Práve čítate

Rozhovor s kaderníkom (nielen) o najčastejších mýtoch okolo vlasov

10610  
Zdieľať: 

Rozhovor s kaderníkom (nielen) o najčastejších mýtoch okolo vlasov

S kaderníkom Jakubom Krejčů zo salóna Jacob & Joseph, ktorý vlastní so svojím kolegom Josefom Honnerom, sme sa porozprávali o mýtoch okolo vlasov, v čom pri starostlivosti chybujeme a čo robiť lepšie, aby sa nám vlasy odmenili. Jakub pritom prezradil aj to, od čoho kvalita vlasov závisí najviac a prečo v zime radšej chodiť von v čiapke.

6. 11. 2021 6 min. čítania Jana Bohutínská
Rozhovor s kaderníkom (nielen) o najčastejších mýtoch okolo vlasov

S akými zakorenenými mýtmi o vlasoch sa najčastejšie stretávate?

Najčastejším mýtom je asi presvedčenie rodičov, že keď svoje deti ostrihajú dohola, vlasy im zhustnú. Pravda pritom je, že hustota vlasov sa strihaním nedá ovplyvniť. Ostrihaním sa deti zbavia prvých jemných vláskov, ale počet vlasov a to, či budú silné alebo jemné, je každému individuálne dané.

V čom sa ešte ľudia mýlia, napríklad práve pri strihaní?

Niekedy si myslia, že keď si budú vlasy strihať pravidelne, budú im rýchlejšie rásť, čo tiež nie je úplne pravda. Vo všeobecnosti platí, že prírastok je zhruba centimeter, centimeter a pol za mesiac, ale u každého je to individuálne. Vďaka zastrihávaniu vlas nerastie rýchlejšie, konce sa však nestihnú rozštiepiť a vysušiť, takže vlasy, ktoré dorastajú, sú kvalitnejšie.

je fénování škodlivé?

Tiež sa hovorilo, že fénovanie je zlé, pretože vlasy vysúša. To je pravda?

Musíte vlasy upravovať s citom. Keď zoberiete rozpálenú kulmu alebo si fénujete vlasy veľmi horúcim vzduchom a budete ich prepaľovať, je to pre ne samozrejme veľké teplotné zaťaženie. Avšak pri správnej starostlivosti a používaní prípravkov, ktoré majú na starosti ochranu vlasu pred poškodením, je to v poriadku a vlasy sa vám určite nezničia.

Veľmi riešime aj produkty, ktoré na vlasy používame. Majú naozaj taký veľký význam?

Produkty sú dôležité, ale musíme mať na pamäti, že ani ten najlepší z nich nedokáže s vlasmi zázraky, tie sa tu nestanú. Produkty do určitej miery kompenzujú našim vlasom chyby, ktoré sme na nich napáchali chemickými či mechanickými zákrokmi. Platí pritom, že neodbornou manipuláciou sa vlasy zničia veľmi rýchlo, ale dávať ich dokopy, to je práca na mesiace.

produkty na vlasy

A čo jemné vlasy? Niekedy sa ľudia s jemnými vlasmi boja využívať vlasovú kozmetiku.

To je ďalší mýtus, že keď mám jemné vlasy, môžem používať iba šampón, pretože po kondicionéri by boli vlasy ťažké. Šampón vlasy očistí od produktov, prachu a nečistôt a kondicionér vlasy znovu uzatvára, zahladzuje a tým ich ochraňuje. Takže aj jemné vlasy si ho zaslúžia. Dnes je aj celý rad produktov pre väčší objem, ktoré sa dajú použiť tak, aby to jemné vlasy nezaťažilo, aby nespľasli a mali voľnosť.

Umývanie je ďalšia oblasť starostlivosti o vlasy. Vybavujete si nejaký mýtus, ktorý môžete vyvrátiť?

Už sa to zlepšuje, ale stále veľa ľudí si myslí, že čím viac šampón pení, tým lepšie umýva. Spomínate si tú megapenu z reklamy, kde si dá slečna na dlaň trochu šampónu a má z toho takú penu, že nevyjde von z kúpeľne? Často je ale penenie spôsobené tým, že sú v šampóne lacnejšie a chemickejšie zložky. Tie nemusia robiť dobre vlasom, ale ani našej pokožke, ktorú môžu dráždiť.

Podľa čoho vlastne spoznáme kvalitu vlasu?

Vlas by mal byť hlavne lesklý. Vrchnej časti vlasu sa hovorí kutikula, skladá sa z malých šupiniek a tie pokrývajú celú jeho dĺžku – predstavte si to ako povrch šišky. Na zdravom lesklom vlase šupinky čo najviac priliehajú, vďaka čomu odrážajú dopadajúce svetlo a vyzerajú živo. Keď sú šupinky naopak veľmi otvorené, vlas pôsobí matne, nezdravo a zaprášene.

jak na správné mytí vlasů

Ako teda vlasy vyživiť, čo môžeme robiť pre kvalitu svojich vlasov?

Hlavná je starostlivosť o vlas zvnútra, predovšetkým správnou životosprávou, kvalitnou a pestrou stravou. Prípadne môžete použiť aj doplnky stravy s vitamínmi a minerálmi na podporu rastu a kvality vlasov, ktoré môžu dorovnať určitú nerovnováhu, ale nenahradia zdravý životný štýl. Vlasové produkty sú potom len pomôcka, aby naše vlasy vyzerali lepšie. Je to podobné, ako keď používate na tvár krém alebo make-up, ktorý pomôže, niečo skryje, ale nie je to trvalé. Každý máme nejaké predpoklady na to, aké naše vlasy budú, ale stravou, doplnkami ani produktmi to radikálne nezmeníme. Môžeme ale s ich pomocou dostať zo svojich vlasov maximálny možný potenciál. Musíme ale počítať s tým, že je potrebná vytrvalosť a pravidelnosť, aby bol efekt viditeľný.

