Práve čítate

Ako v deťoch prebudiť Picassa & ako odstrániť škvrny, keď sa netrafia na papier

6405  
Zdieľať: 

Ako v deťoch prebudiť Picassa & ako odstrániť škvrny, keď sa netrafia na papier

Že kreslenie u detí rozvíja predstavivosť, jemnú motoriku a sebavyjadrenie, to vám určite nemusím prezrádzať. Možno by vás ale zaujímalo, ako niektoré deti ku kresleniu naviesť, a iné zabrzdiť – napríklad keď sa začnú umelecky vyjadrovať na vašom krásnom nábytku.

3. 8. 2018 4 min. čítania Kamila Šemberová
Ako v deťoch prebudiť Picassa & ako odstrániť škvrny, keď sa netrafia na papier

Detské kresby vám možno pripadajú ako farebné čmáranice, ale keď sa spýtate, vždy sa dozviete nejaký príbeh. Keď som kedysi prišla pre dcéru do škôlky, mala na nástenke obrázok – postavu a tá mala na hlave niečo, čo nápadne pripomínalo klbko drôtu. Spýtala som sa, čo to je, a dodnes si pamätám odpoveď: „To si ty.“ „A čo to mám na hlave?“ „Predsa mozog!“

Pastelky do ručičky! Začať môžete už od jedného roku

Najmenším deťom môžete dať do ruky šesťhrannú guľôčku, ktorá má v každom rohu jednu voskovku a je dosť veľká na to, aby ju aj batoľa udržalo. Na prvé výtvory nebudete vôbec čakať dlho! Samozrejme to budú náhodné čiary, ale budú farebné, a to deti baví.

Správny úchop budete trénovať neskôr, v prvých rokoch ide o to, aby deti kreslenie hlavne bavilo a ďalej ho rozvíjali. Pre ich fantáziu, tvorivosť, farebné cítenie, sebavyjadrenie a napríklad aj neskôr písanie, je totiž kreslenie nenahraditeľné.

Od guľôčky môžete pokračovať k pastelkám a voskovkám, pre malé deti skôr silnejším, aby sa im dobre držali. Skvelý vzťah ku kresleniu pomôžu vybudovať aj tzv. prstové farby, ktorými môžu tvoriť aj pomerne malé deti. Len už musia chápať, že si nemôžu farebné prsty strkať do pusy.

Pokiaľ deti kresliť nechcú, nenúťte ich

Každé nútenie vec len sprotiví, a kreslenie nie je výnimkou. Ako pri všetkých činnostiach aj tu je dôležité opakovane ponúkať kreslenie ako zaujímavú činnosť, chváliť, podporovať a tiež sa so záujmom zúčastniť. Keď dieťa vidí, že to baví vás, tiež sa väčšinou s chuťou zapojí. Nechajte ho vyjadriť sa slobodne.

Rovnako deti milujú, keď im podľa ich priania nakreslíte jednoduché námety – slniečko, kvetinku, strom, auto, loďku… Nebojte sa, aj pokiaľ si myslíte, že vám to nejde, deti budú z vášho kreslenia nadšené.

„Teta, nakreslíš mi poníka?“ alebo Čo spraviť, keď máte nakresliť niečo, čo vážne neviete

Najskôr som sa spotila až za ušami, ale riešenie je vlastne úplne jednoduché. Deťom to nehovorte :-) Poníka, žirafu, motorku a ďalšie šialenosti som si jednoducho našla na internete (hľadajte anglicky „pony illustration“ apod.; názov objektu si môžete preložiť v online prekladači) a išla som podľa nich. Do súťaže kresličov by som s tým nešla, ale dievčatko bolo nadšené. A postupným obkresľovaním „môjho“ výtvoru sa aj ona naučila, ako zhruba poníka nakresliť.

Podobnú službu môžu ponúknuť knihy o kreslení, obľúbené obrázkové knižky alebo kľudne napríklad omaľovánky.

Marie Háková, redaktorka Tchibo Blogu

Dôležité je naučiť deti kresliť na papier, nie na stenu

Chce to trpezlivosť a dôslednosť. Už od malička deti učíme, že sa kreslí vždy len pri stole, na papier, pod papierom je ochranná podložka, stačia aj rozložené noviny.

Aj pokiaľ začneme s deťmi kresliť skoro, uplynie celkom dlhý čas, kým začnú kresliť samostatne. Tak máte čas, aby si zvykli, že sa vždy kreslí pri stole a s podložkou, prípadne na zemi na roli baliaceho papiera.

