Práve čítate

S Lenkou Sršňovou o jej farebnom svete

2143  
Zdieľať: 

S Lenkou Sršňovou o jej farebnom svete

Lenka Sršňová patrí k súčasnej generácii slovenských módnych návrhárov a okrem toho sa aktívne venuje príprave módnych prehliadok. Vo svojej tvorbe sa inšpiruje dizajnom aj umením a jej kúsky patria k najoriginálnejším na trhu. V jej kolekciách nájdeme pestré vzory a odtiene, z jej odevov dýcha optimizmus, hravosť a dobrá nálada, ktorá sa podľa Lenky prirodzene prenáša aj na ich nositeľov. V rozhovore nám prezradila, prečo sa vyhýba čiernej farbe, ako prebieha organizácia módnej prehliadky a tiež svoj názor na módu na Slovensku.

19. 10. 2017 6 min. čítania Redakce
S Lenkou Sršňovou o jej farebnom svete

Lenka, vaše kolekcie sú charakteristické pestrosťou farieb a vzormi, prostredníctvom ktorých vytvárate svoj vlastný veselý a hravý časopriestor. Bol váš svet vždy taký farebný?

Určite áno. Farby milujem a odkedy som sa začala profesionálne venovať móde, pracujem s nimi neustále. Práve vďaka móde môžem moje farebné vízie a predstavy prenášať do reálneho života.

Podľa čoho vyberáte farby do svojich kolekcií?

Robím to intuitívne a niekedy aj experimentujem. V podstate vždy pracujem s väčším množstvom farieb zároveň, ktoré následne komponujem do vzorov, plôch, strihov a odevov. Kolekcia je pre mňa ako maliarske plátno, na ktorom rozohrávam aktuálny koncept.

Zdroj: archív Lenky Sršňovej

Vraj milujete všetky farby okrem čiernej, ktorá sa vo všeobecnosti považuje za farbu elegancie, klasiky či rebélie a mysterióznosti. Prečo sa vyhýbate farbe, ktorá u mnohých ľudí tvorí dominantu šatníka?

Osobne preferujem a nosím živé farby a cítim sa v nich skvele. Rozveselia ma, nabijú energiou, a okolie ich tiež vníma veľmi pozitívne. Deň je hneď krajší, keď stretnete veselých a farebných ľudí, ktorí vám vyčaria úsmev na tvári. O svojej teórii presviedčam aj svojich zákazníkov a ich skúsenosti sú rovnaké, veľmi pozitívne.

V poslednej kolekcii POP-LINE som však siahla aj po čiernej. Dostala som ju do tvorby v podobe veľkých maľovaných ťahov štetca. Stavila som na klasické čierno-biele striedanie maľovaných pásov a naozaj, tieto kúsky sa doteraz tešia veľkej obľube. V aktuálnej kolekcii FULLOVE som zas čiernu využila ako podklad pre farebné kompozície zvierat, ruží či geometrických tvarov. Snažím sa zákazníkom ponúknuť široké spektrum zaujímavých módnych kúskov a rada skúšam nové možnosti.

Mnoho ľudí vníma módu ako niečo povrchné, čomu sa venuje príliš veľká pozornosť. Čo znamená móda pre vás?

Móda je pre mňa práca, ale aj veľká zábava. Beriem ju však veľmi zodpovedne a vážne.

Vaše modely môžu niektorí ľudia považovať za príliš extravagantné. Myslíte si, že Slováci majú dostatok odvahy experimentovať so svojím šatníkom?

Áno, som o tom presvedčená. Inak by sa mi nepodarilo presadiť s takou farebnou a veselou módou práve na Slovensku.

Zdroj: archív Lenky Sršňovej

Módny priemysel patrí k najdynamickejším, trendy prichádzajú a odchádzajú rýchlosťou svetla a počet kolekcií módnych domov vyrobených za rok stúpa. Cítite ako návrhárka tlak, že musíte neustále vyrábať niečo nové?

Nezaraďujem sa k fast fashion produkcii. Kolekciu vytváram raz ročne, verejnosti ju predstavím formou prehliadky a potom modely vyrábam zákazníkom na objednávku, často priamo na mieru. Dovolím si povedať, že móda, ktorú robím, je nadčasová a nepodlieha momentálnym trendom. Stále vyrábam aj modely zo starších kolekcií a pokiaľ dokážem materiál reprodukovať a zákazníci majú záujem, viem model vyhotoviť aj po rokoch.

Proces od návrhu kolekcie až po jej vyhotovenie je zložitejší, než sa zdá. Ako dlho trvá, kým sa nápady dostanú z vašej hlavy na mólo?

