Práve čítate

Staňte sa bosým bežcom

4228  
Zdieľať: 

Staňte sa bosým bežcom

Beh patrí v súčasnosti k najobľúbenejším formám aktívneho vyžitia, a to predovšetkým vďaka časovej a finančnej nenáročnosti. Jedinou investíciou sú kvalitné bežecké topánky. Čo keď si však nemusíte kupovať ani tie?

31. 7. 2017 4 min. čítania Redakce
Staňte sa bosým bežcom

Okrem finančnej nenáročnosti má beh naboso aj ďalšie pozitívne stránky. Podporuje prirodzený pohyb, vďaka ktorému sa postupne spevní celá vonkajšia aj vnútorná fyzická štruktúra, rapídne zlepší držanie tela a chodidlá sa postupne sformujú do dokonalej podoby, na ktorej evolúcia pracovala milióny rokov. Behanie naboso má však aj mnohé úskalia, ktorým predídete jedine vďaka dobrej informovanosti, opatrnosti, správnej technike a trpezlivosti. Ako s touto netradičnou aktivitou začať, čomu sa vyvarovať, a predovšetkým, ako sa naučiť počúvať vlastnú intuíciu, vám poradí bosý bežec a odborník Lukáš Findet z naBOSo.

beh_vodou2

Začnite

Kým sa pustíte do samotného behania, musíte si nato pripraviť nielen chodidlá, ale aj celý pohybový aparát. Najlepším riešením je chodenie naboso alebo v takzvaných bosých topánkach, a to ideálne po dobu jedného roka. Noha nie je nijako podopieraná, a musí sa tak naučiť všetku prácu urobiť sama. Vďaka tomu sa začnú naťahovať Achillove šľachy, rozširovať chodidlá a celkovo sa spevní držanie trupu, takže telo je pripravené lepšie tlmiť nárazy pri behu.

Základné pravidlo znie: beh by nemal nikdy bolieť. Ak sa cítite vytrénovaný, že by ste zvládli aj dlhý beh či dokonca polmaratón, myslite na to, že veľké fyzické vypätie potrebuje aj dostatočný odpočinok a čas na regeneráciu.

Začiatočníci by mali začínať s prechodom na behanie naboso veľmi pomaly. Lebo majú slabé chodidlá a nedostatočne spevnené nohy v oblasti členkov. Bez topánok s tlmením a zvýšenou pätou sa zmení držanie tela, technika aj spôsob, akým bežec používa svaly, a dlhý či namáhavý beh tak môže na nepripravenom tele napáchať veľké škody.

beh4

Aké pomôcky si zaobstarať?

V začiatkoch netreba investovať do drahého vybavenia, stačí len počúvať svoje telo, nepreháňať to a riadiť sa vlastnou intuíciou. Veľmi užitočnou pomôckou však môže byť masážny valec, ktorého pravidelným používaním dokážete odstrániť bolesť vo svaloch a zrýchliť regeneráciu svalov po behu. Rovnako dobre poslúži aj masážna loptička, ktorá je pre chodidlá bosých bežcov ideálna. Masáž chodidiel je veľmi dôležitá a ich natiahnutie po výkone takisto. Že máte skrátené svaly, spoznáte tak, že v stoji nedokážete zdvihnúť prsty na nohách. V takom prípade je nevyhnutné chodidlá pravidelne masírovať a naťahovať. Zlepšenie sa dostaví veľmi rýchlo. Ďalším problémom býva skrátený priehlavok a najmä u žien sa až v 50 % vyskytujú tzv. haluxy (deformácia chodidla z topánky), s čím však možno tiež pracovať.

V začiatkoch môžu svoju úlohu splniť aj tzv. bosé topánky zaisťujúce plynulejší prechod. Na náročnejších povrchoch a dlhších behoch sa môžu hodiť aj skúseným bežcom. Myslite však na to, že bez správnej techniky nedocielite dobrý výsledok ani s najdrahšími pomôckami.

beh1

Najvhodnější terén a odporúčané vzdialenosti

„Pre začínajúcich bežcov odporúčam predovšetkým hladké povrchy ako betón alebo asfalt,“ radí Lukáš. „Je to ideálny povrch na osvojenie správnej techniky a zistenie, ako dlho si ju dokážete udržať.“ Pri správnej technike by beh na asfalte nemal byť počuť. Len čo počujete dupot alebo pleskot svojich nôh, niečo je zle.

V začiatkoch behu naboso bohato postačí 1 km denne. Noha musí tlmiť nárazy iba pomocou svalov a šliach, ktoré na to nie sú zvyknuté. Po čase sa noha začne prispôsobovať a silnieť, vďaka čomu možno zvýšiť svoj limit. Koľko kilometrov či ako často trénovať však nemožno objektívne určiť ‒ bosý beh súvisí hlavne s vlastnou intuíciou a počúvaním vlastného tela. Ono si samo povie, kedy môže a kedy je načase odpočívať.

protahovani_achillovky_lytka_ale-az_po_zahrati

Riziká zlých začiatkov 

Najväčšie riziko predstavuje zlá technika v kombinácii s mnohými nabehanými kilometrami. Môže tak dôjsť k poškodeniu svalov a šliach alebo dokonca až k záťažovým zlomeninám. Pri dopadoch na predok chodidla sa nadmerne namáhajú kostičky v priehlavku, následkom čoho v nich môžu vznikať nepatrné mikrotrhlinky. Toto čiastočné poškodenie je prirodzené, dokonca zoceľuje kosti k vyššej tvrdosti a odolnosti. Ak sa však tkanivo nestihne dostatočne zregenerovať, trhliny sa počas ďalších tréningov zväčšia, až kosť napokon praskne.

Riziko zranenia môžu zvýšiť aj svalové dysbalancie, ktoré nie sú ničím neobvyklým a trpí nimi väčšina ľudí. Ak si však osvojíte správnu techniku a telo sa bezpečne adaptuje na beh bez topánok či v bosých topánkach, úsilie sa vám mnohonásobne vráti vo forme ladného behu s väčšou radosťou a bez zranení.

nohy

A kde si môžete bosých bežcov pozrieť v akcii?

Bosý beh zostáva na Slovensku stále pomerne unikátnou aktivitou, tematických behov, závodov a maratónov sa veľa nekoná. Za zmienku však rozhodne stojí Barefoot polmaratón v Banskej Bystrici, u našich západných susedov sa zase pravidelne koná charitatívna akcia Prague Barefoot Run, kde sa môžete nechať inšpirovať tými najpovolanejšími.

Viac o behu naboso nájdete na stránkach naBOSo.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články