Práve čítate

S telefónom proti rozptyľovaniu pozornosti alebo Ako som sa naučil sústrediť na prácu

1150  
Zdieľať: 

S telefónom proti rozptyľovaniu pozornosti alebo Ako som sa naučil sústrediť na prácu

„Len skontrolujem, či mi niekto nenapísal,“ poviem si. Potom môj mozog vypne a prebudí sa až po desiatich minútach neprítomného scrollovania obsahom, ktorý bol všetko, len nie obohacujúci. Nasleduje len pocit viny, že keby som to neurobil, zvládnem úlohu splniť oveľa rýchlejšie. Už ale viem, ako tomu predchádzať.

25. 6. 2023 5 min. čítania František Čech
S telefónom proti rozptyľovaniu pozornosti alebo Ako som sa naučil sústrediť na prácu

Prokrastinácia, nesústredenosť a množstvo vnemov. Táto (určite nie svätá) trojica historicky sprevádzala väčšinu mojich snáh o tvorbu hodnôt – či už pracovných, školských alebo mojich osobných. Našiel som ale niekoľko ciest, ako týmto démonom rýchlo vykonanej práce odolať. A k niektorým z nich paradoxne pomáha aj ten prekliaty telefón.

FOMO? Nie, naozaj vám to neutečie

Na skratku FOMO už ste pravdepodobne narazili. Keďže je ale jedným zo zásadných faktorov ovplyvňujúcich naše sústredenie, musím ho na začiatok dovysvetliť. FOMO je skratka pre Fear Of Missing Out, teda strach, že niečo zmeškám. A nejde len o informáciu alebo zprávu, ale napríklad aj o obohacujúci zážitok, ktorý často zahŕňa našich najbližších.

 

Hlavne keď mám veľa práce, je sledovanie akcií mojich priateľov stimulantom úzkosti z toho, že tam nemôžem byť s nimi. Rovnako ako strach z premeškania, je FOMO aj strachom z vylúčenia. „Keď som odmietol pozvanie teraz, nabudúce už sa ma ani nespýtajú,“ majú vo zvyku nám hovoriť temné zákutia našich myslí. A presne v takýchto situáciách je dôležité si uvedomiť, že nám nič neutečie. Inými slovami, jednoducho pôjdem nabudúce a bude to ešte lepšie.

(Ne)priateľ menom dopamín

Notorické otváranie telefónu, aj keď nič konkrétne nečakám, je podobné ako fajčenie (môžem potvrdiť) a silne ovplyvňuje produktivitu. Otvorím displej a dostanem rýchlu dávku dopamínu spokojujúcu potrebu po aktualitách. Lenže po chvíľke už ma tá dávka začína opúšťať a potrebuje doplniť. Našiel som dva spôsoby, ako sa dá naučiť tento pocit ovládať.

Prvý spôsob je nahradiť rozsvietenie displeja niečím iným. Pripravím si misku plnú sladkostí, a keď ma prepadne túžba zobrať mobil do ruky, zobnem si radšej kúsok zo svojej mištičky.

Druhý spôsob je náročnejší – naučiť sa ovládať pre získanie väčšej dopamínovej odmeny. Uvidíte, ako vás prekvapí veľkosť nadšenia po porazení túžby po rozptýlení. Zoberte telefón víťazoslávne do ruky až vtedy, keď si sami určíte, a uvidíte, že bez negatívnych myšlienok, že robíte niečo, čo nemáte, sa budú nové správy od kamarátov čítať s oveľa väčšou radosťou.

Ako produktívne nastaviť telefón?

Systém notifikácií a túžba po rýchlom dopamíne je v kombinácii so zlým nastavením mobilu nástrojom skazy. Aj telefón nám ale paradoxne môže pomôcť nebyť na telefóne – napríklad prostredníctvom aplikácií proti prokrastinácii. Cieľom by ale určite malo byť vedieť sa koncentrovať na prácu bez neho. Používanie aplikácií a špeciálne nastavenie preto berme ako prestupnú stanicu na ceste k tomu byť stabilne schopný celú otázku telefónovej prokrastinácie vypustiť z hlavy.

 

notifikace

Ja osobne už druhý rok žijem život bez notifikácií. Messenger, Instagram, TikTok a ďalšie aplikácie nenasytné mojej pozornosti majú pauzu. Zo začiatku mi robilo problém pomyslenie, že nechávam bez odpovede správu od niekoho dôležitého. Preto som nakoniec bral do ruky telefón ešte častejšie a kontroloval veľakrát prázdnu schránku. Časom to začalo byť lepšie – a tak či tak, keď niečo naozaj horí, dotyčný vždy zavolá.

Ako produktívne nastaviť hlavu?

Teraz prichádza tá zložitejšia časť – nastavenie hlavy do produktívneho režimu definovaného nepretržitým sústredením. V mozgu totiž nanešťastie nejde len stlačiť gombík, ktorý by v nás vypol pudy vstúpiť do našej brány kyberpriestoru. Mne osobne pomohol tréning.

