Práve čítate

Ako sa mení farba kávy podľa spôsobu praženia aj prípravy

936  
Zdieľať: 

Ako sa mení farba kávy podľa spôsobu praženia aj prípravy

Keď sa niekoho spýtam, akú farbu má podľa neho káva, väčšinou odpovie, že čiernu. Ale to nie je tak úplne pravda! Káva totiž môže vyzerať rôzne. Niekedy je kalná, tmavohnedá, inokedy má napríklad zase svetlejšiu a číru farbu... Vysvetlím vám, od čoho sa tieto vlastnosti kávy odvíjajú.

20. 6. 2022 3 min. čítania Marcin Rzońca
Ako sa mení farba kávy podľa spôsobu praženia aj prípravy

Surové kávové zrnká majú väčšinou zelenú alebo slamovo žltú farbu. Typickú hnedú, ktorú vidíte v balíčkoch, keď si kávu kúpite, získavajú až procesom praženia. Aj keď zrnká z pražičky vychádzajú hnedé, nikdy nemajú na chlp rovnaký odtieň. Ten ovplyvňuje aj spôsob praženia. Je na pražičovi, aby posúdil, aký potenciál a vlastnosti majú práve tie zrnká, ktoré sa mu dostali pod ruku a podľa toho určí, ako sa káva bude pražiť.

Iné praženie – iný odtieň

Správne praženie je základom! Len vďaka nemu sa v chuti kávy neskôr prejaví celý terroir, teda miesto pôvodu zrniek, špecifická klíma, zloženie pôdy, slnečné žiarenie, teplota a množstvo zrážok.

Môžete si to predstaviť ako pečenie koláča. Čím dlhšie sa pečie, tým má tmavšiu farbu. Ide predovšetkým o karamelizáciu cukrov a ďalšie chemické a fyzikálne procesy. S kávou to je podobné. Čím dlhšie a intenzívnejšie sa zrnká pražia, tým sú tmavšie. Ak sa prepražia, dôjde ku karbonizácii cukrov a objaví sa silná horkosť. Jemné praženie, naopak, zvýrazní ovocné tóny a aciditu, ktoré sa v káve prirodzene vyskytujú.

Káva Tchibo Barista

Káva Tchibo Barista predstavuje prémiovú kávu prvotriednej kvality na všetky typy prípravy. Autentická chuť a jedinečná aróma sú výsledkom unikátnej metódy tradičného bubnového praženia – rovnako ako pred sto rokmi. Dlhšia doba praženia poskytuje vybraným kávovým zrnkám viac času na rozvinutie ich jedinečného charakteru.

Aký vplyv má na vzhľad kávy v hrnčeku spôsob prípravy?

Určite ste si všimli, že nielen zrnká sa medzi sebou líšia. Výrazné odlišnosti uvidíte aj v šálke. A to podľa toho, akou metódou si svoj obľúbený nápoj pripravíte.

Napríklad na espresso sa káva melie na jemný stred. Pri príprave je potom pod veľkým tlakom a vďaka tomu je chuť veľmi intenzívna, konzistencia hutná, s charakteristickou „penou“ na povrchu (hovorí sa jej crema) a farba je oriešková. V takejto šálke je veľa maličkých, okom neviditeľných, častíc a práve tie určujú hustotu nápoja a tiež majú na svedomí, že espresso nie je číre. Do tmavej farby espressa sa premieta aj pomer množstva kávy vzhľadom k objemu použitej vody.

Káva pripravovaná metódami, ako je Chemex, V60 alebo Aeropress, máva jasnejšiu farbu a býva viac číra. Čím to je? Po prvé sa používa skôr svetlo pražená káva, často jednodruhová – teda iba z jednej krajiny alebo regiónu. Po druhé, súčasťou prípravy sú papierové filtre (na rozdiel od sitiek, ktoré má napríklad French Press alebo kávovary) a cez papier rozomletá káva neprejde. Horúca voda z nej vylúhuje a zoberie so sebou do kanvičky charakteristické chute danej kávy. Práve preto vás pri pohľade do hrnčeka napríklad z Chemexu čaká niečo úplne iné, ako pri espresse alebo french presse.

Takto filtrovaná káva konzistenciou aj farbou pripomína skoro až čierny čaj. Farba je karamelová až čierna a podľa hrúbky papierového filtra či spôsobu pomletia kávy obsahuje olejové škvrny. Nenechajte sa ale zmiasť zdanlivou ľahkosťou vône a chuti! Aj filter obsahuje poriadnu dávku kofeínu.

Prečítajte si tiež:

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články