Práve čítate

Návod na šumivé tablety na čistenie toalety: Stačia 3 ingrediencie, ktoré máte doma

23724  
Zdieľať: 

Návod na šumivé tablety na čistenie toalety: Stačia 3 ingrediencie, ktoré máte doma

Stačí niekoľko dostupných ingrediencií a ľahko si vyrobíte šumivé tablety na čistenie WC. Sú podstatne lacnejšie a vo väčšine prípadov aj ekologickejšie ako čistiace prostriedky z regálov drogérií. Ako bonus je s nimi umývanie záchoda o niečo zábavnejšie. Baví ma sledovať, ako tableta po vhodení do toalety vyšumí.

7. 1. 2023 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Návod na šumivé tablety na čistenie toalety: Stačia 3 ingrediencie, ktoré máte doma

Môj malý syn so mnou rád upratuje. Napodobňuje pri tom všetko, čo robím. Preto sa snažím, aby čistiace prostriedky boli čo najviac prírodné a neboli zdraviu škodlivé. Upratovanie si potom spolu “užívame” (on jednoznačne viac ako ja) lepšie. Ja vďaka tomu, že si nerobím toľko starostí s tým, aby sa ručičkami, ktoré si stále strká do pusy, nechytil niečoho zlého, a on zase vďaka tomu, že ho nechám robiť viac vecí. Bodaj by mu radosť z upratovania vydržala aj do vyššieho veku!

Vyrobiť tablety na čistenie WC je ľahké

Ak sa bojíte, že s výrobou tabliet je veľa práce, a že sa vám to časovo neoplatí, rada by som vás vyviedla z omylu.

Hmotu vytvoríte za 10 minút a potom už len stačí dať ju do formy alebo ručne vytvarovať. Takto to necháte cez noc usušiť a máte vystarané. Tablety vydržia v uzatvárateľnej nádobe niekoľko mesiacov.

Na výrobu potrebujete jedlú sódu, kyselinu citrónovú a rozprašovač s vodou. Bez tohto základu sa nezaobídete. Na podporu účinku jedlej sódy s kyselinou citrónovou môžete ešte pridať trochu octu buď priamo do tabliet, alebo ním môžete poriadne zaliať toaletu, keď ich budete používať. Začiatočníkom odporúčam skôr druhú možnosť. Navyše je do tabliet možné pridať vonný olej podľa toho, akú vôňu  máte v kúpeľni radi.

Ako tvarovať tablety?

Môžete použiť formičky, vykrajovačky, ale ide to aj ručne.

Aj keď môžete tablety vyrobiť aj bez formičky, odporúčam si nejakú (napríklad na ľad alebo muffiny) pripraviť, ak vám záleží na tom, aby aj na pohľad boli pekné. Keď ich potom pekne naaranžujete do sklenenej dózy, budú vašu kúpeľňu nielen čistiť, ale aj zútulňovať. Okrem formičiek môžete použiť aj vykrajovačky, čo máte na medovníky. Ak doma nemáte ani formičky, ani vykrajovačky, tvarujte guľôčky len tak v ruke.

Podľa mňa je najjednoduchšie zmes natlačiť do silikónovej formy. Ďalší deň, keď zmes stuhne, vám tablety pôjdu ľahko vyklepnúť. Ak chcete, aby boli na vzhľad naozaj pekné a uhladené (ja sa priznám, že si na to nepotrpím), odporúčam ich tvoriť vo forme na ľad, tú následne zabaliť do potravinovej fólie a dať na ňu závažie (napr. knižky). Vďaka tomu vám všetka hmota zostane vo formičke, nič nevylezie a tablety budú pekne hladké zo všetkých strán.

Po vhodení do vody začnú vďaka reakcii kyseliny citrónovej so sódou peniť. Tým sa ničia baktérie a uvoľňuje špina, na ktorú by ste kefou len tak nedosiahli.

Návod na výrobu šumivých tabliet do toalety

Najlepší efekt dosiahnete pri čistení tak, že záchod zalejete octom, vhodíte tabletu, počkáte, kým vyšumí a necháte všetko 10 minút pôsobiť. Potom záchodovú misu vytrite kefou na toaletu. Takto používam tablety 1x týždenne a je to aj skvelou prevenciou proti vodnému kameňu.

Potrebujete:

  • 200 g jedlej sódy
  • 90 g kyseliny citrónovej
  • Rozprašovač s vodou
  • 2 lyžice octu
  • Pár kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja

Postup:

  1. V mise zmiešajte jedlú sódu a kyselinu citrónovú.
  2. Do rozprašovača s vodou pridajte 3 lyžice octu a pár kvapiek esenciálneho oleja.
  3. Zmes jedlej sódy a kyseliny citrónovej postupne postriekavajte vodou z rozprašovača a premiešavajte, kým nebude mať takú konzistenciu, aby držala pokope (približne ako vlhký piesok). Nesmie byť príliš mokrá, inak vám vyšumí.
  4. Tvarujte tablety a tie potom nechajte cez noc vyschnúť, aby stuhli.
  5. Tablety vyklepnite z formy, ak ste ju použili, a uchovávajte ich v uzatvárateľnom pohári.

Keď čakám návštevu, vhadzujem jednu tabletu do záchodu chvíľu pred tým, ako k nám dorazí. Toaleta je potom čistá a ešte navyše príjemne vonia.

Šumivé tablety používam aj na čistenie splachovacej nádržky. Stačí do nej tabletu vhodiť, nechať rozpustiť, počkať 15 minút a spláchnuť. Toto odporúčam robiť dvakrát za rok.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články