Práve čítate

Sprievodca základnými druhmi jogy pre začiatočníkov

2855  
Zdieľať: 

Sprievodca základnými druhmi jogy pre začiatočníkov

Joga môže mať tisíce podôb, záleží len na vás, či chcete viac meditatívnejšie alebo dynamickejšie cvičenie. Poňatie jogy sa môže líšiť aj podľa učiteľa, každý má svoje metódy a zvyky. V tomto článku vás chceme oboznámiť so základnými a najobľúbenejšími štýlmi jogy, s ktorými sa môžete stretnúť na Slovensku, aby ste si vedeli vybrať, kam ísť cvičiť.

7. 9. 2016 4 min. čítania Redakce
Sprievodca základnými druhmi jogy pre začiatočníkov

Všetky druhy jogy, snáď až na gravidjogu určenú pre tehotné ženy, sú vhodné aj pre mužov. V kolíske jogy, v Indii, bola joga dokonca spätá s náboženstvom a často ju mohli cvičiť len muži-askéti. Až po rozšírení na Západ a jej popularizácii v minulom storočí sa joga rozšírila aj medzi ženy a dnes sa chápe predovšetkým ako ženský šport. Opak je však pravdou, ale v súčasnej dobe plnej sedavého zamestnania patrí k joga k najvhodnejším cvičeniam, ktorými si možno natiahnuť celé telo a posilniť všetky druhy svalstva.

Ale poďme sa už pozrieť na základné druhy jogy.

IMG_2750

HHathajoga

Keď sa vydáte na hodinu jogy, pravdepodobne budete cvičiť hathajogu. Je to cvičenie, pri ktorom sa cvičia asány (pozície tela), pránájáma (ovládanie dychu) a meditácie na upokojenie mysle. Základy hathajogy boli spísané v 15. storočí indickým jogínom, jej korene však siahajú až do 2. storočia pred naším letopočtom. Cieľom hathajogy je spojenie individuálneho „ja“ s univerzálnym bytím, čo vedie k osvieteniu.

Cvičením hathajogy sa zlepší mentálne aj duševné zdravie, zvýši ohybnosť a pružnosť tela, odolnosť voči chorobám a stresu. Hathajoga uprednostňuje pomalé a plynulé pohyby a celkovo vedie k harmonizácii a vyváženiu tela.

IMG_2753

Powerjoga

Powerjoga vychádza z princípov hathajogy, je však náročnejšia a viac zameraná na natiahnutie svalov celého tela. Jednotlivé pozície sa dynamicky striedajú. Powerjoga rozvíja koncentráciu a ovládanie tela, prispieva k chudnutiu a psychickej i fyzickej relaxácii. Powerjoga vznikla v Amerike v 80. rokoch 20. storočia ako spojenie klasickej jogy s moderným cvičením, ako je napríklad pilates. Je zameraná na silu a výdrž v dynamicky sa striedajúcich pozíciách. Je vhodná pre zdravých jedincov.

IMG_2758

Hot/bikram joga

Hot joga, čiže bikram joga, má silné detoxikačné účinky, odbúrava stres a dodáva energiu. Posilňuje celé telo a formuje postavu. Cvičí sa v miestnosti vyhriatej na 42 ° C, ktorá má 40 % vlhkosť. Lekcia trvá 90 minút. Vždy sa precvičí 26 pozícií doplnených o dve dychové cvičenia. Poradie pozícií sa nikdy nemení, dochádza tak k stálemu stláčaniu, naťahovaniu a posilňovaniu, ktoré stimuluje všetky orgány ľudského tela. Pravidelným cvičením hot jogy možno spomaliť starnutie, predísť chorobám a zraneniam.

IMG_2764

Ashtanga joga

Pod názvom ashtanga joga sa skrývajú lekcie zostavené z plynulej neprerušovanej zostavy na seba nadväzujúcich asán (pozícií). Pri cvičení sa používa špeciálna dychová technika udžájí, keď sa dýcha cez hlasovú štrbinu. Tak sa posilňuje kondícia a celé telo. Ashtanga joga je vhodná pre zdravých ľudí, ktorí hľadajú fyzicky náročné cvičenie. Tento typ jogy pomáha pri bolestiach chrbta a nie je vhodný pre ľudí s bolesťami kolien.

IMG_2759

Vinyasa/flow joga

Vinyasa joga, čiže flow joga, je vhodná pre tých, ktorí s jogou majú už skúsenosti. Vinyasa znamená pohybovať sa a pritom správne dýchať, pričom nádych aj výdych riadi cvičiteľ a prestup z jednej pózy do druhej predstavuje nádych a výdych. Oproti hathajoge je vinyasa dynamickejšia a jej základom je pozdrav slnku, cvičením sa harmonizuje telo a myseľ. Pri vinyasa joge sa tiež posilňujú a naťahujú svaly, a zvyšuje sa tepová frekvencia, ktorá sa dychovým cvičením opäť spomaľuje. Cvičenie prináša silné prekrvenie, prekysličenie a prehriatie celého organizmu a vedie k celkovej regenerácii organizmu.

IMG_5769

Acrojoga

Jediným typom jogy, ktorý si sami nevyskúšate, je acrojoga. Ide o jeden z najmladších typov jogy, avšak od svojho vzniku v deväťdesiatych rokoch sa stihla z Ameriky rozšíriť do celého sveta. Acrojoga kombinuje jogu, akrobaciu a terapeutickú zložku, keď sa navzájom s ďalšími cvičiacimi masírujete. Okrem dôkladnejšieho natiahnutia a posilnenia svalov sa pri cvičení posilňuje aj sebadôvera, keď sa cvičiaci snažia o lietanie. Na lekciu samozrejme môžete prísť aj sami a pridať sa k nejakej skupinke.

IMG_2767

Gravidjoga

Aj tehotenstvo je vhodný čas začať cvičiť jogu. Gravidjoga nie je náročné cvičenie, naopak, prináša upokojenie a relax, čo sa budúcim mamičkám hodí. Vďaka precvičovaniu telesných pozícií a uvedomeniu si vlastného dychu sa spevňuje telo, čím sa pripraví na pôrod. Gravidjoga sa odporúča cvičiť až od druhého trimestra, skôr by s ňou mali začínať len ženy zvyknuté na šport.

IMG_2644

Aerojoga

Aerojoga využíva pozície hathajogy, avšak s tým rozdielom, že pri cvičení sa visí nad zemou zavesení do hojdacej siete. Uvoľníte sa tak chrbtica, čo by sa v sede nemohlo dosiahnuť, svaly sú na nestabilnej podložke viac zapojené a lepšie sa natiahne telo.

IMG_2771

Kundalini joga

Cieľom jogy kundalini je prebudiť kundalini energiu ‒ primárnu energiu a potenciál ľudského vedomia, ktoré sa skrývajú v centre chrbtice. Keď dôjde k oddeleniu vedomia od nevedomia, budete schopní ovládnuť nervový a žľazový systém, telo aj myseľ sa dostanú do stavu hlbokej meditácie a následne sa dá dosiahnuť až extáza.

IMG_2777

Nahá joga

S nahou jogou začali jogíni v Indii dávno pred naším letopočtom, obľubu u nás si však získava až teraz. Nahou jogou sa posilní prirodzený vzťah k svojmu telu, myseľ sa zbaví obáv z nevhodného oblečenia a predsudkov voči svojmu telu i telu iných. Vyzliekanie je súčasťou lekcie a úplná nahota je na cvičenie nevyhnutná.

Cvičiteľke Zuzke z Domu jogy v Prahe, v časti Anděl, ďakujeme za predvedenie základných jogínskych pozícií.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články