Práve čítate

Domáce fitnes a wellness pre nohy ako prevencia bolesti aj veľmi príjemný relax

2777  
Zdieľať: 

Domáce fitnes a wellness pre nohy ako prevencia bolesti aj veľmi príjemný relax

Neviem ako vy, ale ja mám dvoje nohy. Teda nie dvoje ako štyri, ale dvoje ako letné a zimné. Kým tie letné chcú hlavne častú pedikúru na odstránenie stvrdnutej pokožky a otlakov od chodenia v žabkách (a samozrejme vždy perfektne nalakované nechty), moje zimné nohy túžia byť masírované, precvičované, kúpané, natierané a všemožne ošetrované. A ja im starostlivosť rada doprajem, pretože potom sú spokojné a nebolia. Urobte to tiež tak.

16. 1. 2024 4 min. čítania Jitka Součková
Domáce fitnes a wellness pre nohy ako prevencia bolesti aj veľmi príjemný relax

Ale ešte kým začnem rozprávať o šteklení chodidiel, poviem vám, ako sa moje nohy cítili pred pár rokmi. Boli ťažké a stále unavené, občas opuchli a vôbec sa im nechcelo chodiť, pretože päta pichala, achilovka ťahala a chodidlá pálili ako čert. Pamätáte si, ako to mala malá morská víla? Tak asi tak nejako. Áno, tipujete správne, moje nohy boli zrelé na ortopéda. Aby som to skrátila, na vine bola pätová ostroha, liečba zabrala a rehabilitácia ma vrátila do normálu. A ja som si vtedy naplno uvedomila, ako veľmi sú pre mňa zdravé nohy dôležité. Preto môj tip číslo jedna znie: Ak sa vám zdá, že nohy bolia viac ako len z bežnej únavy, objednajte sa na konzultáciu k odborníkovi! Okrem ortopédov sa bolestiam nôh venujú aj podiatri/podológovia. Pomôžu vám, nech už je príčinou neznesiteľnej bolesti pätová ostroha, spadnutá klenba, plochá noha, vbočený palec alebo niečo iné.

Ako teda vyzerá moja pravidelná rutina v starostlivosti o unavené nohy?

1. Poriadna masáž stehien a lýtok, pretože všetko so všetkým súvisí

V tele je všetko prepojené, to vieme. Jednostranná záťaž nás unavuje, to tiež vieme. Stačí letmý pohľad do apky a je jasné, že naše nohy majú poriadne naložené. Tie moje napríklad mesačne nachodia okolo 200 kilometrov a vyjdú 1000 poschodí. A za to už si masáž určite zaslúžia.

Najradšej používam masážny valček, pretože s ním si zvládnem nohy za pár minút premasírovať sama. Najskôr zoberiem do parády stehná zo všetkých strán, pekne zhora nadol. Potom prejdem lýtka, ktoré dosť trpia kvôli topánkam na podpätku a občas ma vytrestajú výstražným kŕčom. A keď mi zostane chvíľka, rozvaľkám si aj zadok a párkrát zľahka prejdem cez bedrá. Táto rýchla masáž rozprúdi krv aj lymfu, uvoľní fascie a celkovo ma tak nejako spevní.

Čo sú vlastne tie fascie?

Je to väzivové tkanivo, ktoré prechádza celým telom, prepája a obaľuje orgány, kosti aj svaly, drží svalové vlákna pokope. Fascie sú pre pohybový aparát nenahraditeľné, pretože pomáhajú prenášať silu. A vďaka tomu sa hýbeme. Problém nastáva vtedy, keď fascie stuhnú a zlepia sa. To potom stuhne aj sval a nemôže sa poriadne pretiahnuť. Našťastie sú fascie pružné a dajú sa ľahko uvoľniť masážou.

