Práve čítate

Test účesov pod čiapku: Vydržali, alebo sme si vytvorili vrabčie hniezdo?

16849  
Zdieľať: 

Test účesov pod čiapku: Vydržali, alebo sme si vytvorili vrabčie hniezdo?

Existujú vôbec nejaké účesy, ktoré prežijú aj nejaký čas pod čiapkou? A ako to zachrániť, keď človek čiapku zloží a ešte chvíľu potrebuje vyzerať k svetu?

23. 11. 2023 4 min. čítania Redakce
Test účesov pod čiapku: Vydržali, alebo sme si vytvorili vrabčie hniezdo?

Po lete udrie chladná jeseň a kým sa spamätáme, tak sneží. A určite to tiež poznáte. To rozhodovanie, či si radšej zoberiete čiapku a zostanete pekne v teple, alebo to radšej v rámci zachovania dôstojného účesu nejako vydržíte. Žiadna z nás totiž asi nechce prísť do práce alebo do spoločnosti s vrabčím hniezdom na hlave.

Preto sme sa pozreli na zúbok tomu, či vôbec existuje nejaký účes, čo znesie čiapku, pod ktorou sa človek pri dobiehaní na autobus často pekne zapotí. Účesov, ktoré znesú čiapku, je veľa – teda hlavne pre tie z nás, čo majú vlasy dlhšie. Horšie to už býva práve v tom kritickom čase, kedy ide čiapka dole. A keď máte vlasy krátke, potom sa najčastejšie človek musí jednoducho spoľahnúť na to, že sa prosto po „odčapicovaní“ prečeše.

5 základných krokov

Keď chcete vyzerať dobre aj po tom, čo si zložíte čiapku, držte sa týchto pravidiel:

  • Nečesať sa už s čiapkou na hlave, ale tak, aby účes vyzeral dobre sám o sebe.
  • Vyberať si účesy najlepšie buď pevne zapletené (najrôznejšie copy) alebo naopak veľmi rozpustené (napr. zapletená len časť vlasov). Nič medzi.
  • Nepreháňať to s lakom na vlasy – nech si necháte nejakú „kapacitu“ na čas po zložení čiapky, keď by bolo treba niečo upraviť
  • Zamyslieť sa nad výberom čiapky – pevnejšia býva lepšia, pretože sa na vlasoch menej hýbe a tak ich menej strapatí. Pozor ale pri skladaní!
  • Noste si v kabelke „kápézetku“

Čo sa hodí mať v kabelke?

Aj keď si vymyslíte najsamlepší účes, pravdepodobne vám po zložení čiapky vylezú minimálne takzvané „baby hair“ – krátke vlásky, čo iba rastú. Ale tie ľahko a za chvíľočku môžete skrotiť.

Lak na vlasy – najlepšie v malej cestovnej verzii. Tým ľahko zafixujete práve tie krátke divoké vlasy, ktoré sú najčastejšie najviac vidieť práve okolo tváre.

Jednoradý hrebeň – aj keď si nebudete prečesávať celý účes, hrebeň vám pomôže. Jemne s ním môžete vykukujúce kratšie vlasy začesať späť tam, kde boli pôvodne.

Pinetky – mať pár pinetiek poruke sa hodí hlavne pre prípad, že účes povolí na mieste, kde to jednoducho lakom na vlasy neopravíte. Keď nechcete prerábať celý účes, môžete ľahko nespútané pramene uchytiť na vhodné miesto.

Zrkadlo – to asi ani nemusíme vysvetľovať. Keď si čiapku dáte dole vonku, ako keď ho nájdete. :-)


Pri česaní je super používať priehľadné gumičky – zoženiete ich v každej väčšej drogérii. Nielenže na vlasoch nie sú skoro vidieť, ale hlavne sa hodia ku každému outfitu a nemusíte tak navyše riešiť, aby všetko farebne ladilo.

Vyskúšali sme tri účesy, ktoré sľubujú udržať kvalitu účesu aj po dlhšom čase v čiapke. Ako to nakoniec dopadlo?

Dva holandské vrkoče

Najobľúbenejšími typmi účesov pod čiapku sú jednoducho vrkoče. A je jedno, či na prechádzku do lesa, alebo pre pohodlie pri športovaní.

