Práve čítate

Vyskúšali sme 5 spôsobov, ako vyčistiť tenisky, ktoré sa nesmú prať

49363  
Zdieľať: 

Vyskúšali sme 5 spôsobov, ako vyčistiť tenisky, ktoré sa nesmú prať

Zamilovala som sa do tenisiek a určite nepatrím medzi tých, ktorí na nich radi nosia niekoľkoročnú históriu. A to sa mi pekne vypomstilo. Viete, čo urobí práčka s teniskami?

1. 8. 2018 2 min. čítania Nela Hanáková
Vyskúšali sme 5 spôsobov, ako vyčistiť tenisky, ktoré sa nesmú prať

Na konci vlaňajšej sezóny som zobrala tri páry a šup s nimi do práčky. Po hodine a pol na program “špinavé oblečenie” (teraz by som ho skôr nazvala “hoďte svoje tenisky rovno do koša”) som bola dosť prekvapená, čo som z práčky namiesto mojich krásnych tenisiek vytiahla. Guma okolo topánky sa odlepila a po stranách popraskala. Navyše jedny z mojich najobľúbenejších, červené conversky, obohatili všetky šnúrky a biele časti o žiarivo ružové fľaky.

To ma vyškolilo a tak som postupne našla a vyskúšala niekoľko fígľov, s ktorými sa dá práčke vyhnúť a pritom mať tenisky čisté. Celkom ma prekvapilo, že väčšinu čistiacich prípravkov mám doma. A výsledok?

Trik č.1: Prášok, voda a kefka je TOP

Začala som tým najjednoduchším spôsobom, ktorý mi prišiel aj na pohľad najúčinnejší. V miske som zmiešala čistiacu zmes z prášku na pranie a vody. Množstvo som odhadla tak nejako od oka, aby vznikla redšia kašička. Stačí aj úplne tekutá zmes.

Najskôr som kefkou skúsila odstrániť špinu z gumovej podrážky – na to stačilo pár krúživých pohybov a topánky boli čisté. Čo ma prekvapilo, tak rovnako ľahko išla vyčistiť aj špina z látkovej časti. Len je treba potom tenisku naozaj dôkladne vyplákať.

Verdikt: prášok a voda sú ideálne na každodenné ľahké umývanie topánok.

Trik č.2: Guma

Na gumové časti, kde miestami nestačilo použiť len kefku s čistiacou zmesou, som vyskúšala gumu. Nielenže špina pustila, ale išlo to naozaj rýchlo.

Verdikt: takto pekne vyčistené podrážky som azda nikdy nemala. Gumu teraz používam na priebežné čistenie.

Trik č.3: Trochu sci-fi s pastou

Na tento trik som bola naozaj zvedavá. Vytvorila som podľa jednej rady čistiacu zmes zo zubnej pasty a mydla a čistila… a čistila. A vôbec nič nevyčistila.

Verdikt: pasta zanecháva na topánke taký zvláštny povlak a nič moc nevyčistí.

Trik č.4: Šampón nielen na vlasy

Prekvapivo dobre si so špinou poradil šampón. Ja som použila ten na maxi objem, ale s najväčšou pravdepodobnosťou to bude asi jedno.

Verdikt: keď budem nabudúce čistiť svoje tenisky, šampón bude patriť medzi favoritov spolu s pracím práškom a vodou.

Trik č.5: A čo čistiaci prostriedok na vaňu?

O niečo horšie ako šampón na tom bol tak často odporúčaný krémový čistič na vane a umývadlá. Na gumové časti síce stačil, ale na tých látkových zanechával stopy a nič moc nevyčistil.

Verdikt: ani to neskúšajte, z látky sa zle vymýva a na gumu veľmi nezaberá.

Bonus: Keď práčka, tak aspoň šetrne

Niektoré typy topánok predsa len do práčky dať môžete, ale je to na vaše riziko. Pokiaľ sa vám ale naozaj nechce topánky čistiť ručne, zvoľte jeden zo šetrnejších programov a topánky vložte do vrecka na pranie. Minimálne vám kovové očká na šnúrky apod. nepoškodia bubon.

Mokré tenisky je dobré zavesiť na sušiak za pätu a jazyk vytiahnuť čo najviac, aby rýchlo preschli. Pokiaľ nechcete, aby na teniskách zostali otlačené štipce, zvoľte také, ktoré majú mäkké konce.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články