Práve čítate

Kaderník radí, ako predchádzať lupinám a ako sa ich zbaviť, keď sa objavia

5659  
Zdieľať: 

Kaderník radí, ako predchádzať lupinám a ako sa ich zbaviť, keď sa objavia

O lupiny asi nestojí nikto. Hlavne ak máte tmavé vlasy alebo nosíte tmavé oblečenie, sú ešte viac vidieť a len tak ich neskryjete... iba ak pod čiapkou, ale to nie je riešenie.

23. 10. 2021 4 min. čítania Jakub Krejčů
Kaderník radí, ako predchádzať lupinám a ako sa ich zbaviť, keď sa objavia

Lupiny sú dôkazom problému vlasovej pokožky, ktorá nefunguje správne. A keďže len zdravá vlasová pokožka môže produkovať zdravý, kvalitný a pekný vlas, mrknime sa na to, čo môže stáť za týmto problémom.

Prečo sa mi tvoria lupiny?

Vlasová pokožka je taká záhradka, na ktorej „pestujeme“ úrodu v podobe vlasov. Niekto s lepším, niekto s horším výsledkom. Každý má iné predpoklady, ale vo všeobecnosti je dôležité sa o vlasovú pokožku starať a nezanedbávať ju.

Bunky, ktoré tvoria vlasovú pokožku, sa v bežnej situácii obnovujú za 28 dní. V spodných vrstvách pokožky sa tvoria nové bunky, ktoré sa postupne posúvajú smerom von a vytláčajú tie staršie. Normálne si tento procese ani nevšimnete. Ja to prirovnávam k tomu, keď si idete v pokoji nakúpiť na nedeľný trh, kde sa nikto nikam neponáhľa.

Kedy sa objavujú lupiny? Vo chvíli, keď sa vaša pokožka tak trochu zblázni. Príde k narušeniu rovnováhy a pokožka začne obnovu buniek zrýchľovať asi na 13 – 15 dní. To je krátky čas na to, aby všetko prebehlo nepozorovane. Predstavte si namiesto pokojného nedeľného trhu chaos v obchodnom centre deň pred štátnym sviatkom.

Aké sú druhy lupín?

Suché lupiny, najčastejší typ. Na vlasovej pokožke sú vidieť jemné svetlé šupinky okolo cestičky. Nedržia sa na pokožke a ľahko sa uvoľňujú, to zistíte hlavne na tmavých vlasoch a oblečení.

Mastné lupiny, veľké šupiny žltkastej farby, ktoré zostávajú na vlasovej pokožke. Bývajú sprevádzané tvorbou nadmerného množstva kožného mazu. Vlasová pokožka potom môže byť podráždená v dôsledku škriabania.

Oba typy bývajú sprevádzané svrbením. Postihnúť vás ale môže aj seboroická dermatitída alebo skrátene seborea, pri ktorej sa proces obnovy pokožky zrýchľuje na iba 9 až 10 dní. Má to za následok olupovanie mastných, väčších a lepivých šupín z pokožky hlavy, môžu sa objaviť aj boľačky. Toto kožné ochorenie postihuje časti tela s vysokou hustotou mazových žliaz. Hlavnou komplikáciou môže byť sprievodná infekcia spôsobená škriabaním. Často si potom všimnete začervenanie, ktoré signalizuje zápal. Môže sa objaviť na pokožke hlavy, niekedy aj okolo nosu, v obočí, na riasach, vo fúzoch alebo za ušami.

Nech už sa trápite s akýmkoľvek typom lupín, dôvodov, prečo sa vám tvoria, môže byť celý rad. Rolu môže zohrávať predispozícia, citlivosť a náchylnosť pokožky na prehnané reakcie na vnútorný stav aj vplyvy zvonka. Veľkú rolu hrá kvalita života. Naozaj záleží na tom, čo jete, pijete, jednoducho akú máte životosprávu. Potom je tu stres, ktorý môže byť spúšťačom, ale môžu to byť aj hormonálne problémy alebo zmeny v tele. V neposlednom rade máva vplyv aj nevhodná kozmetika, ktorá môže narušovať rovnováhu pokožky.