Pod čiapkou veľmi dobre držia dva holandské vrkoče. Sú to vlastne také obrátené francúzske vrkoče. Keď ich dobre utiahnete, vlastne nemajú veľa šancí sa rozmotať. To ukázalo aj naše skúšanie. Účes sa rozstrapatil iba pri hlave, kde to ale ide jednoducho napraviť pomocou laku na vlasy a prípadne hrebeňa.

Keď vám pri vrkočoch povolí účes na niektorých zapletených miestach, môžete z toho urobiť prednosť. Jednoducho od hlavy smerom ku končekom postupne všetky zapletené časti mierne povoľte tak, že dve protiľahlé budete odťahovať od seba.

Francúzsky vrkoč z ofiny

Nie každá z nás sa cíti na to, aby vyrazila z domu s dvoma vrkočmi. Elegantným riešením je jeden vrkoč.

Nie je ale praktické zapletať ho dozadu. Oveľa lepšie vyzerá, keď bude končiť vedľa tváre. Ako to dosiahnete? Zapletajte francúzsky vrkoč tak, ako ho poznáte, ale preložte si vlasy nabok a začnite ofinou. Vďaka tomu sa bude obtáčať cez hlavu až za ucho a keď si dáte čiapku, koniec vrkoča bude elegantne vykukovať práve vedľa vašej tváre. Nebude sa vám motať do kapucne, čo je oveľa príjemnejšie.

Ani tu sa ale pravdepodobne nevyhnete drobnému rozstrapateniu. Určite to zvládnete opraviť za niekoľko sekúnd rovnakým spôsobom ako pri dvoch holandských vrkočoch.

Drdol a čelenka

Čelenka je celkom fajn riešenie pre tých, čo svoje vlasy nechcú úplne zakrývať čiapkou.

Keď ju nechcete nosiť cez rozpustené vlasy (ktoré môžete ozvláštniť napríklad malým vrkočom na strane), budete musieť vlasy vyčesať nahor. Buď do klasického vrkoča, alebo do drdolu. A s drdolom sa môžete trošku pohrať, aby pôsobil upravenejšie a bol väčší – ak máte menej vlasov. Ako na to?

Buď môžete použiť drdolovú výplň, ktorá sa používa ako vypchávka, alebo si môžete pomôcť pinetkami. Učešete vrkoč a jednotlivé pramienky ohýbate a pinetkujete ku stredu tak, aby vznikal nadýchaný drdol. Posledný pramienok zapleťte do vrkoča a obmotajte ním drdol pri hlave. Koniec opäť upevníte pomocou pinetky.

Pri drdole myslite hlavne na to, že je lepšie česať si ho až vtedy, keď ste oblečené – ľahšie sa rozstrapatí. Na druhej strane sa dá aj ľahko opraviť, keď si na konci dňa zložíte čelenku.

Ktorý účes by ste si vybrali?

Hlasovať


Vlasy sa vám budú lepšie zapletať, keď nebudú čerstvo umyté. Najlepšia je taká fáza, kedy ešte nie sú v najhoršom stave, ale zároveň už nie sú také nepoddajné. Vrkoče sú ale dobrou záchranou aj vo chvíli, kedy si vlasy jednoducho nestíhate umyť. Len je lepšie pred česaním použiť aspoň suchý šampón, ktorý celý účes zmatnie a osvieži.

A tip na koniec: Čiapka nielen zahreje, ale ešte vás rozžiari

Predovšetkým vaše oči. Tento jednoduchý trik vám za pár sekúnd, teda len čo si nasadíte čiapku, zvýrazní farbu vašich očí.

barva očí v čepici

Čiapky vo svetlom aj tmavom odtieni modrej podrthnú modré oči. Zelené sú ešte smaragdovejšie, ak zvolíte odtiene fialovej, zelenej a svetložltej. Orieškovým očiam lichotí oranžová a levanduľová farba, a hnedým zase khaki, svetlomodrá, zlatá a odtiene zelenej.

Očarujúca na každú príležitosť

Očarujúca na každú príležitosť

Oblečte sa do sviatočnej nálady a vyberte si z módnych kúskov, ktoré vás vonku aj doma zahrejú a zároveň očaria ostatných.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články