Aby ste sa vyhli umeniu tam, kde byť nemá, odporúčam:

  • Čím menšie dieťa, tým väčší papier. Malé deti ešte nekreslia presne a nechcene preťahujú.
  • Nezabúdajte na podložku. V papiernictvách predávajú podložku formátu A3, ale poslúžia aj noviny.
  • Pokiaľ dieťa nechápe, na čom je kreslenie v poriadku a na čom nie (nábytok, stena, atď.), je lepšie preventívne pastelky, fixky a napríklad aj perá uložiť tam, kde nedočiahne.
  • Dieťa by sa vždy malo zúčastniť aj upratovania po kreslení. Pri tom sa môžete nenásilne porozprávať o tom, kde sa kreslí a kde nie.

Pokiaľ sa predsa len stane nehoda a máte farebný výtvor na stene namiesto na výkrese, zamyslite sa nad tým, či dieťa nebolo príliš dlhý čas bez dozoru. Pokiaľ rodič netuší, čo malé dieťa nejakú dobu robí, je potom trochu nefér sa na neho hnevať.

Jak odstranit následky kreslení?

Pokiaľ už je neskoro, Andrea pre vás našla tipy, ako následky umeleckej duše vašich detí aspoň zo stien a nábytku odstrániť.

Radšej vždy najskôr zvolené čistidlo vyskúšajte na menej viditeľnej časti nábytku, nech máte istotu, že vám neurobí viac škody ako úžitku.

Ako na pastelky

Guma stiahne pastelky zo steny, ale napríklad aj z lakovanej drevotriesky. Na gumu ale príliš netlačte, stačí po maľovke iba zľahka prechádzať. Pokiaľ gumu doma práve nemáte, dá sa nahradiť „guľôčkou“ z mäkkej časti chleba. Na farebné čiary na drevenom nábytku prekvapivo veľmi dobre funguje majonéza alebo olej, ktorý nanesiete na handričku a škvrnu vyčistíte.

Odporúčame: Špeciálne čistiace gumy (2 ks), e-shop Tchibo

Ako na fixky a permanentné popisovače

Na čmáranicu od fixky na drevenom aj plastovom nábytku vo väčšine prípadov pomôže zubná pasta a staršia zubná kefka. Po vyčistení povrch poriadne utrite vlhkou handrou. Vyskúšať môžete aj prípravky na báze alkoholu. Pokiaľ sa fixka dostane na koženú sedačku, nezúfajte a vydajte sa do obchodu pre lak na vlasy – nestriekajte ho však priamo na kožu, ale na handričku a niekoľkokrát škvrnu potrite.

Z čalúneného nábytku fixku vyčistíte odlakovačom na nechty.

Ako na prepisovačky

Prepisovačky z nábytku vás zbaví obyčajný lak na vlasy, ktorý nastriekate na handričku a fľak ním potriete. Osvedčený je tiež lieh.

Odporúčame: Univerzálne čistiace handričky (3 ks), e-shop Tchibo

Ako na vodovky

Vodovky z čalúneného nábytku odstránite zmiešaním sypkého prášku na bielu bielizeň s pár lyžicami teplej vody. Následne škvrnu vyčistite hubkou. Táto zmes dobre funguje aj na koberce, a to aj tie farebné. Na zaschnuté škvrny od vodoviek potom skúste benzín. 

Odporúčame: Podložka na maľovanie a tvorivé práce, e-shop Tchibo

Ako na temperky

Čerstvé temperky z dreva dostanete pomocou horúcej mydlovej vody. Na zaschnuté škvrny použite alkohol. Podobný postup zachráni aj váš gauč – na čerstvú škvrnu opäť platí mydlová voda, skvelo funguje napríklad aj žlčové mydlo. Pokiaľ by škvrna aj tak zostala, skúste acetónový odlakovač na nechty. 

Ako na voskovky

Voskovky sa vo všeobecnosti  nemajú rady s liehom a na ich odstránenie z nábytku by vám mal postačiť aj kuchynský ocot. Na pevný nábytok môžete vyskúšať ale aj trik s fénom – zľahka ním fľak zahrejete a roztečenú voskovku potom zotriete suchým papierom.

Aby bol pri maľovaní poriadok

Aby bol pri maľovaní poriadok

Zásterku (veľkosť pre deti od 3 do 6 rokov) aj podložku máme zatiaľ skladom. A radi vám ju privezieme, kam budete potrebovať. Doprava je zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články