Práve čítate

Ako sa nalíčiť, aby make-up prežil aj horúce dni

6969  
Zdieľať: 

Ako sa nalíčiť, aby make-up prežil aj horúce dni

V lete si od make-upu rada dávam pauzu, ale sú dni, kedy to bez líčenia z nejakého dôvodu nejde. V tropických teplotách sa potom nezriedka stáva, že to šminky nevydržia. V tom lepšom prípade rýchlejšie miznú, v horšom sa nepekne rozmažú. Čo s tým?

11. 6. 2018 4 min. čítania Alex Fráňová
Ako sa nalíčiť, aby make-up prežil aj horúce dni

Príprava je základ

Aby make-up vydržal čo najdlhšie pekný, je nesmierne dôležité pokožku dôkladne očistiť a odstrániť z nej všetky nečistoty a maz. Takže áno, aj ráno používam čistiaci balzam alebo gel.

Na čistú pleť potom patrí malé množstvo hydratačného krému, ktorý by mal byť, hlavne v lete, na vodnej báze – olejčeky a mastné krémy sú ťažké, nebudú vám príjemné a samozrejme budete mať tendenciu sa lesknúť. Určite tento krok nevynechávajte, následné líčenie by pleti nerobilo dobre.

Zlaté pravidlo: menej je viac

Príliš veľa make-upu môže pleti, predovšetkým vo vysokých teplotách, ublížiť. Silná vrstva a hutné textúry produktov upchávajú póry, pokožka sa pod nimi potí a okrem toho, že líčenie nevyzerá vôbec sviežo, budete samý pupienok.

Vyberte si radšej ľahký tónovací krém, ktorý pleť zjednotí, ale nespraví „masku“, a na miesta, ktoré potrebujú viac krytia, použite korektor.

Pokiaľ môžete, vynechajte aj púder, prípadne ho naneste len na T-zónu a v naozaj tenkej vrstve. Určite si neprepudrujte tvár vo chvíli, kedy ju máte spotenú! Púder síce zmatní, ale v horúcom počasí má tendenciu sa zraziť. Radšej namiesto neho použite matujúce papieriky, ktoré do seba vsiaknu prebytočný maz a pleť za chvíľu zmatnia.

Má zmysel siahnuť po vodeodolných produktoch?

Pokiaľ sa z nejakého dôvodu líčite niekam, kde sa vám na tvár dostane voda, tak áno. Vodeodolné sa predáva už skoro všetko, vrátane menovaného korektoru.

Len myslite na to, že s nimi musíte opatrne. Väčšinou síce držia, aj keď sa pleť potí, ale to preto, že obsahujú silikóny. Pleť pod nimi horšie dýcha a hlavne v lete to môže byť nepríjemné.

Tipy na make-up k vode:

Úprimne, najlepší make-up k vode je žiadny make-up. :-) Nechajte pleť voľne dýchať aspoň pri vode a namiesto starostí s make-upom si radšej nasaďte veľké slnečné okuliare, klobúk a hlavne opaľovací krém.

Pokiaľ sa bez líčenia predsa len nezaobídete, mám pre vás 3 tipy:

  • Často stačí použiť len vodeodolnú riasenku. Zvýrazní oči a nebudete sa cítiť taká „nahá“. Vopred si doma vyskúšajte, napríklad v sprche, či naozaj vydrží vodné aktivity.
  • Nezabúdajte na šetrné a dôkladné odlíčenie. Vodeodolný make-up rozpustia len produkty na báze oleja.
  • Ak idete na dovolenku, dajte si zafarbiť obočie henou v kozmetickom salóne. Nafarbené vám vydrží až mesiac a vy sa nebudete musieť stresovať s jeho líčením.

Môj trik: fixácia a osvieženie

Kľúčom k dlhotrvajúcemu make-upu v každom počasí je krok, ktorý je veľmi často vynechávaný – primer, alebo podkladová báza. Nie je to len ďalšia fľaštička v kúpeľni navyše, ale produkt, vďaka ktorému make-up vydrží o niekoľko hodín dlhšie. V lete si vyberám variantu bez silikónov.

Nanášam ho len trošičku a nechám zaschnúť. Až potom nanášam zvyšok líčenia.

Keď nechcem pridávať vrstvu navyše, použijem fixačný sprej. Jemne s ním zo vzdialenosti asi dvadsať centimetrov prestriekam tvár a on zafixuje celý make-up. V lete tento kúzelný sprej nosím v kabelke, pretože tiež dokáže líčenie osviežiť. V ponuke je veľa druhov, od zmatňujúcich až po rozjasňujúce, záleží len na type pleti.

Krémové produkty sú do horúčav lepšie ako púdrové

Klasické očné tiene sa v priebehu pár minút zlejú do jednej linky v záhybe oka, lícenka zase vytvorí nepekné mapy.

Ja nedám dopustiť na krémové produkty, hlavne očné tiene. Som s nimi namaľovaná šup šup a na očiach vydržia celý deň bez zlievania. Na slniečku vyzerá skvelo bronzový tieň s jemnou trblietkou. Na lícne kosti potom používam krémovú lícenku v prirodzenom tóne.

Lesk si nechajte na jeseň

Nie som asi jediná, ktorej sa v tropických dňoch lesk vylial do kabelky! Radšej pery ošetrite tónujúcim balzamom s SPF faktorom, alebo použite tekutý rúž, ktorý po chvíli zaschne a z pier sa, na rozdiel od lesku, ani nepohne. Nebojte sa výraznejších farieb, k jemnému make-upu sa budú skvelo hodiť.

Prajem vám krásne leto!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články