Práve čítate

Vyskúšala som Face taping: lepenie pások na tvár, ktoré má pomôcť od vrások

10717  
Zdieľať: 

Vyskúšala som Face taping: lepenie pások na tvár, ktoré má pomôcť od vrások

S pribúdajúcim vekom naše telo postupne produkuje menej kolagénu a aj to spôsobuje vznik vrások. Na boj s nimi existuje veľa produktov a metód, jednou z nich je tejpovanie v oblasti tváre.

31. 12. 2021 3 min. čítania Marta Kaniewska
Vyskúšala som Face taping: lepenie pások na tvár, ktoré má pomôcť od vrások

Produkcia kolagénu sa podľa výskumov začína výraznejšie znižovať údajne už okolo 26. roku života. Ovplyvňuje to kĺby, kvalitu vlasov, zraku a aj pokožky, ktorá potom môže byť viditeľne suchšia a začínajú sa na nej tvoriť vrásky. Niet divu, že na každom rohu stretávame najrôznejšie produkty, ktoré majú s vráskami zatočiť. Asi si všetci chceme čo najdlhšie udržať mladistvý vzhľad.

V poslednom čase som okrem krémov stále častejšie narážala na procedúru tejpovania tváre a rozhodla som sa to vyskúšať. Od fyzioterapeuta som poznala tejpovanie (lepenie pások, ktoré vytvárajú ťah) chrbta a viem, ako mi vždy pomohlo. Tak prečo by to nemalo fungovať aj na tvári?

Na internete je veľa návodov na to, ako si správne pásky nalepiť a rovnako sa dajú takzvané kinesiotapy ľahko zadovážiť. Ja som sa ale rozhodla, že radšej najskôr navštívim odborníka, aby som si osvojila správnu techniku a nenapáchala si viac škody ako úžitku. Tvár je plná ciev a lymfatických ciest, takže aj preto je podľa mňa dobré si od odborníka vypočuť, kam sa tejpy hodí lepiť a akým miestam sa vyhnúť.

Ako a s čím pomáha tejpovanie tváre?

Podľa mojej dermatologičky jej klientky využívajú túto metódu ako takú príjemnejšiu alternatívu botoxu alebo klasického faceliftu. Ja mám zatiaľ skôr jemnejšie mimické vrásky ako tie hlboké, takže som o žiadnom zákroku v ordinácii plastickej chirurgie neuvažovala. Tejpovanie je ale vraj dobré aj ako prevencia, takže v mojom prípade určite nebolo veľmi skoro na to, aby som to skúsila.

Táto metóda stimuluje mimické svaly a lymfatický systém, je neinvazívna a výsledky bývajú vidieť už po prvej aplikácii. Svaly a šľachy majú pamäť – nakoniec, toto počúvame aj pri rehabilitáciách alebo športe. Svalové tkanivo, ktoré je určitý čas vystavené tréningovým podnetom, potom lepšie reaguje na návrat do tréningu po dlhšej pauze ako u ľudí, ktorí na takúto aktivitu neboli vôbec zvyknutí. A s tvárovými svalmi je to rovnaké. Netrénované svaly ochabujú a prirodzené procesy starnutia k tomu len prispievajú. Face taping pomáha stimulovať svalovú pamäť a učí svaly zase pracovať.

Potom je tu lymfatický systém. Ten odstraňuje z tela škodlivé toxíny, preto je dôležité pred nalepením tejpov poriadne premasírovať tvár a aktivovať tak napätie svalov a lymfatických bodov. Vďaka tomu telo lepšie regeneruje.

Čo dokáže face taping ovplyvniť?

  • Nosovo-ústne ryhy
  • Vrásky medzi obočím (mračivky)
  • Mimické vrásky okolo perí a očí
  • Opuchy
  • Vrásky na čele
  • Podbradok a krk (vyžaduje špeciálny postup a tejpy sa nosia až 7 dní )

Pripravte si tvár a kúpte si správne pásky

Ako som sa dozvedela od dermatologičky, pred tejpovaním je dôležité byť hydratovaná, aby sa potom lymfatický systém dal správne do pohybu. Najlepšie je piť veľa čistej vody a vyhnúť sa káve, tučným jedlám, alkoholu a perlivým nápojom.

Odlíčte si tvár, dôkladne ju vyčistite a naneste na ňu ľahké pleťové sérum, ktoré sa bude postupne vstrebávať a tým hĺbkovo hydratovať pleť. Najlepšie sa vraj hodí kozmetika na báze kyseliny hyalurónovej a tá s vitamínom C. Potom už je pokožka pripravená na procedúru. Zo začiatku je najlepšie ju praktizovať každý deň, potom na udržanie účinku asi raz až dvakrát týždenne.

Pozor! Pokožka môže byť po odlepení pások začervenaná a podráždená. Aj preto odporúčam na prvý pokus, rovnako ako ja, zájsť k špecialistovi a nechať si so všetkým poradiť, kým sa do toho pustíte doma.

Aké tejpy vybrať?


Na trhu je veľa druhov. Pri tejpovaní tváre myslite na to, že pokožka tváre je jemná a tomu by mal byť vhodne prispôsobený materiál. Skvelo poslúžia hodvábne pásky. Sú jemnejšie a nedráždia pokožku.

Face taping a mračivka

Na tejpovanie mračivky používam tri pásky, ale záleží na tom, akú veľkú máte vrásku. Niekomu stačia aj dve pásky. Tejpy musia byť tenké a konce zaoblené. Šírka pruhov závisí od tvaru a veľkosti vašej tváre.

Ako na aplikáciu tejpu?

  1. Dôkladne si vyčistite pokožku tváre a tvár premasírujte.
  2. Z tejpu odlepte spodnú časť ochrannej pásky.
  3. Uvoľnite tvár. Začnite základnou časťou tejpu a nalepte ho do stredu podľa obrázku.
  4. Pripevnite prostredný pásik, potom pravý a ľavý. Tejpy by mali byť vždy aplikované v smere po prúde lymfy a mali by mierne ťahať.
  5. Môžete nechať pôsobiť pokojne aj niekoľko dní, minimálne sa ale odporúča 8 hodín.

sciaganie tejpow

Zlepovanie tejpu:

  1. Najskôr tejpy poriadne naolejujte pleťovým olejom.
  2. Pásiky odstráňte jemným rolovaním – nikdy ich neodtrhávajte, mohlo by to spôsobiť poškodenie a podráždenie pokožky.
  3. Miesto, kde boli nalepené pásky, dostatočne premasťujte, aby sa zabránilo vysychaniu a začervenaniu.

Face taping pre vás nie je vhodný, ak:

  • máte zápal pokožky (alergický a infekčný) alebo akné;
  • máte zápal v ústach;
  • ste v rizikovom tehotenstve;
  • máte horúčku;
  • máte zväčšené lymfatické uzliny alebo trpíte rakovinou;
  • ste po operácii;
  • máte nádory neznámej etiológie;
  • trpíte srdcovou chorobou;
  • máte ťažké alergické stavy;
  • trpíte zvýšenou funkciou štítnej žľazy;
  • máte obrnu trojklanného nervu alebo jeho vetiev.

* Článok vznikol v spolupráci s Klaudiou Eis, špecialistkou na aplikáciu permanentného make-upu, microbladingu, dermapigmentácie, mikropigmentácie a tejpovania tváre.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články