Práve čítate

Môj recept na domáci mätový sirup a kávové mojito, do ktorého ho môžete využiť

7369  
Zdieľať: 

Môj recept na domáci mätový sirup a kávové mojito, do ktorého ho môžete využiť

Keď príde letné počasie, rastie moja chuť na osviežujúce limonády a ľadové kávové nápoje. A myslím si, že to tak asi máme všetci. Preto som pre nás pripravila recept na ľadovú kávu v štýle mojita, do ktorej sa zíde aj domáci mätový sirup. Ten môžete okrem kávy využiť práve aj do limonád.

23. 6. 2023 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Môj recept na domáci mätový sirup a kávové mojito, do ktorého ho môžete využiť

Výroba sirupov, ktoré poslúžia ako základ do limonády, je jednoduchá. Hlavné, čo potrebujete, je voda a cukor a ďalej už je to na vás. Ja milujem bazový sirup, ktorý robí každý rok moja babička a už od malička ho popíjam celé leto. Má ho rada celá naša rodina. Príchutí, ktoré si môžete urobiť, existuje ale nespočetné množstvo. Napríklad menej obvyklý púpavový, medovkový, rebarborový, levanduľový, žihľavový, alebo napríklad rôzne sirupy z ovocia. Môj syn má najradšej jahodový a malinový, ale dobrý je aj čučoriedkový a ríbezľový.

Asi jeden z najjednoduchších sirupov na prípravu, ktorý u nás doma robíme bohužiaľ veľmi často, je cibuľový sirup. Ten však nepatrí do limonády, ale rovno do hrdla, je totižto výborným liekom na kašeľ. Určite ho poznáte alebo ste o ňom aspoň počuli. Nakrájate cibuľu na kocky, navrstvíte na ňu med, premiešate a za približne hodinu začnú vznikať prvé kvapky sirupu. Synček ho veľmi zbožňuje, čo s ním nezdieľam. Podobne sa pripravuje aj smrekový sirup, ktorý sa vďaka vitamínu C takisto hodí pri prechladnutí a kašli.

Recept na domáci mätový sirup

Poďme ale späť k limonádam. Ako som už spomínala, sirupy sú skvelým základom do množstva drinkov. Teraz si spolu urobíme mätový sirup, ktorý vás v horúcich dňoch príjemne osvieži a v zime môže zahriať v čaji. Mäta obsahuje účinné látky ako napríklad mentol. Využíva sa predovšetkým pri tráviacich ťažkostiach – uľaví vám od vracania, nafukovania či nechutenstva. Mäta podporuje aj správnu funkciu žlče. No a ak vás čaká niečo náročné, čo vás stresuje, potom vám táto zelená kúzelníčka pomôže od stresu aj s nespavosťou.

Ingrediencie:

  • 500 ml vody
  • 500 g trstinového cukru
  • 1 bio citrón
  • 60 g mäty

Postup:

  1. Zahrejte vodu a dajte do nej cukor. Občas premiešajte a varte, kým sa celkom nerozpustí.
  2. Očistite a nakrájajte mätu a citrón na plátky.
  3. Nakrájané suroviny vložte do sirupu a varte pod pokrievkou cca 20 min.
  4. Potom nechajte hodinu odležať na vypnutom sporáku.
  5. Po vychladnutí sirup preceďte cez čistú utierku a máte to.
  6. Teraz stačí ho len preliať do zaváracieho pohára alebo priamo do drinku.

Mätový sirup môžete popíjať len tak s klasickou alebo bublinkovou vodou. Asi najznámejším drinkom, kam sa pridáva, je mojito. Už ste ho ale niekedy skúsili s kávovou príchuťou?

Recept na kávové mojito

Pre mňa je kávové mojito úplne skvelá alternatíva cez deň, pretože ho robím bez alkoholu. Keď máte napríklad počas práce len chvíľku na kávu alebo viete, že budete šoférovať. Tento drink vás nakopne aj osvieži a vy sa vrátite k práci viac pripravení. Pokojne si ho ale večer môžete napríklad priostriť kvalitným bielym rumom, ak už ste mali 18. Mám rada kombináciu kávy a citrusov, takže ak si rovnako ako ja radi doprajete Mazagrande, verím, že aj kávovým mojitom sa vám trafím do chuti.

Ingrediencie:

  • 3 lyžice mätového sirupu
  • 2 lyžice šťavy z limetky
  • 100 ml silnej kávy
  • 120 ml bublinkovej vody
  • 1 veľká kocka ľadu
  • Limetka a mäta na ozdobu

Postup:

  1. Kocku ľadu vložte do pohára.
  2. Pridajte sirup a šťavu z limetky a zalejte bublinkovou vodou.
  3. Následne vlejte kávu a máte to hotové. Teraz už stačí drink len ozdobiť a servírovať.

Letných kávových drinkov, ktoré vás príjemne osviežia, je naozaj veľa. Stačí popustiť uzdu fantázii. Na Tchibo Blogu už nájdete napríklad citrusové affogato, jahodovú dalgonu alebo napríklad kávový milkshake. To je v podstate dezert a káva v jednom. Snáď sa vám inšpirácia bude hodiť.

Ak by na kávové mojito alebo na niektorý z vyššie uvedených drinkov mali chuť aj deti, stačí, keď kávu nahradíte niektorým cereálnym nápojom. Príchuť kávy bude zachovaná a vaše ratolesti si budú pripadať dôležito, že môžu s vami popíjať kávu.

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články