Práve čítate

Spoznajte dôvody, prečo dať bicyklu šancu

3842  
Zdieľať: 

Spoznajte dôvody, prečo dať bicyklu šancu

Jarné počasie nás láka tráviť na slniečku čo najviac času a vy z toho môžete vyťažiť ešte viac, keď medzi svoje dopravné prostriedky zaradíte bicykel.

4. 5. 2017 3 min. čítania Veronika Wisiorková
Spoznajte dôvody, prečo dať bicyklu šancu

Spomínate si, ako ste ako malí jazdili na bicykli každú voľnú chvíľu, dovolili vetru pohrávať sa s vlasmi a slniečku svietiť na tvár? Tieto spomienky sa vám pri prvých odrazoch do pedálov nepochybne znovu vynoria a vykúzlia vám úsmev na tvári. To je jeden z dôvodov, prečo na bicykli jazdiť častejšie. A nasledujú ďalšie dôvody.

IMG_7919

Ušetríte

Jediná investícia, ktorú potrebujete, sú peniaze na kúpu bicykla, potom jazdíte už len na vlastnú energiu. Cesty do práce alebo víkendové výlety tak môžu v rodinnom rozpočte ušetriť nejakú tú korunu za pohonné hmoty a zostane viac napríklad na zmrzlinu ako odmenu za príchod do cieľa.

IMG_8198

Menej stresu

Stres je bohužiaľ veľkým nepriateľom súčasného uponáhľaného života, preto je dobré nájsť spôsoby, ako ho znížiť na minimum. Ak budete do práce jazdiť na bicykli, nielenže sa vyhnete stresu z dopravných zápch, ale navyše sa vám do krvi vyplavia endorfíny, takzvané „hormóny šťastia“, ktoré so stresom vedia perfektne zatočiť. Nehovoriac o tom, že sa nemusíte stresovať, či nájdete miesto na parkovanie.

IMG_8092

Schudnete

Jazdou na bicykli zaradíte pohyb do svojho života. Pohyb znamená väčší energetický výdaj, ktorý vedie k zníženiu telesnej hmotnosti. Bez nejakého veľkého premýšľania tak veľmi príjemným spôsobom znížite tukové zásoby. A nebolo to jedno z vašich novoročných predsavzatí?

IMG_8264

Budete ekologickí

Súčasná doba nabáda k ochrane životného prostredia a vďaka jazde na bicykli tomu môžete prispieť aj vy. Pretože nebudete každý deň využívať auto, nebudete v daný deň púšťať do ovzdušia škodlivé plyny a aspoň maličkým podielom prispejete k čistejšiemu ovzdušiu. Nie je to dobrý pocit? Keby to takto robil každý, hneď by sa nám tu lepšie dýchalo. ☺

Na veku nezáleží

Na bicykli je úžasné, že väčšina z nás sa na ňom naučí jazdiť už v útlom detstve a vydrží nám to až do aktívnej staroby. Jazda na bicykli je totiž voči kolenným a bedrovým kĺbom šetrnejšia ako klasická chôdza, preto je vhodná aj pre seniorov. Pravidelná preprava na bicykli zároveň pomôže udržať si hmotnosť a mať pod kontrolou vysoký tlak. Takže ak vaša babička rada jazdí na bicykli, rozhodne ju v tom podporujte.

IMG_8300

Budete zdravší

Pravidelná aktivita zlepšuje telesnú kondíciu, pomáha predchádzať cukrovke, vysokému krvnému tlaku, nadváhe, pomáha udržiavať zdravé kosti, kĺby, posilňuje kardiovaskulárny systém a zlepšuje náladu. Slušný zoznam benefitov, nad ktorými by ste nemali mávnuť rukou.

Budete „IN“

Bicykel nepopierateľne pozitívne vplýva na naše zdravie aj životné prostredie, ale čo si budeme nahovárať, pre nás ženy je to zároveň aj módna záležitosť, preto nám záleží aj na takých detailoch, ako je farba bicykla ☺ Skvelou správou je, že v dnešnej dobe existuje neskutočný výber bicyklov, ktoré svojím retro vzhľadom a košíkom na riadidlách môžu byť aj štýlovým doplnkom k oblečeniu a celkovému štýlu.

IMG_8271

Bicykel zblíži rodinu

Vďaka tomu, že na bicykli môže jazdiť v podstate každý, je to ideálny dopravný prostriedok pre rodiny s deťmi. Celodenný rodinný výlet na bicykloch môže byť jednak skvelým spôsobom, ako ísť deťom príkladom v aktívnom životnom štýle, tak výborným stmeľovacím prostriedkom pri hľadaní trás, zdolávaní kopcov a objavovaní nových miest.

Teraz už len stačí trochu si privstať a prehovoriť sám seba na cestovanie do práce na bicykli a požívanie prilby. To zvládnete.

Prajem vám veľa šťastných kilometrov.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články