urobte si pohodu a vychutnajte si perfektné letné osvieženie! Mám pre vás recept na espresso sunrise. Nealkoholický kávový koktail, ktorý si môžete užiť cez víkend pri bazéne, ale aj vo všedný deň len tak namiesto dezertu.

12. 7. 2023 2 min. čítania Sára Štulrajterová
Mám pre vás recept na Espresso sunrise: Ľadové kávové osvieženie plné citrusových chutí

Ľadová káva je v lete samozrejme obľúbené pitie. Vidím to ako baristka na objednávkach zákazníkov, ale samozrejme to pociťujem aj sama na sebe. Ja si úprimne najčastejšie dávam ľadovú filtrovanú kávu a napríklad veľmi nemusím karamelové a ďalšie sladké verzie. Ale keď sa v pohári stretne ľad, káva a citrusy, tomu neodolám. A to je presne espresso sunrise. Nie je to také známe pitie, ako je napríklad stále populárnejší espresso tonic, preto som pre vás tento osviežujúci recept pripravila. Určite ho skúste a napíšte nám na Facebooku, ako vám to chutilo!

Recept na espresso sunrise

Espresso sunrise je vlastne skoro až nealkoholický koktail. Pre mňa predstavuje nielen osvieženie, ale aj popoludňajší dezert na horúci letný deň. Keď som niekde na cestách, podobnú službu mi robí Mazagrande, kde sa takisto stretáva káva s citrusmi.

Pri nákupe ingrediencií určite vyberajte ozajstný fresh a nie džús, pretože to v tomto nápoji spoznáte. Žiadne náhrady!  Prípadne, ak chcete, môžete si čerstvú šťavu vytlačiť priamo z ovocia sami doma. A akú vybrať kávu? Ako už názov prezrádza, je to koktail na báze dobrého a silného espressa. Ak máte automatický alebo pákový kávovar, odporúčam pripraviť espresso zo zrniek Tchibo Barista. Pri kapsulových kávovaroch použite vaše obľúbené kapsuly, ideálne niektoré z tých výraznejších a určite bez príchuti.

Ingrediencie na jeden pohár:

  • Espresso (30 ml)
  • 80 ml pomarančového freshu
  • 80 ml grepového freshu
  • 80 ml medového sirupu
  • 100 ml perlivej vody
  • Ľad
  • Pomaranč alebo grep na ozdobu


Medový sirup rada pridávam do najrôznejších koktailov, ale využijete ho aj do marinád na mäso alebo syry a do ovocných šalátov. Postup prípravy je naozaj jednoduchý. Do kastrólika dajte med a vodu, miešajte a zahrievajte do úplného rozpustenia, potom odstavte a nechajte vychladiť.

Rozbaliť

Zbaliť

Postup:

  1. Do pohára nasypte dostatok ľadu – radšej viac ako menej, pretože espresso sunrise chutí najlepšie ľadovo studené.
  2. Pridajte oba citrusové freshe, sirup, sódovku a ľahko premiešajte.
  3. Po lyžičke opatrne nalejte do pohára kávu. Vďaka tomu sa v pohári farby od seba oddelia a bude to vyzerať efektne!
  4. Nápoj dozdobte plátkom pomaranča alebo grepu a môžete podávať.

Čo sa týka výberu pohára, najradšej používam jednoduchý vysoký pohár a keď chcem, aby to pôsobilo o niečo slávnostnejšie, servírujem nápoj do veľkého pohára na stopke. A nezabudnite na slamku, ktorou zároveň môžete koktail premiešať, keď sa pokocháte oddelenými farbami a budete sa chcieť pustiť do pitia pekne prepojených chutí.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články