Práve čítate

8 krokov, vďaka ktorým budete spať v dokonale načechraných perinkách

3992  
Zdieľať: 

8 krokov, vďaka ktorým budete spať v dokonale načechraných perinkách

Naplniť bubon do prasknutia, nastaviť ľubovoľnú teplotu a stlačiť tlačidlo zďaleka nestačí. Aby ste si mohli schrupnúť v naozaj luxusnej posteľnej bielizni, chce to proces prania vychytať do posledného vlákna. Láskyplná starostlivosť o textil sa navyše oplatí, bielizeň vám môže v perfektnom stave vydržať aj dekády.

22. 1. 2018 3 min. čítania Zuzka Košutová
8 krokov, vďaka ktorým budete spať v dokonale načechraných perinkách

Helena Donátová z práčovne v pražskom Braníku sa profesionálnym praním, mangľovaním a žehlením bielizne zaoberá už dvadsať rokov. „Ľudia nám do práčovne ešte stále nosia posteľnú bielizeň, v ktorej spali ich babičky a prababičky. A držia dodnes,“ tvrdí skúsená znalkyňa textílií. Za tie roky prešlo jej rukami nespočetné množstvo bielizne z neďalekých hotelov, penziónov, aj od susedov.

A s touto odborníčkou cez mangeľ sme sa zašli poradiť, ako si aj v domácich podmienkach prať periny tak, aby ste si mohli vždy ustlať ako králi.

Tip č. 1: Sledujte etikety

Na pranie by ste mali myslieť už vo chvíli, keď si posteľnú bielizeň kupujete. „Správna posteľná bielizeň by sa mala dať vyvariť,“ hovorí pani Donátová.

Keď sa teda nabudúce budete obzerať po novom prírastku do spálne, skúste okrem farebného odtieňa a pekného zapínania zvážiť tiež materiál. Kde je povolené prať aspoň na šesťdesiat, tam je to istota.

Tip č. 2: Perte často, aj keď nie ste prasiatka

Prezliekate posteľ raz mesačne? Alebo snáď dokonca menej často? To je podľa znalkyne správneho prania dosť málo.

Prezliekať posteľ by ste mali najmenej raz za 14 dní, inak to nie je hygienické,“ tvrdí pani Donátová. „Skúste sa tiež riadiť pokynmi výrobcu a perte vždy na čo najvyššiu teplotu, ktorá je povolená.“ Iba tak sa zbavíte nepríjemných baktérií a nečistôt.

Fotili sme s posteľnou bielizňou Tchibo.

Tip č. 3: Nezabudnite na ošetrenie pred praním

Kým sa za bielizňou zatvoria dvierka od práčky, venujte jej ešte chvíľu pozornosti.

  • S pomocou vlhkej handričky a mydlovej vody ju zbavte viditeľnej špiny,
  • zapnite gombíky,
  • zatvorte zipsy.

A hlavne ju v práčke oddeľte od prípadného ostatného oblečenia, hlavne takého, ktoré má kovové časti alebo hrubý povrch – mohlo by vám látku nenávratne poškodiť.

Tip č. 4: Hlavne nie naruby

UUdržať vzor ako nový by chcel asi každý, prevrátením bielizne lícom dovnútra ale vyperiete skôr to, čo prať ani nemusíte. „Keď periete bielizeň naruby, vznikne vám vrece, v ktorom sa schová práve to, čo potrebujete vyprať,“ varuje pani Donátová. Perte teda vždy lícom von.

Podľa nej sa o vyblednutie farieb pri praní báť nemusíte. Pokiaľ je bielizeň kvalitná, mala by jej farba vydržať aj bez otáčania naruby.

Toto si zamilujete: zložte sadu bielizne tak, aby sa vám v skrini nepomiešala

Keď perinu a prípadne aj ostatné vankúše schováte do obliečky na vankúš, už sa vám nestane, že pri vyťahovaní jednej sady rozbijete tie ostatné.

Prehrať znova

Tip č. 5: Šetrite s avivážou

Príliš veľa prášku na pranie časom látku oslabuje. Rovnako je to aj s avivážou – tá prirodzené vlákna obalí, zaťaží a nakoniec zjemní až príliš. Držte sa teda známej pravdy, že menej je niekedy viac.

Tip č. 6: Dajte šancu škrobu

Nie každý má práve z usínania pod naškrobenou dekou potešenie, pravdou ale je, že s takouto úpravou viac vydrží. „Keď bielizeň naškrobíte, špina sa v škrobe zachytí a oveľa lepšie sa potom vyperie. A navyše tak šetríte materiál,“ radí pani Donátová.

Fotili sme s posteľnou bielizňou Tchibo.

Tip č. 7: Sušte, ale nepresušte

Ideálne by samozrejme bolo zavesiť bielizeň von na slniečko. „To si ale ľudia z mestských bytov často nemôžu dovoliť. Skvelo funguje aj sušička, ale pozor, aby ste v nej bielizeň príliš nepresušili, materiál by sa mohol polámať,“ varuje odborníčka.

Tip č. 8: Zájdite na mangeľ

Posledný proces, ktorým by bielizeň mala prejsť, je žehlenie. Až vysokými teplotami sa finálne zbavíte všetkých skrytých bakteriálnych nečistôt. „Alebo nám prineste bielizeň vymangľovať, prejde tam teplotou 160 °C. Pri tej už sa spáli úplne všetko,“ uzatvára tému pani Donátová.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články