Práve čítate

Šťastné a rozvedené alebo Ako sa do môjho desaťročného ja sotva vošli dve štedrovečerné večere

8766  
Zdieľať: 

Šťastné a rozvedené alebo Ako sa do môjho desaťročného ja sotva vošli dve štedrovečerné večere

Vianoc som sa tak trošku prejedla už v ranom veku. Vtedy som ich totižto mala viac, ako si obyčajné, darčekov chtivé dieťa dokáže predstaviť. Ako potomok rozvedených rodičov som si behom jedného týždňa užila aspoň tri Štedré večery a Nový rok som vítala dvakrát. Niektoré deti by tento spôsob Vianoc asi uvítali, na mňa toho bolo priveľa. Som totiž pohodlný minimalista, ktorému ku šťastiu stačí gauč, vianočka s maslom a bohatý celodenný televízny program.

21. 12. 2022 5 min. čítania Helena Suchá
Šťastné a rozvedené alebo Ako sa do môjho desaťročného ja sotva vošli dve štedrovečerné večere

Nikdy som to ale nepriznala, čo je pravdepodobne dôvod, prečo je môj vzťah k vianočným sviatkom aj dnes tak trochu vlažný. Veď každé dieťa chce, aby byli spokojní hlavne rodičia, tým zase záleží na tom, aby najšťastnejší boli ich malí juniori (ideálne práve v ich spoločnosti).

Napriek tomu dnes na tri porcie kapra so zemiakovým šalátom spomínam s úsmevom. A rovnako to majú aj ďalšie odrastené deti, ktoré trávili Vianoce v podobných podmienkach. Možno vám naše spomienky a rady mojej sestry s podobnými skúsenosťami, psychologičky Jany Růžičkovej, budú inšpiráciou. A vaši potomkovia tak na spoločné Štedré večery, nech ich už oslávite kedykoľvek, zaspomínajú nielen s humorom, ale hlavne radi.

vánoce s dětmi po rozvodu

Príliš veľa Vianoc na jeden deň

Helena: „Keď mi zase budú hovoriť, že som pekne vykŕmená, tak sa začnem oháňať fotkami poslednej štedrovečernej večere… Teda večerí.“ Takto som si v závere Štedrého dňa často brblala pri tradičnom trávení vianočných pokrmov. Dlhý čas som totiž Vianoce s obidvomi rodičmi oslavovala počas jedného dňa, ale s každým samostatne. Tatino samozrejme zlizol všetku smotanu hneď po poludní, kedy mi naservíroval trojchodovú štedrovečernú večeru, nasledovanú veľkolepým rozbaľovaním darčekov. Nechcel čakať, kým si vysnívaný CD prehrávač rozbalím po skutočnej večernej večeri. U maminy a prarodičov ma potom poobede čakala rovnako bohatá štedrovečerná tabuľa a o trochu skromnejšia nádielka – to hlavné som si už predsa niesla v krabici od tatina. 

Doteraz, keď si na tie časy spomeniem, ma prepadne ľútosť. Mamina mi chcela urobiť rovnako veľkolepé Vianoce, ale bola až druhá v poradí. A ja som najkrajší sviatok v roku vnímala ako najuponáhľanejší deň, kedy som musela byť všade a vlastne nikde poriadne. A kedy som sa tak úzkostlivo snažila potešiť všetkých tým, že budem mať zo všetkého radosť, až mi z toho hrozienka z inokedy obľúbenej vianočky liezli von aj ušami.

Očami psychologičky:

Striedanie rodín počas jedného vianočného dňa môže byť veľmi stresujúce. Deti totiž vo všeobecnosti majú problémy s adaptáciou – chvíľku im trvá, kým si niekde zvyknú a hlavne pre introvertnejšie deti to môže byť príliš veľa zážitkov naraz. Skúste si seba predstaviť v koži svojho dieťaťa. Odporúča sa mať jedného Ježiška, jeden stromček. Druhý rodič sa môže s dieťaťom na Štedrý deň stretnúť a ísť s ním na prechádzku, zakorčuľovať si alebo niečo iné spoločne zažiť. Je to dôkaz rešpektu a lásky k dieťaťu, keď nerozdrobíme ten jedinečný a kúzelný vianočný zážitok, na ktorý sa celý rok teší.

Odporúča sa tráviť Štedrý večer tam, kde je dieťa viac doma. Ak majú rodičia striedavú starostlivosť, potom je to na ich vzájomnej dohode.

jak dětem po rozvodu připravit vánoce

Kto z koho: Vianočné striedanie

Peter: Na prahu mojej puberty sa naši rozviedli a to prinieslo, okrem iného, nutnosť vymyslieť Vianoce „inak“. Skúsili sme to rôzne – jeden rok som bol na Štedrý deň u maminy, ďalší zase u tata, inokedy sme to prestriedali počas sviatkov, ďalší som radšej odcestoval k tete, aby som si nemusel „vyberať“. Štvalo ma to všetko. Odkedy som sa odsťahoval, s rodičmi sa vídam až po Vianociach, aby som si medzi nimi nemusel vyberať ani ako dospelý.