Náš mozog má rozptýlenie rád, a preto nás pokúša. Zároveň tým ale negatívne ovplyvňuje naše sústredenie a celkový výkon.

Na začiatku každého tréningu je plán, a ten by mal obsahovať predovšetkým niekoľko uvedomení. Napríklad uvedomenie, že za hodinu neprítomnosti vo víre nekonečných (a často zbytočných) informácií, nám nič neutečie. Ďalej uvedomenie, že ak zoberiem do ruky telefón, pôjde mi to horšie, pravdepodobne tam nič nenájdem a za minútu sa na seba budem hnevať, pretože pokušenie bolo silnejšie ako ja.

Lepšie sa sústrediť mi pomáhajú vytýčené ciele. Pripomeňte si na začiatku každého najskôr nepríjemného posedenia s produktivitou, čo vám prinesie jeho úspešné zvládnutie. A keď sa nemôžete takzvane dokopať, nastavte si budík ohlasujúci oficiálny koniec prokrastinácie.

Naša hlava funguje na základe skúseností. Keď sa mi to raz podarí dobre, bez prokrastinácie a prinesie to pozitívne výsledky, nabudúce to pôjde o to ľahšie. A presne v tom je celý tréning. Nebude to hneď, ale keď sa tam dostanete, budete stát pevne a sústredený.

4 produktívne tipy, ktoré mi nepomohli

Povedať si, že sa na mobil nebudem pozerať

Ľahko sa to povie, ťažko robí. Táto technika je pomyselným cieľom nášho snaženia, nič pre začiatočníkov.

Otočiť telefón displejom dole

Položte si otázku – zníži sa moja zvedavosť, čo sa odohráva v kyberpriestore, keď neuvidím na displej? Pravdepodobne to bude naopak.

Dať mobil ďaleko od seba / úplne ho vypnúť

Toto je podobný, ale ešte horší prípad ako s otočeným telefónom. Nevolal mi niekto, kto niečo urgentne potreboval? To nám pokoj na prácu určite neprinesie.

Vymyslieť si trest za odomknutie mobilu

Na niekoho môže motív trestu fungovať lepšie, na niekoho horšie. Dôležité ale je, že týmto spôsobom riešime iba následky, nie predchádzanie situácii.

4 produktívne tipy, ktoré mi pomohli

Saďte stromy v aplikácii

Prekvapivo sa použitie mobilu ako prostriedku na nepoužívanie mobilu oplatí. Forest, a ďalšie podobne fungujúce aplikácie, vás nechajú zasadiť strom. Strom bude rásť napríklad hodinu, alebo dve – záleží na vás. A počas celej doby rastu nemôžete z aplikácie odísť prokrastinovať niekam inam. V prípade, že tak urobíte, zo stromu nezostane ani peň, aj keď vytýčený čas nedodržíte napríklad len o minútu.

Založiť telefón na príslušnú stránku v knihe

Som v učebnici na strane 15 a potrebujem sa dnes dostať k stovke? Založím si mobil o 20 stránok ďalej, a prepracujem sa knihou až k vysnívanému odpovedaniu na správy od priateľov.

Špecifická produktívna hudba

Vyberte si jeden hudobný žáner, ktorý pre vás bude symbolom produktivity. Mne osobne vyhovujú “lo-fi” playlisty alebo ambientná elektronická hudba. Hlavne ale bez slov. Naučíte tak svoj mozog, že keď hrá toto, sústredíme sa. Keď je čas relaxu, snažte sa tejto hudbe vyhnúť.

Robte si prestávky (veľa prestávok)

Slávna „pomodoro“ technika nás učí zhruba 45 minút pracovať a 15 minút odpočívať. Pauzy sú pre produktivitu dôležité, pretože mozog si odpočinie a som stále schopný ho vrátiť naspäť do efektívneho stavu. Pozor dajte na náplň prestávok – scrollovanie na sociálnych sieťach a rýchly prísun mnohých informácií môžu byť kontraproduktívne. Uvariť si kávu alebo čaj, poliať kvety alebo si urobiť dychové cvičenie je oveľa lepšie.

Väčšia produktivita a snaha neprokrastinovať je veľmi komplexný projekt na dlhý čas. Aj keď sa hovorí, že stačí chcieť, tu mi to nikdy nestačilo. Pamätajte na správne nastavenie telefónu. Pripomeňte si, čo je vaším cieľom, prečo to robíte a čo vám to prinesie. A aj keď by odpoveď znela „nič“, odpoviem za vás – aspoň sa budete konečne môcť venovať tomu, čomu chcete.

FUN FACT: Pri písaní tohto článku som si robil čiarky. Neplánovane som prokrastinoval celkovo sedemkrát a konkrétne ani raz to neprinieslo nič len povzdych. Kým ma ale prekľajete, že vodu kážem a víno pijem, túto sekciu som plánovalod začiatku, aby som skutočne potvrdil hypotézu, že tá prokrastinácia je naozaj bezúčelná. Takže potvrdené!

Tchibo letný výpredaj

Tchibo letný výpredaj

To chcem!

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články