Práve čítate

4 otázky, vďaka ktorým pri výbere kávovaru nestúpite vedľa

1364  
Zdieľať: 

4 otázky, vďaka ktorým pri výbere kávovaru nestúpite vedľa

Že si perfektnú kávu pripravíte doma aj bez kurzu pre baristov, je už známa vec. Jediné, čo na to potrebujete, je správny kávovar a kvalitné zrnká. Ale ktorý je vlastne ten ideálny? Ešte predtým, ako vyrazíte po nový kávovar, je dobré sa sám seba spýtať, čo od neho vlastne očakávate.

22. 11. 2023 4 min. čítania Helena Suchá
4 otázky, vďaka ktorým pri výbere kávovaru nestúpite vedľa

Keď sa nebudem zaoberať najrôznejšími french pressmi, moka kanvičkami alebo napríklad fajnšmekerskými nádobami na prípravu cold brew a vydám sa hneď do kráľovstva mechanických kávovarov, mám pred sebou v podstate tri možnosti. Plnoautomatické kávovary, pákové kávovary a kávovary na kapsuly. Štvrtú možnosť alebo prekvapkávače zámerne nepočítam, pretože ak holdujete tomuto druhu prípravy, pravdepodobne doma tento prístroj dávno máte a to jediné, nad čím ste sa pri výbere zamýšľali, bola postačujúca veľkosť kanvice.

Ak si ale svoj ranný životabudič radi vychutnáte na viac spôsobov, mali by ste sa nad nasledujúcimi otázkami poriadne zamyslieť…

Otázka č. 1: Aká jednoduchá by mala byť obsluha kávovaru?

Prvá a najzásadnejšia otázka, ktorú by ste si mali položiť, znie, koľko energie chcete investovať do prípravy samotnej. Najnáročnejšou voľbou je v tomto prípade pákový kávovar, ktorý by som preto odporučil iba pokročilejším, keďže na svojich používateľov kladie určité nároky. Dá vám totiž kontrolu nad všetkým – od hrubosti mletia a stupňa utlačenia kávy až po dĺžku extrakcie. Skúsení kávovarníci na ňom zvládnu pripraviť espresso, za ktoré by sa nehanbili ani v uličkách Ríma, výsledky začiatočníkov ale môžu byť neslávne. Nie je ale všetkým dňom koniec – stačí, aby vás manuálna príprava espressa bavila, a zanedlho aj vy získate grif. Automatické alebo kapsulové kávovary sú oproti tomu nepomerne používateľsky prívetivejšie – k perfektnej šálke vám stačí iba stlačiť tlačidlo.

Podľa mňa je pákový kávovar určite najvariabilnejší prístroj na domácu prípravu espressa. Ak si k tomu zadovážite elektrický mlynček a naštudujete si niečo o príprave espressa, môžete byť baristom aj v domácich podmienkach. A vďaka parnej tryske potom môžete trénovať aj obľúbený latte art! – Linda Jelínková, Product Manager Coffee Solution Tchibo Praha

Otázka č. 2: Chcete prístroj s minimálnou údržbou?

V takom prípade je najlepšou voľbou kávovar kapsulový. Na rozdiel od ostatných typov v podstate jediná pravidelná údržba spočíva vo vyhadzovaní použitých kapsúl. S tým je bohužiaľ spojená vyššia ekologická náročnosť (kapsuly sú väčšinou z hliníka a plastu) a finančná náročnosť oproti zrnkovej alebo mletej káve. Na druhom mieste je kávovar automatický, pri ktorom údržba spočíva vo vyprázdňovaní zásobníka na kávovú usadeninu a vylievaní odkvapkávacej misky. Musíte len dopĺňať kávu, vodu a mlieko. Najnáročnejší na údržbu je potom kávovar pákový, ktorého filter vyžaduje čistenie v podstate po každej pripravenej šálke. Odmenou vám ale bude lahodná šálka espressa.

Otázka č. 3: Oceňujete hlavne rýchlosť prípravy?

Ak vypijete každý deň štyri kávy ešte pred poludním a k tomu stíhate desiatky ďalších úloh, pravdepodobne sa nebudete chcieť zdržovať plnením filtra alebo mletím kávy, ale pôjdete po jednoduchosti. Rozumnou voľbou je v tomto prípade kávovar automatický – so všetkými krokmi si totiž poradí sám, nepotrebuje dopĺňať každých 5 minút a váš obľúbený nápoj pripraví vždy tak, ako to máte radi. Za ním potom nasleduje kávovar kapsulový, ktorý si takisto zakladá na rýchlosti a v prípade uzavretých kapsúl navyše nehrozí, že by káva stratila čerstvú arómu.

Ako najväčšiu výhodu kapsulových kávovarov by som označila rýchlosť prípravy a nemennú kvalitu pripraveného nápoja, a to hlavne vďaka hermeticky uzavretým kapsulám, ktoré kvalitne uchovávajú arómu kávy dlhý čas. – Linda Jelínková, Product Manager Coffee Solution Tchibo Praha

Otázka č. 4: Aké funkcie od svojho kávovaru chcete?

Niekomu môže ako prídavná funkcia stačiť peniaca tryska na napenenie mlieka na tvorbu latte art, niekto ocení prepojenie s aplikáciou. Ak ste puristi, ktorí o žiadne digitálne vychytávky nestoja, vyberte si kávovar kapsulový alebo pákový – hlavne pri druhom spomínanom bude záležať hlavne na vašej vlastnej šikovnosti, aké kvalitné espresso alebo cappuccino s ním dokážete pripraviť. Kráľmi smart funkcií sú ale kávovary automatické – aj tie lacnejšie si spravidla zvládnu zapamätať nastavenie vašich obľúbených nápojov a kombináciu intenzity, z drahších potom ľahko urobíte súčasť smart domácnosti. Latte art však za vás neurobia. :-)

Na plnoautomatických kávovaroch mi je sympatické, že dovoľujú experimentovať s chuťou kávy bez veľkého úsilia a znalostí. Stačí sa pohrať s hrubosťou mletia, intenzitou (inými slovami s množstvom zrniek, ktoré sa namelie na porciu) a množstvom vody. Podľa mňa si tak kávu podľa svojej chuti nájde každý. – Linda Jelínková, Product Manager Coffee Solution Tchibo Praha

Očarujúca na každú príležitosť

Očarujúca na každú príležitosť

Oblečte sa do sviatočnej nálady a vyberte si z módnych kúskov, ktoré vás vonku aj doma zahrejú a zároveň očaria ostatných.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články