Práve čítate

Sedem potravín, ktoré vás v lete spoľahlivo ochladia

6397  
Zdieľať: 

Sedem potravín, ktoré vás v lete spoľahlivo ochladia

Horúčavy na spadnutie, klimatizácia nefunguje alebo ju nemáte a už neviete, ako si pomôcť? Skúste jesť a piť! Ale nie čokoľvek. Naši predkovia veľmi dobre vedeli, prečo v zime jedia viac mäsa a v lete zasa čerstvú zeleninu. Nielen preto, že práve je jej sezóna, ale aj preto, že práve v tom období si tieto jedlá telo prirodzene žiada. Ťažšie stráviteľné potraviny totiž zahrejú, ľahšie zasa skôr ochladia.

10. 7. 2017 3 min. čítania Šárka Adámková
Sedem potravín, ktoré vás v lete spoľahlivo ochladia

Ale pozor: vždy neplatí, že sa najlepšie osviežime ľadovou kávou alebo zmrzlinou, hoci po oboch pochopiteľne často siahame. Existujú aj iné jedlá a nápoje, ktoré vedia ovplyvniť našu termoreguláciu v náš prospech. Ktoré to teda sú?

7 6849003064_b99307d3bf_o
Zdroj: Flickr.com

Biely jogurt

Biely jogurt má nízky glykemický index, je stráviteľnejší ako mlieko, zásobuje nás vápnikom a vitamínmi skupiny B a črevnej mikroflóre dodáva užitočné baktérie, ktoré pomáhajú pri vstrebávaní živín. Možno si hovoríte, že to všetko je pekné, ale kde je sľubované ochladenie. Práve preto, že jogurt sa ľahko trávi, nemusí naše telo vynakladať príliš veľa energie, a tým sa zahrievať.

Mäta

Táto bylinka má výrazné ochladzujúce účinky, za čo vďačí mentolu. Arabi dobre vedia, prečo celé dni popíjajú teplý mätový čaj s cukrom. Mätu možno samozrejme dať aj do smoothies a šalátov.

10 15075036832_0c3138fd56_o
Zdroj: Flickr.com

Surová zelenina

Podobne ako biely jogurt aj čerstvá zelenina je ľahko stráviteľná, najmä tá, ktorá obsahuje veľa vody, ako trebárs cuketa, šalátová uhorka, paradajky, reďkovky alebo všetky druhy šalátov. Skúste spojiť prvý a druhý bod dohromady a pochopíte, prečo je v Grécku hitom šalát tzatziki z uhorky, jogurtu, cesnaku, kôpru, mäty, soli a olivového oleja.

Banán

V sebe spája dva ochladzujúce faktory: Je ľahko stráviteľný a navyše obsahuje draslík. Podľa čínskej medicíny kombinácia týchto dvoch vecí prispieva k tomu, že nám banán v horúcom lete pomáha cítiť sa lepšie.

Avokádo

Obsahuje mononenasýtené mastné kyseliny. Je síce celkom kalorické, ale ide o zdravé a ľahko stráviteľné tuky. Mononenasýtené mastné kyseliny navyše odvádzajú horúčavu z tela, preto je toto ovocie (hoci chutí skôr ako zelenina) vhodné práve na letné dni.

Granola with yoghurt and fruit
Zdroj: Flickr.com

Maliny a černice

Podľa čínskej medicíny je toto ovocie zásadité a vytvára chladivú energiu. Okrem toho maliny a černice obsahujú veľa vody, čo tiež prispieva k zníženiu telesnej teploty.

Chilli a korenie

Silne korenené exotické jedlá zvyšujú teplotu vo vnútri tela, takže organizmus sa začne automaticky potiť, a tým pádom aj prirodzene ochladzovať. Mexičania aj Indovia by vám to odprisahali.

21 5925951648_7b7377e3ea_o
Zdroj: Flickr.com

A čo piť?

Teplý zelený alebo mätový čaj s cukrom ‒ všetky tri zložky (cukor, mäta, zelený čaj) znižujú horúčavu. Dôležitá je však aj teplota nápoja. Keď sa blíži teplote tela (cca 37 °C), je to ideálne. Na príliš ľadové nápoje totiž naše telo reaguje zvýšeným výdajom energie, čím sa zahrieva.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články