3 dôvody, prečo dať prednosť káve pred alkoholom
- Káva povzbudzuje zmysly. Obsahuje kofeín, ktorý podporuje vnímavosť a zároveň povzbuzuje čuchové a chuťové bunky. Alkohol nás utlmuje. A keď sa to s ním preženie, prejaví sa jeho nepriaznivý vplyv na našu koordináciu.
- Káva zlepšuje náladu. Pomáha zvyšovať hladinu serotonínu a dopamínu v mozgu, ktoré zodpovedajú za pocity šťastia. Alkohol v malej miere tiež prispieva k lepšej nálade. Ale keď pri malej miere nezostaneme, prichádza opačný efekt.
- Káva podporuje lepšie trávenie, pretože zrýchľuje metabolizmus. Alkohol naopak metabolizmus spomaľuje, navyše je veľmi kalorický.
Ženšen peruánsky je afrodiziakum, ale takisto posilňovač energie a imunity
Ženšen peruánsky, tiež známy ako maca peruánska alebo prírodná viagra, patrí medzi takzvané „superpotraviny“. Pomáha v tele nastoliť hormonálnu rovnováhu, čo vedie k lepším športovým výkonom, duševnej pohode a zvýšeniu libida. Má ľahko horkastú až karamelovú chuť. Zoženiete ho vo forme prášku, alebo kapsúl, a to v lekárni, v niektorých drogériách a na mnohých e-shopoch. Stačí zadať do vyhľadávača a môžete si vyberať. :-)
Oslávte deň zamilovaných s Tchibo
Využite jedinečnú ponuku v našom e-shope alebo si spestrite kávu špeciálnou potlačou, alebo fotkou priamo na penu v obchodoch Tchibo.
Káva ako valentínske afrodiziakum
Už je jasné, že s kávou zabodujete. Keď ju navyše budete servírovať s čokoládou, ženšenom peruánskym, škoricou, vanilkou, medom, chilli alebo zázvorom, vznikne vám lahodný nápoj lásky. Všetky tieto ingrediencie totižto zvyšujú prekrvenie a povzbudzujú zmysly. Mňa najviac oslovil recept, ktorý kombinuje kávu s čokoládou, ženšenom a pomarančom. Sledujte, ako naň.
Ingrediencie na kávovú zmes
Ingrediencie na kávovú zmes
- 2 espressá (najlepšie sa hodí Tchibo Barista)
- 2 šálky mlieka
- 2 lyžice nasekanej horkej čokolády
- ¼ lyžičky ženšenového prášku alebo extraktu
- ¼ lyžičky vanilky zo struku alebo extraktu
- kúsok dôkladne umytej, nakrájanej pomarančovej kôry
- voliteľne 1 – 2 lyžice medu (kto nesladí, nemusí dávať žiadny)
Ingrediencie na čokoládovú šľahačku
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 2 lyžice kakaa
- voliteľne 1 – 2 lyžice cukru (ide to aj bez)
Postup
- Najskôr si pripravte šľahačku. Zmiešajte v mise všetky ingrediencie a vyšľahajte ich do tuha (môžete použiť aj sifón, šľahačka vďaka nástavcu získa krásny tvar).
- Potom do hrnca nalejte mlieko a pridajte čokoládu, ženšen a prípadne med.
- Priveďte zmes za stáleho miešania do varu.
- Stiahnite hrniec z varnej dosky a pridajte pomarančovú kôru.
- Kôru nechajte lúhovať 5 minút a potom preceďte.
- Pripravte si dva väčšie poháre a urobte do nich espresso.
- Do pohárov prilejte čokoládovo-korenistú zmes – nechajte si priestor zhruba 2 cm od okraja na šľahačku.
- Na záver kávu ozdobte čokoládovou šľahačkou, hoblinkami pomarančovej kôry a ďalším valentínskym zdobením, ktoré máte po ruke.
Tak nápoj lásky by sme mali a zvyšok už je na vás. :-) A viete čo? Pokojne si ho pripravte len pre seba. Veď lásku je potrebné pestovať nielen k ostatným, ale hlavne k sebe.