Zároveň na vlasy pôsobí prostredie, v ktorom žijeme, napríklad letné slnko, jesenné vlhko, zimné mrazy. Ako s tým vlasom pomôcť?

Je potrebné sa prostrediu prispôsobiť. Na leto existujú produkty, ktoré vlasy chránia proti slnku, ale nie každému sa do nich chce investovať peniaze. Z letných dovoleniek mám u svojich klientok vyskúšané, že veľmi dobre funguje si do vlasov vtierať masku alebo kondicionér priebežne počas celého dňa. O level vyššie je, že si ešte pred kúpaním môžete namočiť vlasy normálnou „sladkou“ vodou a votrieť do nich práve kondicionér alebo masku a až potom sa ísť kúpať. Nakoniec, keď vyleziete z mora, zase vlasy prepláchnite pod sprchou so sladkou vodou. Takto to robí jedna naša klientka, ktorá robí profesionálne kitesurfing, takže je v slanej vode veľmi často. Keď je totiž vlas nasiaknutý „sladkou“ vodou, slaná sa do neho oveľa horšie dostáva.

A na jeseň, v zime?

Keď je vlhko, vlasy sú veľmi krepovité. A opäť tu máme produkty, ktoré sa tomu snažia zabrániť. Vlhkosť začína pootvárať vlas a ten si potom robí, čo chce. Zmeny vo vlhkosti a teplote zhoršujú prechody zo zimy do tepla, zvonku dovnútra, alebo obrátene. To, že máme vo vlase zbytočne veľkú vlhkosť, môže mať za následok až primrznutie, keď je vonku pod nulou, a vlas to ničí. V zime je preto dobré si po umytí vlasy dobre vysušiť a aj potom ešte chvíľu počkať, kým pôjdete von. A pokojne noste čiapku, vlasy pred zimou ukryte ako ruky do rukavíc. Len by som si dal pozor, aby nebola čiapka úplne tesná a nenosil by som ju vnútri, aby sa vlas a pokožka naopak neprehrievali a nemastili. O vlasy sa skrátka starajte ako o pokožku.

mýty o vlasech

Prezraďte mi, aké trendy teraz sledujete vo svete vlasov?

Vždy sú to zdravé vlasy, ale keby som mal povedať len jedno slovo, je to udržateľnosť. Veľa klientok si uvedomilo, že ísť do salóna ku kaderníkovi nie je samozrejmosť. Nikto zároveň nechce mať na vlasoch super fashion farbu, ale so štvorcentimetrovým odrastom, keď chodia ku kaderníkovi menej často. Niektoré klientky sa teraz napríklad otvorenie hlásia k tomu, že majú biele alebo šedivé vlasy. O to dôležitejšie je podporiť ich dobrým strihom, aby nepôsobili zanedbane. Dôležité je, aby sa človek cítil dobre a vedel vlasy nosiť. Potom je jedno, či ich bude mať šedivé alebo napríklad ružové.

Takže ako si pre seba nájsť štýl?

Keď nájdete sám seba, nájdete aj svoj účes a budete sa v ňom cítiť dobre. Sú klientky a klienti, ktorí nosia jeden strih a farbu roky a cítia sa tak v pohode. Potom sú ľudia, ktorí sa počas života stále hľadajú a platí to aj pre vlasy. A iní prosto majú radi zmenu a trendy. Pre nás sú takí klienti fajn, môžeme si na nich skúšať cool veci, pustia nás aj do umeleckej tvorby. Ale zároveň je výzva strihať stále v rovnakej línii. Potom sú tu životné situácie, ako napríklad rozchod, kedy hlavne ženy akoby potrebovali radikálne zmeniť štýl alebo chceli získať novú identitu. Aj konzervatívny človek potrebuje niekedy zmenu.

Čo vás vlastne na kaderníckom remesle a umení najviac baví?

Pestrosť možností. Každý, kto ku mne príde, je iný, niečím zaujímavý. Mám rad klientok a klientov, ktorých strihám aj viac ako desať rokov. S nimi nadviažete osobný vzťah, stanete sa aj súčasťou ich života. Niekedy to môže byť náročné, ale ja som za to veľmi rád. Klienti a ich dôvera sú pre mňa motiváciou pokračovať a rozvíjať seba aj podnikanie, ktoré vediem spoločne s kolegom.

Čítajte tiež: Kaderník radí, ako predchádzať lupinám a ako sa ich zbaviť, keď sa objavia

Jakub Krejčů sa vyučil za kaderníka a v odbore pracuje už skoro 15 rokov. Od roku 2019 vlastní spolu s Josefom Honnerom Jacob & Joseph studio v centre Prahy. So svojím kaderníckym tímom sa tu profesionálne a s vášňou starajú o vlasy žien aj mužov.

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Ochutnajte pramenitú vodu so silou kofeínu odpovedajúcou dvojitému espressu. V dvoch príchutiach v predajniach Tchibo, v širokej sieti supermarketov a na benzínových pumpách.

Nájsť obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články