Je to rôzne. Niektoré nápady potrebujú zrieť dlhšie, niektoré zas vzniknú veľmi rýchlo. Dalo by sa povedať, že kompletnú kolekciu som schopná vytvoriť za 4 mesiace. Najdlhšie trvá príprava konceptu a výroba materiálov. Na vývoji vzorov spolupracujem s externými dizajnérmi. Dlhodobo pracujem napríklad s Ondrejom Jóbom, ktorý stojí aj za vizuálnou identitou značky, vytvára pre mňa logá, komunikačnú grafiku a posledné roky aj vzory na látky. Keď máme hotový dizajn látok, ide sa do reálnej výroby, testujú sa farby, veľkosti a druhy materiálov. Len čo sú látky v ateliéri, začína sa samotná výroba modelov a kolekcie. Príprava skíc, strihov, strihanie, šitie, experimentovanie, styling… až kým sa modely nedostanú na mólo.

Zdroj: archív Lenky Sršňovej

Koľko ľudí sa podieľa na tomto procese?

Môj tím tvorí niekoľko ľudí. Okrem mňa je to asistent, produkcia, grafický dizajnér a textilný dizajnér, marketing a PR. Externe spolupracujem s fotografmi, filmármi, hudobníkmi a inými vizuálnymi umelcami. Tím pripravujúci módnu prehliadku sa každý rok mení a oslovujem dizajnérov a umelcov, ktorí do aktuálneho konceptu prirodzene zapadnú.

Svoje kolekcie pravidelne prezentujete na podujatí Fashion Marš a Fashion LIVE!, módnych udalostiach, ktoré sa snažia lokálnu módu priblížiť širokému publiku. Máte pocit, že záujem o „made in Slovakia” módu, ale aj iné produkty narastá?

Určite áno. Zákazníci si začínajú uvedomovať, aký príbeh sa skrýva za fast fashion produkciou. O to viac vyhľadávajú lokálnu tvorbu. Slovenskí dizajnéri ponúkajú široké spektrum produktov, od odevov na bežný deň cez slávnostné šaty, doplnky, kozmetiku, obuv až po tovar pre deti. Každý si príde na svoje. Okrem iného môj ateliér poskytuje zákazníkom aj zážitok z výroby modelu na mieru. Niekedy sa model začína robiť doslova od skice a nápadu, inokedy si zákazník vyberie model z kolekcie a vyrobí sa mu podľa veľkosti. Šitie na mieru klienta sa pomaly vytráca a z osobných skúseností môžem povedať, že zákazníci to oceňujú a vedia si túto pridanú hodnotu vychutnať, aj si za ňu priplatiť.

Uživiť sa vlastnou módnou značkou na Slovensku nie je jednoduché, nakoľko náš trh nie je taký veľký ako napríklad v zahraničí. Aký bol najťažší a najľahší krok, ktorému ste vo svojom podnikaní museli čeliť?

Výzvy prichádzajú neustále a človek sa učí na vlastných chybách. Najľahším krokom pre mňa bolo rozhodnutie, že sa idem profesionálne venovať móde, založiť si vlastný ateliér a značku. Najťažším krokom bolo toto rozhodnutie uviesť do života a vytrvať do bodu, keď sa veci začali hýbať tým správnym smerom.

Zdroj:  archív Lenky Sršňovej

Tento týždeň v Bratislave prebieha módna udalosť roka, Fashion Live!, ktorej hlavným programom sú prehliadky slovenských, ale i zahraničných návrhárov. Prezradíte nám, o čom bude nová kolekcia, ktorú tento piatok predstavíte?

Tému som už načrtla na jar tohto roku a teraz kolekciu dopĺňam o nové kúsky. Kolekcia odkazuje na tvorbu významného slovenského maliara Ľudovíta Fullu. Známe aj menej známe motívy z maliarových obrazov sme preštylizovali do atraktívnych vzorov s jemným nádychom fullovského folklóru. Geometrické kompozície, florálne a figurálne motívy či rozprávkové zvery sme tak preniesli do súčasného odevu a môžete sa do nich obliecť. Farby nabité energiou, ľahké pohodlné strihy, košeľové siluety a príjemný materiál ponúkajú umelecky príťažlivé a zároveň praktické odevy. Kolekcia prostredníctvom odevu približuje súčasnej generácii silu Fullovho diela. Hravé dezény vznikli v spolupráci s už spomenutým dizajnérom Ondrejom Jóbom.

Zdroj: archív Lenky Sršňovej
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články