Práve čítate

Aj deti môže postihnúť reuma

5128  
Zdieľať: 

Aj deti môže postihnúť reuma

Dospelí bývajú často prekvapení, keď im dieťa hlási príznaky, ktoré pripomínajú reumu. S bolesťou svalov a kostí sa ako detská lekárka stretávam často. Zďaleka nie každá taká bolesť je artritída, ale môže to tak byť.

18. 7. 2018 3 min. čítania Michala Knězková
Aj deti môže postihnúť reuma

Keď pred rodičmi spomeniem pojem „reumatické ochorenie“, prakticky vždy im prídu na myseľ ako prvé staroba a ruky babičiek či dedov. Reumatické choroby ale nesúvisia iba s vekom. Môžu sa objaviť u ľudí v každom veku, dokonca aj u malých detí či dojčiat.

Slovníček

„Artritída“ a „reuma“ označujú rovnaký zdravotný problém: zápal, ktorý poškodzuje chrupavky a kosti kĺbov.

„Artróza“ je v príznakoch podobná, ale spočíva v ubúdaní tkaniva kostí a chrupaviek. Na rozdiel od reumatoidnej artritídy sa prejavuje skôr nesúmerne na niektorých kĺboch.

Tento článok sa venuje prvému problému, teda artritíde.

Keď to bolí, je to artritída?

Reumatické ochorenie je chronické (dlhotrvajúce) ochorenie pohybového aparátu, ale aj ďalších orgánov. Často sa označuje ako „systémové ochorenie“. Táto skupina autoimunitných ochorení má rôzne príčiny. Čo majú spoločné, je vždy zápal v tele.

Bolesti pohybového aparátu (svalov a kostí) sú v detskom veku časté a môžu sa vyskytovať až u tretiny zdravej populácie. Skutočnou artritídou, alebo zápalovým ochorením kĺbov, však trpí len časť z nich. V priemere je to u detí do 16 rokov 108 detí zo 100 000.

Môže ísť o artritídu krátkodobú, trvajúcu do 3 mesiacov, ktorú potom označujeme za akútnu. Dlhšie trvajúci problém je chronický.

Dôležité je zistiť diagnózu včas

Reumatické ochorenia v detskom veku môžu byť rôznorodé. Preto je dôležité, aby vás praktický lekár poslal na špecializované pracovisko detskej reumatológie.

Reumatické ochorenia, ktoré môžu postihnúť deti:

  • juvenilná idiopatická artritída (JIA = najčastejšia detská reumatická choroba),
  • juvenilný idiopatický systémový lupus erythematosus (JISLE),
  • juvenilné idiopatické systémové myopatie,
  • juvenilná sklerodermia,
  • detské systémové vaskulitídy,
  • autoinflamatórne ochorenia,
  • a syndrómy chronickej muskuloskeletárnej bolesti.

Diagnostikovať správne ochorenie nie je ľahké, ale je o to dôležitejšie.

Čím skôr sa podarí chorobu odhaliť, tým skôr sa môže malému pacientovi pomôcť. Rýchla adekvátna liečba zvyšuje šancu, že dieťa nebude mať nezvratné poškodenia, ktoré potom aj v dospelosti často bolia, obmedzujú ho v pohybe a celkovo v živote.

Určite by som odporučila, pokiaľ má vaše dieťa neobvyklé bolesti, navštíviť lekára. Toho potom bude zaujímať, aký charakter  má bolesť (tupá, bodavá, záchvatovitá,…), ako dlho trvá, či sa dá na tele lokalizovať, pokiaľ vyžaruje niektorým smerom, čo ju vyvoláva, či sa dieťaťu v niektorej polohe uľaví, kedy ho to bolí najviac, či sú kĺby navyše aj stuhnuté a ako dieťa zvláda bežnú, veku primeranú aktivitu a veľa iného.

Ako sa lieči detská reuma

V liečbe reumatických ochorení máme dve dôležité úlohy: zbaviť pacienta všetkých  akútnych ťažkostí a potom ho v tejto fáze udržať. Vhodné je, aby potom dieťa začalo rekreačne športovať a zdravo jedlo.

Lekár bude pravdepodobne používať pojem „remisia“: to znamená, že sa utlmí akútna fáza zápalu a malý pacient sa dostane do normálneho alebo skoro normálneho stavu. Keď sa to podarí, je potom šanca pracovať na tom, aby sa záchvaty nevracali. Okrem toho je potrebné vysporiadať sa so škodami, ktoré choroba v tele napáchala.

Správne nastavená terapia reumatológom je veľmi dôležitá a spektrum liekov je široké. Zahŕňa imunosupresíva (lieky potlačujúce pacientovu imunitu) a biologické lieky (imunomodulátory). Vždy je však „šitá na mieru“ pacientovi. Dôležitou súčasťou liečby sú tiež režimové opatrenia ako dôkladná a pravidelná rehabilitácia.

Práve aktívne zapojenie rodičov má veľký význam, pretože môže mať vplyv na zachovanie funkcie postihnutých kĺbov. Deťom nebránime vo fyzickej aktivite a športe, ale naopak sa ich snažíme motivovať.

Môžu deti, ktoré prekonali reumu, športovať?

Áno, určite. Je vhodné nájsť im taký šport, ktorý ich bude baviť a nebude spôsobovať veľké bolesti. Vďaka fyzickej aktivite nebude dieťaťu ochabovať svalstvo a nebudú sa mu skracovať šľachy.

Odporučila by som cyklistiku, plávanie či turistiku. U menších detí sa hodí odrážadlo alebo trojkolka.

Pretože sú detskí pacienti ešte stále vo vývine, je veľmi dôležité, aby mali pestrú a vyváženú stravu. Dôležitý je dostatočný prísun vápnika a vitamínu D. Viem, že reumatické deti často trpia nechutenstvom, a vtedy by som odporučila podávať jedlo častejšie ako 5x denne, po menších dávkach.

Niekedy môže liečba zahŕňať kortikosteroidy. Tie majú bohužiaľ za následok výkyvy váhy, preto v takom prípade dajte veľký pozor na sladkosti a primerane strážte dieťaťu váhu. Nadváha by totiž pre jeho kosti a kĺby znamenala ešte väčšiu záťaž a liečbu komplikovala. Určite nie je žiadna hanba obrátiť sa na nutričného špecialistu – naopak! Liečba autoimunitných artritíd by mala byť v rukách všetkých dostupných špecialistov.

A posledná drobnosť: v akútnych fázach prináša úžitok chladenie a ľadové obklady. Naopak nevhodné sú kúpele v teplej vode. Ale to už vám poradí lekár a rehabilitačný špecialista.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články