Práve čítate

Naše dieťa sa bojí presadiť a nezapadá do kolektívu. Psychologička radí, ako mu pomôcť

2674  
Zdieľať: 

Naše dieťa sa bojí presadiť a nezapadá do kolektívu. Psychologička radí, ako mu pomôcť

Keď sa deti stránia kolektívu, pretože sa doň nevedia alebo boja zapojiť, je to náročné. Predovšetkým pre ne, ale aj pre rodičov, ktorí by im radi nejako pomohli. Dá sa s tým niečo robiť, alebo je to otázka povahy? Spýtala som sa psychologičky.

4. 11. 2022 3 min. čítania Jana Růžičková
Naše dieťa sa bojí presadiť a nezapadá do kolektívu. Psychologička radí, ako mu pomôcť

Náš syn je presný opak. Všade je ho plno, aj v novom kolektíve si ľahko nájde svoje miesto a v škôlke je, ako sa hovorí, triedny šašo. Nie všetky, ale veľa detí mojich kamarátok má povahu odlišnú. Sú nesmelé, držia sa skôr bokom, nezapájajú sa toľko do konverzácií a skôr ako aktéri diania zostávajú v úlohe pozorovateľov. A pritom mám dojem, že sa náš štýl výchovy tak nelíši.

„Nesmelé deti volia stratégiu nevyčnievať. Prispôsobujú sa ostatným, pretože sa často boja – detí, dospelých, situácií.“ – Jana Růžičková, psychologička

Spýtala som sa preto psychologičky Jany Růžičkovej, ktorá dlhodobo pracuje s deťmi aj ako terapeut a poradenský psychológ, aký je vnútorný svet nesmelých a plachých detí z jej pohľadu. „Typickým znakom je nízka sebahodnota, nízke sebavedomie, strach, obavy, nedôvera vo vlastné schopnosti, obava z výkonových situácií, absencia súťaživosti. Tieto deti sú neustále v strehu, vnímajú, čo sa okolo nich deje, majú často aj dobrý vhľad do sociálnych situácií, ale obavy im bránia stať sa dôležitou súčasťou sveta okolo nich.

Tieto deti sa často riadia heslom: “Kto nič nerobí, nič nepokazí.

jak dětem zlepšit sebevědomí

Viem, že mamičky a oteckovia sa tým často trápia, pretože vidia, že si potom ich deti neužívajú život tak ako ich priebojnejší kamaráti. Chcú im nejako pomôcť, ale jednoducho nevedia ako. A ja sa tomu nečudujem, je to celkom oriešok. „Deti samotné sú tiež určitým spôsobom nešťastné. Neuvedomujú si, že samy môžu ten bludný kruh preťať a žiť viac naplno. A ani to od nich v ich veku nemôžeme očakávať,“ hovorí psychologička.

Je teda šanca tieto dispozície dieťaťa nejako zmeniť? „Určite, ale je potrebné si uvedomiť, že môžete naraziť na určité osobnostné a genetické limity. Z plachého dieťatka pravdepodobne nevychováte suverénneho dospeláka, ale osobu vyrovnanú, spokojnú a veriacu svojim schopnostiam možno áno,“ vysvetlila mi Jana Růžičková.

Tipy pre rodičov, na aké oblasti rozvoja dieťaťa by sa mali zamerať

Kľúčom k zmene je posilňovanie sebavedomia a kompetencií dieťaťa, zvyšovanie psychickej odolnosti. Dieťa si potrebuje uvedomiť svoje silné stránky a zažiť úspech vrátane prekonania prekážok. Čo pre to môžete urobiť vy?

jak komunikovat

  1. Rozvoj komunikačných schopností: Neizolujte dieťa, aj keď je nesmelé a plaché. Je potrebné mu dávkovať sociálny kontakt. Komunikácia s dospelými, priateľmi, ktorí prídu na návštevu… Voľnočasové aktivity dieťaťa formou krúžkov, športových aktivít, letných táborov s ohľadom na možnosti a potreby dieťaťa.
  2. Zvyšovanie samostatnosti: Nezariaďujte všetko vy. Nechajte dieťa napríklad, aby si samo kúpilo zmrzlinu, aby si zaplatilo obedy v škole, aby sa do školy naučilo chodiť samo. Keď prekoná strach a zistí, že to môže zvládnuť, posilní to jeho osobnosť, aj keď mu to zozačiatku možno bude trošku proti srsti.
  3. Posilňovanie silných kompetencií: Voľba takých záujmových aktivít, ktoré dieťaťu idú ľahko a v ktorých zažíva úspech. Rozvíjajte ho nielen v tom, čo mu nejde, ale aj v tých oblastiach, kde je absolútna jednotka. To sú zdroje, z ktorých môže čerpať, keď je inde neisté.
  4. Ocenenie a sebaocenenie: Každé dieťa je rado chválené za to, čo sa mu podarí. Naučte svoje dieťa tiež oceňovať seba samé, rozoberajte s ním, aký z toho má pocit, ako je pyšné samo na seba a spokojné zo svojho úspechu. Aj neutrálny výsledok môžete hodnotiť ako úspech. A aj zlyhanie môže znamenať dôležitú skúsenosť – výzvu skúsiť to znovu a zvedavosť, či sa mu to nabudúce podarí.
  5. Všetko riešiť s citom a ohľadom na možnosti dieťaťa: Každé dieťa je iné a je nutné voliť prístup, ktorý ho podporí a nie oslabí. Len vy najlepšie poznáte svoje dieťa a odhadnete, čo je preň najlepšie. Vy viete, na čo je zrelé a kedy máte ešte počkať.

Psychologička zároveň zdôrazňuje, že vždy je potrebné počítať s tým, že nesmelé a plaché dieťa nemôžete zmeniť zo dňa na deň. Je to náročný cieľ, ktorý vyžaduje veľkú trpezlivosť a lásku. „My naše deti nezmeníme. Zmení ich život, skúsenosti, zažívanie úspechov a zlyhaní. Máme neopakovateľnú príležitosť pri tom byť a ukazovať im, že svet je zaujímavé ihrisko, kde môžeme hrať rôzne hry, meniť pravidlá a stať sa hlavnými hercami nášho života. A aj keď sa nám nedarí, že sa môžeme zdvihnúť a pokračovať ďalej,“ dodáva na záver.

Oblečenie a doplnky pre vaše deti

Oblečenie a doplnky pre vaše deti

Mrknite na tchibo.sk a vyberte pre svojich najmenších niečo pekné na seba.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články