Práve čítate

Pomóc, tečie mi tvár: Vychytávky pre okamžitú úľavu od spotenej tváre

12962  
Zdieľať: 

Pomóc, tečie mi tvár: Vychytávky pre okamžitú úľavu od spotenej tváre

Potenie je síce prirodzené, ale veľmi nepríjemné. A tiež veľmi individuálne. Poznáte to, niekto sa potí ako pr**a a iný nevypustí ani kvapku, taká nespravodlivosť! Keď ale do mesta vtrhnú skutočné letné trópy, potôčiky potu nám po tvári stekajú všetkým – a nezastaví ich ani kopa púdru. Dá sa vôbec proti poteniu tváre niečo robiť?

17. 7. 2024 4 min. čítania Jitka Součková
Pomóc, tečie mi tvár: Vychytávky pre okamžitú úľavu od spotenej tváre

3 vychytávky pre okamžitú úľavu od spotenej tváre: vysať, prevetrať, zahmliť

Zmatňujúce papieriky

Letné „must have“ do každej dámskej kabelky. Zmatňujúce papieriky sú jasným dôkazom, že tie najgeniálnejšie veci bývajú úplne jednoduché. Sú to tenučké servítky zo silno savého papiera, ktoré zachránia váš dokonalý make-up kedykoľvek a kdekoľvek. Stačí priložiť papierik na čelo alebo na nos a prebytočný pot, kožný maz aj lesk okamžite zmiznú.

Papieriky sú na jedno použitie, ale žiadne obavy, v kompaktnom balení ich býva naukladaných 50 až 100 kusov. Niektoré papieriky dokonca zoženiete v praktickej kombinácii s ultraľahkým púdrom. Paráda.

Vejár

Svieži vánok je v lete hotové blaho, ale čo keď práve nefúka? Pomôže skladací vejár. Tento praktický vynález k nám doputoval pred mnohými storočiami z Ázie. Veď mladučkým Japonkám vďačíme aj za vejárovú reinkarnáciu, práve vďaka nim je z neho znovu trendy módny doplnok. Vyznávači technológií samozrejme môžu vejár nahradiť usb vetráčikom.

Viete, prečo vejár „chladí“?

Pretože tesne k tvári prilieha vrstva vzduchu, ktorá sa ohrieva a bráni úniku tepla z pokožky. Pohyb vejárom túto ohriatu vrstvu odfúkne a nahradí ju čerstvým a chladnejším vzduchom z okolia. A práve cirkulácia vzduchu pomáha k vyrovnaniu teplôt, menšiemu poteniu a celkovo príjemnejšiemu pocitu.

Rozprašovač

Zahaliť rozpálenú tvár do jemnej vodnej hmly je také osviežujúce! Záleží len na vás, či svojej pleti doprajete luxusnú termálnu vodu v spreji alebo obyčajnú, kvetinovú či bylinkovú vodu z cestovného rozprašovača. Hydratácie nie je v lete nikdy dosť…

Skvelé je, že osviežujúcu vodu môžete výborne použiť na ochladenie dekoltu a vlasov, respektíve pokožky na hlave. Ale ak potrebujete „silnejšiu kávu“, odporúčame rýchlu a 100 % účinnú prvú pomoc v podobe studeného obkladu na zátylok.

Vyskúšajte prevenciu a ďalšie tipy proti poteniu

Prečo sa vlastne potíme?

Dôvodov môže byť celý rad. Teraz v lete je v hre hlavne prirodzená termoregulačná funkcia organizmu, telo sa jednoducho bráni proti horúčavám. Keď teplota stúpa, náš mozog vyšle signál potným žľazám, aby produkovali pot, ktorý sa odparuje a ochladzuje našu pokožku. Potenie však môže byť aj reakciou na zvýšenú fyzickú aktivitu, na stres, emocionálne napätie, hormonálne zmeny alebo ochorenie, na vine môže byť aj genetika. Preto je vždy fajn najskôr pátrať po príčinách a k poteniu pristupovať individuálne. Ale niektoré triky sú univerzálne a určite stojí za to ich vyskúšať.