2. Jemná masáž chodidiel, s loptičkou alebo bez

Ľudské chodidlo je fascinujúca vec, v takom maličkom kúsku tela nájdeme 26 kostí, 19 svalov, 33 kĺbov, 10 šliach, 107 väzov a 7000 nervových zakončení. A tiež je to najcitlivejšia časť nohy. Nie nadarmo sa o chodidlách hovorí, že sú zrkadlom zdravotného stavu.

Moja chodidlová starostlivosť zahŕňa pravidelnú pedikúru a dva druhy masáží. Tú jednoduchšiu masáž si doprajem každú chvíľu, napríklad keď pozerám film. Jednoducho po nohe prechádzam masážnou loptičkou – niekedy si zoberiem ježka (loptička s výstupkami), inokedy použijem hladkú guľôčku s korkovou podložkou, vďaka ktorej sa mi už nikdy nezakotúľa pod posteľ. Keď mám viac času, pustím sa do reflexnej masáže. Prstami postupne premasírujem chodidlá, priehlavky aj členky a postláčam akupresúrne body. Moje chodidlá masáže milujú, ale zo všetkého najradšej majú aj tak obyčajné „škótske streky“ – striedanie teplej a studenej vody v sprche. To dostávajú každý deň. 

Tip: Rýchla úľava pre unavené chodidlá nielen v lete? Petka so zamrznutou vodou! Fľašu dajte na zem a rolujte chodidlami sem a tam. Chlad otupí bolesť a navyše nohy pekne premasírujete.

3. Prstové divadlo a ďalšie veselé cviky

Desať malých hrdinov je alfou a omegou pre stabilný postoj a zdravú chôdzu. Je ľahké im ublížiť, napríklad úzkymi topánkami, v ktorých sú ako sardinky. Za takéto zaobchádzanie sa nám „odmeňujú“ kurími okami, vbočenými palcami, kladivkovými prstami a rôznymi deformitami. Silikónové korektory prstov prinášajú istú úľavu, ale prevencia je vždy lepšia. Skúste si aspoň občas obuť širšie barefoot topánky a doma choďte naboso alebo len v ponožkách. Uvidíte, že prstíky sa vám poďakujú!

Pre dobrú kondíciu prstov sú perfektné aj drobné cviky. Ja si ich preťahujem vždy, když si na to spomeniem. Napríklad ráno v posteli, stačí minútka a hneď sa mi vstáva veselšie. A potom mám takú sériu prstových cvičení, ktorú si spravím vždy večer. Skúste to so mnou… Najskôr prsty zdvihnite nahor a ohýbajte nadol, spoločne aj po jednom – to je fakt ťažké :). Potom ich vejárovito rozťahujte od seba a zase k sebe. Ďalšiemu cviku hovorím „bager“, podstatou je prstami zbierať drobné predmety, napríklad rozsypané lego. Nasleduje „lakomec“ – postavte sa na uterák a len s pomocou prstov ho postupne zhŕňajte pod chodidlo. A ak sa chcete naozaj pobaviť, chyťte medzi palec a ukazováčik (nohy samozrejme) ceruzku a niečo pekné nakreslite.

4. Vykúpať, ponatierať, zabaliť a nohy na stôl

To najlepšie nakoniec! Po cvičení, ale aj po pedikúre prichádza slastná odmena. Moje nôžky dostávajú domácu wellness starostlivosť raz za týždeň alebo za dva, ako mi to vyjde. Ideálny je večer, aby mohli regenerovať celú noc.

Osvedčená trojkombinácia začína vlažným kúpeľom (ja si pridávam rochovu soľ alebo pár kvapiek tea tree), pokračuje nanášaním krému (s vysokým obsahom urey) a končí v kúpeľných ponožkách (to sú tie, čo majú vnútri silikónovú vrstvu, aby krém vsiakol do pokožky a nie do ponožky). K pocitu úplnej dokonalosti už chýba jediné – vyložiť si nohy na stôl a vychutnávať pohodu. Mimochodom, aj nohy na stôl je potrebné vyložiť správne, podľa znalcov majú ležať zhruba 10 centimetrov nad úrovňou srdca. Ách, to je úľava!

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články