Práve čítate

Prečo mám z jesene úprimnú radosť

3370  
Zdieľať: 

Prečo mám z jesene úprimnú radosť

Len čo začne žltnúť lístie a pofukovať studený vietor, na rozdiel od mnohých ľudí ožívam a jasám. Milujem totiž jeseň!

6. 10. 2019 2 min. čítania Anna Březinová
Prečo mám z jesene úprimnú radosť

Jeseň si užívam vo všetkých jeho podobách, od odchádzajúceho babieho leta až po tie nešťastné novembrové čľapkanice. Čo sa mňa týka, už na konci augusta si spisujem svoj „jesenný to-do list“, aby som žiadne jesenné radovánky nevynechala.

Jeseň vonia a vyzerá inak

Naraz je vo vzduchu cítiť hlinu, všetko je farebné, a nie oslepené letnou horúčavou, lístie šumí a hmla je azda najfotogenickejšia vec na svete. Namiesto smútku z toho, že niečo končí, si vychutnávam, ako to vyzerá.

Mám radosť z jesenného šatníka

Ani nemusíme debatovať o tom, že neexistuje lepší kúsok oblečenia ako poriadny vlnený sveter. Vrstviť sa dá s ledačím a ja som v ňom nadmieru spokojná. Nielen preto, že skryje nejeden nedostatok. ;-) Užívam si, ako sa do neho môžem celá zababušiť.

Na jeseň musím byť stále zatvorená doma… alebo tiež nie

Hygge, dánsku domácu útulnosť, ktorá spríjemní aj tmavé jesenné a zimné dni, určite poznáte. Fíni majú tiež svoju filozofiu: sisu. A v rámci nej okrem iného tvrdia, že von sa dá ísť v každom počasí, jesenné čľapkanice nevynímajúc. Vybavená nepremokavými gumákmi a pršiplášťom môže aj moja malá dcéra skákať v kalužiach bez toho, aby som pri tom tŕpla hrôzou, že premokne a prechladne – a ja takisto. Na slniečku aj v daždi pokračujeme v letnom vychádzkovom režime a verte mi, že pohyb na čerstvom vzduchu nálade pristane viac ako smutné pozeranie z okna.

Na jeseň aj jedlo chutí inak

Na tanieri pomaly vymením šaláty za poriadne, hutné jedlá – Angličania im hovoria „comfort food“, čo mi príde ako veľmi trefné, a zároveň ťažko preložiteľné pomenovanie. Zasýti a upokojí, takže žiadny upršaný smútok nemá šancu. Do svojho jedálnička pomaly zaraďujem hutné polievky, burgundské hovädzie alebo pekne nadýchané kysnuté koláče! Pretože s plným žalúdkom je všetko ešte o niečo farebnejšie.

A nakoniec, niektoré činnosti sú na jeseň ako stvorené

Napríklad zatočiť s tou hromadou neprečítaných knižiek, čo sa nám vŕši pri posteli, pretože kedy inokedy si môžem beztrestne čítať napríklad celý víkend – v lete ma to ťahá von, k vode, a na jeseň mi nerobí problém spomaliť a užívať si sama seba.

Čo mám ešte ďalej na zozname? Napríklad dlabanie tekvice (jasné, Halloween je americký sviatok, ale blikajúca sviečka v tekvici snáď každého obmäkčí), sadenie vresu do kvetináčov a obdivovanie astier a chryzantém v kvetinárstvach, zbieranie gaštanov (a vyrábanie zvieratiek, nech žije detstvo!) alebo varenie sirupu na varené víno (to je mimochodom neuveriteľne výborná vec, ako pre mňa, tak ako darček pre kohokoľvek, kto sa narodil na jeseň).

17 zvieratiek z gaštanov

17 zvieratiek z gaštanov

Čo napríklad chrobáčik, vtáčik, alebo dokonca drak? Inšpirujte sa a vyskúšajte nové zvieratká!

Prečítať článok
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články