Práve čítate

Ako vybrať ten správny rúž? A komu najviac pristane červená?

16296  
Zdieľať: 

Ako vybrať ten správny rúž? A komu najviac pristane červená?

Ruka označkovaná zo všetkých strán, všetky farby dúhy, rôzne textúry a podráždená pokožka od odličovača, poznáme to všetky. :-) Ale naozaj je toto jediná cesta k rúžu mojich snov? Rozhodla som sa, že nie. Takže kým vám poradím, ako taký rúž vybrať, bude najlepšie, keď si sama zodpoviete pár otázok, ktoré vás lepšie nasmerujú k tomu, čo vlastne od rúžu očakávate.

8. 12. 2023 3 min. čítania Juliána Šoleová
Ako vybrať ten správny rúž? A komu najviac pristane červená?

1. Na akú príležitosť hľadám rúž?

Chcem rúž na také to denné nosenie, alebo večerné blysnutie sa na akcii či na plese?

Ak je odpoveďou rúž na denné nosenie, radšej by som vyberala z ľahších a dlhotrvajúcich textúr. To hlavne preto, že je oveľa jednoduchšie a praktickejšie rúž udržiavať upravený počas celého dňa bez toho, aby ste každých 15 minút hľadali v kabelke zrkadlo, lebo ste sa práve potrebovali napiť. Z mojej skúsenosti na to najlepšie poslúžia “cryons”, teda užšie rúže v tvare ceruzky. Aplikácia je jednoduchá a nebudete potrebovať kontúrku, takže zase o jednu “nutnosť” v kabelke menej. Cryons ponúkajú všetky možné značky, vo všetkých cenových kategóriách a nekonečnom množstve odtieňov, takže si naozaj vyberieme každá.

Ak bol odpoveďou na otázku rúž na večerné líčenie, nebála by som sa odviazať a vybrala by som výraznejší klasický rúž s kontúrkou alebo rúž tekutý, ktoré samé o sebe môžu pár ťahmi posunúť vašu dennú klasiku na sofistikované večerné líčenie. Napríklad správne vybratá červená urobí takú parádu, že vám k tomu stačí už len zjednotená pleť a maskara.

2. Akú formu rúžu preferujem?

Záleží na vašich preferenciách, či je pre vás praktickejší klasický (ten vysúvací), cryons (vyššie spomínané rúže ako hrubá ceruzka) alebo rúže tekuté (vyzerajú na prvý pohľad ako lesk, ale na perách sú pigmentovanejšie a dlhšie vydržia).

Najjednoduchšia na aplikáciu je samozrejme cryonka, najskôr ju nanesiete ako kontúrku a potom vyplníte celé pery. Trochu náročnejšia je potom práca s tekutým rúžom, kedy budete potrebovať pevnú ruku, ale postup je rovnaký – najskôr zvýrazníte kontúru perí a následne vyplníte. S klasickým rúžom by som odporučila použiť kontúrku v rovnakej farbe, tou zvýrazníte kontúru perí (pre dlhšiu výdrž rúžu môžete naniesť kontúrku po celých perách) a následne nanesiete rúž v rovnakom odtieni pre dokonale sýty odtieň.

3. Akú textúru preferujem?

Či už hľadáte rúž na deň alebo na večierok, jedna z prvých vecí, ktoré si pri výbere všimnete, sú rôzne textúry a sľubované “finiše” rúžov.

Základné tri textúry sú lesklá, matná a klasická. Tento výber je len na vašich osobných preferenciách a vkuse, len pripomínam, že dlhšiu výdrž mávajú klasické a matné rúže. Lesklé sú nádherné a efektné, ale pravdepodobne bude potrebné ich častejšie opravovať.

Tipy, ako si v obchode vybrať ten správny odtieň

Teraz, keď už viete, aký rúž a na akú príležitosť, poďme si povedať, ako správne rúž v obchode vyskúšať a podľa čoho vybrať odtieň. Poznáte to, na kamarátke ten rúž vyzerá božsky, ale vy v ňom vyzeráte bledo a je to celé nejako zlé. Čím to je, keď ste obe použili ten istý odtieň?

Každá sme unikát a rovnako aj náš odtieň pleti a perí. Každá máme inak intenzívny a farebný základ pre samotný rúž. Preto je vždy dôležité skúšať rúž, ktorý vás zaujme, na perách. Nie na ruke, ale naozaj na perách. Požiadajte obsluhu o dezinfekciu testeru alebo o vzorku na vyskúšanie domov.

Odtieň vyberajte aj podľa tvaru perí:

  • Tenkým perám budú viac lichotiť lesky a lesklé rúže, najlepšie s “plumping” efektom. Vyhla by som sa tmavým odtieňom a matným rúžom, tie by mohli pritiahnuť neželanú pozornosť a pery opticky ešte zmenšiť.
  • Ak máte asymetrické pery, vždy ako prvý krok zvoľte kontúrku, ktorou doladíte kontúru perí tak, ako potrebujete a potom si budete môcť dovoliť vyskúšať všetky lesky či rúže, ktoré vás zaujmú.
  • Ak máte plné pery, vynikne na vás napríklad výrazný matný rúž, ktorý plné kontúry perí zvýrazní a pritiahne k nim pozornosť rovnako, ako napríklad tekutý lesklý rúž šťavnatých farieb na leto.

Červená pristane všetkým

Nie je červená ako červená, takže určite neplatí, že “niekomu červený rúž jednoducho nepristane”. Len je potrebné vybrať správny odtieň. Oranžový podtón červeného rúžu obvykle pristane blondínkam a ryšavkám vďaka ich svetlým vlasom a bledej pleti. Modrý podtón krásne vybieli zuby a pristane brunetkám alebo tmavším odtieňom pleti. Malinová červená je za mňa najhravejším odtieňom červenej a pristane hlavne “Snehulienkam”, teda ženám so svetlejším odtieňom pleti a tmavšími vlasmi alebo naopak bledším blondínkam.

červená sluší všem

Odtiene rúžov často mením aj podľa ročného obdobia. Na jar a v lete lesky a ľahké rúže so šťavnatými odtieňmi, na jeseň a v zime semi-matné a matné rúže teplejších odtieňov od tmavších nude, cez červené až po tmavohnedé. Ak ale nie ste veľmi na farby ako také, celoročne sú v posledných rokoch veľmi obľúbené nude odtiene leskov aj rúžov.

Nech už je vaša voľba akákoľvek, vždy ide hlavne o váš pocit a o to, ako ste s daným rúžom spokojná, pretože na konci dňa je to presne toto, na čom naozaj záleží. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články