Ale pozor: vždy neplatí, že sa najlepšie osviežime ľadovou kávou alebo zmrzlinou, hoci po oboch pochopiteľne často siahame. Existujú aj iné jedlá a nápoje, ktoré vedia ovplyvniť našu termoreguláciu v náš prospech. Ktoré to teda sú?
Biely jogurt
Biely jogurt má nízky glykemický index, je stráviteľnejší ako mlieko, zásobuje nás vápnikom a vitamínmi skupiny B a črevnej mikroflóre dodáva užitočné baktérie, ktoré pomáhajú pri vstrebávaní živín. Možno si hovoríte, že to všetko je pekné, ale kde je sľubované ochladenie. Práve preto, že jogurt sa ľahko trávi, nemusí naše telo vynakladať príliš veľa energie, a tým sa zahrievať.
Mäta
Táto bylinka má výrazné ochladzujúce účinky, za čo vďačí mentolu. Arabi dobre vedia, prečo celé dni popíjajú teplý mätový čaj s cukrom. Mätu možno samozrejme dať aj do smoothies a šalátov.
Surová zelenina
Podobne ako biely jogurt aj čerstvá zelenina je ľahko stráviteľná, najmä tá, ktorá obsahuje veľa vody, ako trebárs cuketa, šalátová uhorka, paradajky, reďkovky alebo všetky druhy šalátov. Skúste spojiť prvý a druhý bod dohromady a pochopíte, prečo je v Grécku hitom šalát tzatziki z uhorky, jogurtu, cesnaku, kôpru, mäty, soli a olivového oleja.
Banán
V sebe spája dva ochladzujúce faktory: Je ľahko stráviteľný a navyše obsahuje draslík. Podľa čínskej medicíny kombinácia týchto dvoch vecí prispieva k tomu, že nám banán v horúcom lete pomáha cítiť sa lepšie.
Avokádo
Obsahuje mononenasýtené mastné kyseliny. Je síce celkom kalorické, ale ide o zdravé a ľahko stráviteľné tuky. Mononenasýtené mastné kyseliny navyše odvádzajú horúčavu z tela, preto je toto ovocie (hoci chutí skôr ako zelenina) vhodné práve na letné dni.
Maliny a černice
Podľa čínskej medicíny je toto ovocie zásadité a vytvára chladivú energiu. Okrem toho maliny a černice obsahujú veľa vody, čo tiež prispieva k zníženiu telesnej teploty.
Chilli a korenie
Silne korenené exotické jedlá zvyšujú teplotu vo vnútri tela, takže organizmus sa začne automaticky potiť, a tým pádom aj prirodzene ochladzovať. Mexičania aj Indovia by vám to odprisahali.
A čo piť?
Teplý zelený alebo mätový čaj s cukrom ‒ všetky tri zložky (cukor, mäta, zelený čaj) znižujú horúčavu. Dôležitá je však aj teplota nápoja. Keď sa blíži teplote tela (cca 37 °C), je to ideálne. Na príliš ľadové nápoje totiž naše telo reaguje zvýšeným výdajom energie, čím sa zahrieva.