Ako predchádza lupinám a čo robiť, keď sa objavia?

Keď sa zameriam na vlasovú kozmetiku, myslite na to, že to, čo vyhovuje kamarátke, nemusí vyhovovať vám. Krémov na tvár je tiež veľké množstvo a je potrebné, aby v ideálnom prípade profesionál (kaderník) zhodnotil, čo bude pre váš vlas aj pokožku najlepšie.

Vo všeobecnosti je dobré udržovať hlavu čistú a pokožku hydratovanú. Nemyslím len umývanie vlasov a pokožky tým správnym šampónom. Na pokožke sa môžu aj po umytí diať procesy, ktoré nevedú k sviežej pokožke. Vlasy alebo aspoň pokožku udržujte v suchu – nechoďte spať s mokrou hlavou a napríklad po cvičení si umyte vlasy. Vo vlhkom prostredí sa môžu nadmerne množiť kvasinky a rôzne baktérie.

Keď už sa lupiny objavia, vyberajte si produkty obsahujúce tieto zložky:

  • Selenium disulfid spája síru, ktorá je známa svojimi čistiacimi účinkami, a selén. Ten pôsobí ako antioxidant a pomáha obnoviť rovnováhu pokožky.
  • Pyrithyon zinku sa používa už od zhruba 60. rokov na zmiernenie množenia kvasiniek Malassezia, podieľajúcich sa na nadmernom olupovaní vlasovej pokožky. Premnoženie týchto kvasiniek sa považuje za jednu z hlavných príčin vzniku lupín. Pyrithyon zinku pomáha dosiahnuť opätovnú rovnováhu pri bunkovej obnove – spomalenie celého procesu obnovy pokožky.
  • Kyselina salicylová zvláčňuje pokožku a to prispieva k odstráneniu lupín. Funguje aj ako dopravca iných aktívnych látok dovnútra vlasovej pokožky a pomáha zlepšiť ich účinok. Pozor u malý detí a tehotných žien. Produkty, kde sa nachádza síra a kyselina salicylová, sa neodporúča používať bez konzultácie s lekárom.
  • Jednou z posledných možností sú Kortikosteroidy, ale užívať ich je vhodné iba krátko. Mali by byť na predpis a ich užívanie by malo byť kontrolované lekárom. Nikdy si ich nenasadzujte sami.

Čím môžete začať hneď?

Dobre a zdravo jedzte. Vyvážená a pestrá strava vždy vedie k tomu, že telo lepšie funguje. Preto je lepšie vyradiť príliš tučné, vyprážané, veľmi slané a korenené jedlo. Vyhnite sa častej konzumácii sladkého a takzvaných jednoduchých cukrov.

Čo by ste mali zaradiť do svojho jedálnička, sú selén, zinok a vitamín B. Tie nájdete v semenách a orieškoch, v červenom mäse, rybách aj vajciach, prípadne môžete siahnuť po doplnkoch stravy pre zdravé vlasy a pokožku.

Snažte sa vyvarovať stresovým situáciám. Zhodnoťte si, či to, za čím sa v živote naháňate a máte kvôli tomu stres, je natoľko dôležité a tak efektívne.

Preberte problém aj so svojím kaderníkom, nie je dôvod sa za to hanbiť. Práve on by mal vaše vlasy a pokožku dobre poznať. Môže objaviť problém vašej pokožky ako prvý a nasmerovať vás k riešeniu.

Úprimne, s problémami s pokožkou sa nie je veľmi vhodné zahrávať a tváriť sa, že sa nič nedeje. Lepšie je vyhľadať odborníka. Či už požiadate o radu svojho kaderníka alebo kožného špecialistu, aby zhodnotil, o aký problém sa vo vašom prípade jedná a ako by bolo najlepšie tento stav riešiť.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články