Práve čítate

Správna starostlivost o pleť

5039  
Zdieľať: 

Správna starostlivost o pleť

Kupujete si najdrahší make-up, každé ráno trávite pred zrkadlom desiatky minút a dúfate, že vaša pleť bude konečne dokonalá? Kiežby to bolo také jednoduché. Ak svojej pleti nedoprajete správnu starostlivosť, ani najdrahšie líčidlá vás nezachránia. Čo robiť, aby pleť dostala, po čom ozaj túži?

8. 9. 2016 4 min. čítania Alex Fráňová
Správna starostlivost o pleť

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pravidelnosť

Základom je pravidelná starostlivosť. Rovnako ako si dvakrát denne čistíte zuby, osvojte si aj dôkladné odlíčenie a následné ošetrenie pleti. Stačí len trocha tréningu a stane sa z toho bežná rutina. Nemusíte sa ničoho obávať, postačí vám na to pár minút v kúpeľni a pleť sa vám za to poďakuje!

Základom je odlíčenie

Odlíčenie je alfou a omegou na ceste za krásnou pleťou. Ak sa nelíčite a máte pocit, že tento krok môžete vynechať, ste na omyle. Každý deň je naša pleť vystavená nepriaznivým vplyvom okolia, a aj keď na nej nemáme žiadne líčidlá, počas dňa na ňu priľne veľké množstvo nečistôt. Tie potom zanášajú póry, podporujú vznik šupiniek, pupienkov a výsledkom je unavená a mdlá pleť. Ak vaša starostlivosť o pleť spočíva v opláchnutí tváre mydlom a vodou a následnom nanesení krému, mali by ste sa rýchlo zamyslieť. Teda ak v tridsiatke nechcete mať tvár ako zošúverenú slivku. Preto každý večer pleť dôkladne odlíčte, aby sa mohla cez noc zregenerovať.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ako na to?

Skvelým pomocníkom pri odlíčení sú balzamy, ktoré pleť dôkladne zbavia všetkých nečistôt. Nanášajú sa na suchú nalíčenú tvár a make-up sa pod nimi doslova rozpustí. Stačí balzam jemne votrieť do pleti a opláchnuť vodou. Po make-upe (dokonca aj tom vode odolnom) a nečistotách nebude ani pamiatky. Balzamy okrem toho pleť nevysušujú, na rozdiel od iných prípravkov, ktoré často obsahujú alkohol a môžu pleť podráždiť. Odlíčením sa to však nekončí, ďalším krokom by mal byť toner, ktorý vyrovná pH pokožky. Navyše pleť upokojí a má ešte jednu funkciu ‒ ostatné produkty vďaka nemu pleť lepšie absorbuje.

Kúzlo séra

Pleťové séra u nás zatiaľ nie sú také populárne, ale len čo túto koncentrovanú silu pleť raz ochutná, nebude chcieť nič iné. Možno sa mylne domnievate, že sérum je len predražený krém v menšej fľaštičke. Omyl! Sérum je vysokokoncentrovaný prípravok obsahujúci malé molekuly, ktoré prenikajú hlboko do pleti a poskytujú jej maximum aktívnych zložiek. Séra vyberajte podľa typu pleti a votrite do odlíčenej a vyčistenej pokožky. Nezabudnite na následnú hydratáciu. Dokonca ju nepodceňujte ani vtedy, ak máte mastnú pleť, lebo nedostatok hydratačných látok v pokožke stimuluje tvorbu mazu ako obranu pred dehydratáciou. Na noc používajte výživnejší krém, ráno siahnite po jemnejšom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hektické rána

A ako na pleť hneď po prebudení? Rozhodne nestačí iba naniesť krém. Pokožka sa cez noc potí a čistí, takže ráno sa pleť prebúdza odlíčená, nie však čistá. Najlepšie urobíte, keď si tvár opláchnete studenou vodou a takisto ako večer dočistíte tonerom a potom použijete denný krém. Zabúdať by ste nemali ani na ochranné krémy proti slnečnému žiareniu. Opaľovacie krémy nie sú určené len na pláž, slnko totiž svieti aj v meste. Ak si chcete udržať pružnú pleť a jej starnutie oddialiť na maximum, skamaráťte sa s krémami s SPF faktorom. A nebojte sa ani faktora SPF 50. Stačí tenká vrstva pod make-up a v budúcnosti budete uštedrení vyhadzovaniu obrovských súm za krémy proti vráskam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do starostlivosti o pleť zaraďte peeling

Aspoň raz týždenne by ste do večernej starostlivosti o pleť mali zaradiť pleťový peeling. Ten odstráni odumreté bunky, vyčistí upchaté póry a ošetrujúce prípravky sa budú do pokožky ľahšie vstrebávať. Nemusíte kupovať drahé fľaštičky, peeling si môžete vytvoriť aj z domácich zásob. Zmiešajte v miske dve lyžice kávovej usadeniny a jednu lyžicu kokosového oleja a máte dokonalého pomocníka, po ktorom bude pleť žiarivá a hebká.

Domáce masky

Z času na čas je dobré pleti dopriať poriadnu vzpruhu ‒ hydratáciu. V tomto prípade skvele poslúžia pleťové masky, najlepšie z čisto prírodných surovín. Namiešajte si koktail nabitý blahodarným látkami priamo z kuchyne.

Jogurtová maska na upokojenie pleti

Je vaša pleť po lete podráždená a prechod z klimatizovaných miestností do tropických horúčav to ešte zhoršuje? Upokojte ju jogurtovou maskou. Budete potrebovať 1 hrnček bieleho jogurtu, ½ hrnčeka ovsených vločiek a 1 lyžicu medu. Všetko dôkladne premiešajte a naneste na pleť. Nechajte 10 až 15 minút pôsobiť, potom zotrite vlhkým uterákom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avokádo na zvlhčenie pleti

Aj vy ste podľahli lahodnému avokádu? Vaša pleť si ho obľúbi tiež. Zmiešajte ½ zrelého avokáda a lyžicu medu, dajte na tvár, nechajte pôsobiť 10 minút a potom zmyte. Avokádo obsahuje zdravé tuky a minerály, med je zase prirodzene zvlhčujúca látka, ktorá čerpá vlhkosť zo vzduchu a ukladá ju do pokožky. Pleť bude hydratovaná a vy si môžete zamaškrtiť na druhej polovici avokáda.

Banán na rozjasnenie pleti

Ak vás trápi mastná alebo zmiešaná pleť, zamilujete si banánovú masku, ktorá funguje ako prírodný peeling a zároveň redukuje tvorbu mazu. Budete potrebovať 1 zrelý banán, ½ lyžičky citrónovej šťavy a 1 lyžicu medu. Nechajte pôsobiť 15 minút, potom opláchnite studenou vodou.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články