Očami psychologičky:

Ako už som písala, pre dieťa je vždy ideálne, keď trávi Štedrý večer doma. Apelujem na rodičov, aby neprenášali zodpovednosť na dieťa, aby si vyberalo, s kým chce tento rok na Vianoce byť. Dieťa miluje obidvoch rodičov a je tak pod obrovským tlakom, na ktorý nie je zrelé. Potom ale neodporúčam, aby druhý rodič opakoval Ježiška v iný deň. Štedrý deň je len jeden. Sú aj iné zážitky, iné akcie, ktoré môžeme s dieťaťom podniknúť.

Spoločná Tichá noc?

O tom, že aj v exmanželských drámach sa nájde svetlá a úsmevná výnimka, by mohla rozprávať Bedřiška. Aj keď jej rodičia sa nezniesli v jednej domácnosti, Štedrý deň dodnes trávia spoločne:

vánoce po rozvodu s dětmi

Vlastne sa to tým rozvodom, respektíve naším odsťahovaním o šesť rokov neskôr, všetko veľmi zlepšilo. Mali sme takú vianočnú tradíciu, že partia známych chlapov s deťmi chodila na Kampu púšťať kapra do Vltavy (ako výraz milosrdenstva – to sme ešte nevedeli, že všetky tie do ľadovej vody pustené ryby zdochnú). Mamy zatiaľ mali doma pokoj na varenie a prípravy. Keď sa potom naši rozviedli, ale stále sme bývali spoločne, tatovi sa asi domov k štedrovečernej tabuli veľmi nechcelo, pretože si pamätám, že pravidelne dostával hubovú, že zase ideme neskoro. Ale možno je to len tým, že tato jednoducho vždy všade chodí neskoro. Je to jeho trademark.

No a keď sme sa s mamou odsťahovali, všetky tieto problémy pominuli. Mama zostala sama, na Vianoce tatina vždy pozvala a v obmedzenom čase boli spolu schopní vychádzať skvelo. Povedali sme mu, že večera bude o pol hodiny skôr, čím sa predišlo tomu, aby prišiel neskoro (niekedy to zvládol aj tak len o chlp), a spomínam si, že to bývali vlastne veľmi pekné a pohodové Vianoce.

Očami psychologičky:

Spoločne strávený Štedrý večer s rodičmi je taká maturita, možno aj doktorát rodičovských kompetencií. Je to sen každého dieťaťa rozvedených rodičov, ale za predpokladu, že je pohoda, že rodičia spolu dokážu opakovane harmonicky komunikovať. Už si odpustili, bolesť prebolela. Medzi rodičmi, kde sú veľké konflikty, schválnosti alebo dokonca bitky, to je nereálne. Moji rozvedení známi chodia spoločne so svojimi deťmi na prechádzku do centra Prahy a potom sú deti večer s jedným z rodičov podľa dohody. A veľmi pekne to funguje.

A ešte pár rád, ako to zvládnuť a nezblázniť sa

Nemyslite na seba, myslite na deti. Predstavte si, čo by pre vaše deti bolo najlepšie. Vcíťte sa do nich. Je to veľmi individuálne, záleží na veku detí, či je jedináčik, alebo má súrodenca, a tiež na tom, ako spolu vychádzajú rodičia. Ak budú deti na prvom mieste, vymyslíte najlepšie riešenie, aby bolo vašim deťom na Štedrý deň dobre.

Žiadna súťaž. Odporúčam sa spoločne s expartnerom dohodnúť na darčekoch pre deti, skoordinovať to a nepredháňať sa. Nesnažiť sa mať megalomanské plány, ohromiť deti a zároveň ohromiť expartnera. Súťažte a bojujte niekedy inokedy, respektíve buďte vyrovnaní a prestaňte so svojím ex súťažiť. Tento boj sa totiž nedá vyhrať, lebo neexistuje.

Pokoj. Všetko je potrebné dobre naplánovať. Nič nerobiť na poslednú chvíľu a dať si dostatočnú časovú rezervu. Večera nemusí byť dokonalá, darčeky nemusia byť dokonalé. Ale radosť, pohoda a zábava počas spoločného času s vašimi deťmi je to cenné a vzácne. Na to budú deti celý život spomínať. Nájdite v sebe pokoj, detskú radosť z Vianoc a pokoru k ľuďom. To všetko ale odporúčam na každučký deň v roku.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články