Práve čítate

Studená polievka Tarator

3681  
Zdieľať: 

Studená polievka Tarator

Konečne! Po roku čakania na „prvú“ uhorkovú sezónu som sa dočkala. Záhrada začala pozvoľna plodiť naozaj vo veľkom a nielen v skleníku sa rastliny ohýbajú pod ťarchou zelených plodov uhorky. Na toto obdobie sa vždy strašne teším. Začínajú sa totiž prázdniny, ktoré pre mňa znamenajú krásny čas na statku a stoly prehýbajúce sa pod ťarchou nazbieraných darov prírody.

14. 7. 2017 2 min. čítania Kateřina Winterová
Studená polievka Tarator

Uhorky hadovky, paradajky, cibuľka, nové zemiaky, fazuľky, bylinky .. „Druhá“ uhorková sezóna nastane trochu neskôr, a to sa zas zbierajú nakladačky a usilovne sa zavára do zásoby. Ale do tej doby sa jedia uhorky šalátovky-hadovky vo veľkom. Každý deň klasický uhorkový šalát, obdeň tzatziki a zvyšné dni v týždni Tarator.

Ten nám pripravovala babička každé leto na chate. Ako malá som pre tento bulharský pokrm, pravda, nemala veľmi pochopenie, ale dnes mi príde úplne geniálny. Tento tekutý šalát alebo studená polievka (ako chcete) je úžasne osviežujúci. Babička nám ho ešte spestrovala Vincentkou na zapitie. Odtiaľ asi pramenia základy môjho vzťahu k naozaj zdravému stravovaniu :).

Skúste presvedčiť svoju rodinu a schlaďte sa v letných horúčavách domácou studenou uhorkovou polievkou s vlašskými orechmi a kôprom. Najviac mi na nej chutia tie orechy, ktoré po chvíli pekne nasiaknu a krásne chrumkajú v ústach. Vincentku môžete vynechať, ale uhorku nikdy!

_MG_3258

Suroviny

šalátová uhorka – čím viac, tým lepšie (2ks)
3 strúčiky cesnaku
soľ
hrsť nasekaných vlašských orechov
50 ml olivového oleja
čerstvý kôpor
0,5 litra jogurtu
0,5 litra acidofilného mlieka alebo vody

IMG_0859

Postup

Olúpte a na drobné kocky nakrájajte šalátovú uhorku. Potom pridajte rozotrený cesnak, olej, nasekaný kôpor, jogurt, mlieko alebo vodu, a nakoniec dozdobte vlašskými orechmi a kôprom nešetrite. Dajte vychladiť a podávajte.

IMG_0898

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články