Všetko so všetkým súvisí

Orosené čelo a spľasnuté vlhké vlasy, to sú najviditeľnejšie príznaky nadmerného potenia. Ale tvár sa nikdy nepotí sama. Preto je potrebné v horúcich dňoch uľaviť celému telu, ako to len ide. Kľúčové slovo je „odľahčenie“ – vo všetkých mysliteľných oblastiach, od jedla cez oblečenie a kozmetiku až po fyzickú aj psychickú aktivitu.

Pozor na stres

Keď sa rozčúlime, rozbúcha sa nám srdce, vyletí tlak aj adrenalín a potné žľazy sa rozbehnú na plné obrátky. Určite, na niečo stačí dobrý antiperspirant, ale to je len zmiernenie následkov. Možno by bolo lepšie pouvažovať o eliminácii príčin a zamerať sa na relaxáciu, dych a ďalšie účinné techniky zvládania stresu – a tým aj tzv. emocionálneho potenia.

Hydratácia vnútorná aj vonkajšia

Pitný režim je základ zdravého a harmonického fungovania tela, vrátane zdravého potenia. Pite čistú vodu v kombinácii s minerálkou, pre zmenu si občas dajte vlažný ovocný alebo bylinkový čaj, výnimočne pôsobivý je chladivý efekt mäty. Bohatú hydratáciu si doprajte aj zvonka, najlepšie sú ľahké hydroláty a gély, napríklad s chladivou aloe, ktoré neupchávajú póry a nechávajú pokožku dýchať.

Krásna za každých okolností

Na dovolenke pri mori to tak neriešime, ale v bežnej každodennej prevádzke si na tvár aspoň niečo namaľovať musíme. Kozmetika na horúce leto má určité špecifiká, pretože pot dokáže aj na najdokonalejšom make-upe narobiť poriadnu galibu. Každá z nás už má asi svoje obľúbené produkty, takže len stručne na pripomenutie: 1. žiadne ťažké krémy ani oleje, len ľahká podkladová báza, gél, emulzia, BB alebo CC krém s ochranným faktorom; 2. vodoodolný rúž, maskara, linky, tiene; 3. fixácia make-upu jemným transparentným púdrom; 4. zmatňujúce papieriky neustále po ruke.

Bylinky a doplnky stravy

S nadmerným potením dokážu skvelo poradiť v každej lekárni, a to nielen vtedy, keď sú na vine hormóny. Existuje veľké množstvo čajových zmesí a potravinových doplnkov, ktoré často kombinujú dva hlavné ciele: zmiernenie produkcie potu s odvodnením tela. Medzi bylinkami v tejto oblasti kraľuje úplne neprekonateľná šalvia lekárska.

Milujete chilli?

Je nám ľúto, ale ak vám potenie naozaj toľko vadí, budete musieť na pálivé a pikantné jedlá zabudnúť. Chilli, čierne korenie, cesnak, kari a ďalšie dobroty zvyšujú telesnú teplotu, to je jednoducho fakt. A aby toho nebolo málo, nutriční terapeuti v horúcich dňoch – z mnohých dôvodov – neodporúčajú ani alkohol. Alebo si radšej jeden večer to orosené čelo nebudeme všímať? ?

Posledná rada nad zlato

Keď máte pocit, že by z vás mohli pot žmýkať a cítite sa úplne, ale úplne najhoršie, pomyslite na to, že pot je zdravý a potenie nás vlastne skrášľuje. Odplavuje totiž z tela aj z pleti všetky škodliviny. A ako hovorí moja kamarátka jogínka: „Keď je horúco, máme tento dokonalý detox prirodzene, zadarmo a bez námahy.“

Užite si skvelé leto v suchu!

Leto v pestrých farbách

Leto v pestrých farbách

Trendové vzhľady v zelenej, žltej, béžovej a čiernej

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články