Práve čítate

Tancujte v každom veku

2239  
Zdieľať: 

Tancujte v každom veku

Hoci nás spoločnosť neustále stavia do jasných životných rolí a určuje spôsob verbálnej aj neverbálnej komunikácie, zostáva v nás malá medzierka prirodzenosti ukrývajúca naše autentické ja, ktoré vypustíme vždy, keď sa cítime šťastne, bezpečne a v psychickej aj fyzickej pohode. Keď sa tieto dvierka otvoria, správame sa prirodzene A aký pohyb je najlepším spontánnym vyjadrovacím prostriedkom? Jednoznačne tanec.

28. 9. 2017 6 min. čítania Redakce
Tancujte v každom veku

Či už v tanečnom štúdiu, na párty či doma v obývačke, tanec z nás vzplavuje stres, nabíja energiou a dáva priechod bezprostredným emóciám. Jednoducho povedané, robí nás šťastnejšími. Nezáleží na tom, čo tancujeme, ako dokonale cítime rytmus či nakoľko sme pohybovo nadaní – najdôležitejšie je oddať sa tancu naplno a bez predsudkov, užiť si radosť z pohybu a neprepínať svoje vlastné limity. Neprospieva však iba psychickému zdraviu. Veľmi pozitívne ovplyvňuje náš pohybový aparát, spevňuje všetky svalové partie a cibrí náš cit pre vnímanie priestoru a vlastnú koordináciu.

Tancovať si podľa seba je bez debaty najdokonalejší relax. Čo keď sa ale rozhodneme venovať sa určitému štýlu pravidelne? Ako vybrať ten správny a čo pri výbere zvážiť predovšetkým? O tom a inom sme sa poradili s tanečnicou a riaditeľkou štúdia Alta, divadelného a tvorivého hubu so zameraním na súčasný tanec, Luciou Kašiarová.

Balet

Keď sa povie balet, väčšina z nás si vybaví honosné predstavenie v Národnom divadle. Tento tanečný štýl však skrýva oveľa viac polôh prístupných aj nám, obyčajným smrteľníkom. Hoci vyžaduje oddanosť a trpezlivosť, môžeme s ním začať v každom veku a vždy sa dostať na relatívne uspokojivú úroveň. A ako sama Lucia dodáva: „Niekedy si stačí pustiť baletnú hudbu a tancovať môžete aj doma v obývačke.“ Vo všetkých väčších tanečných štúdiách si môžete zaplatiť individuálne či kolektívne lekcie a vyskúšať si, či je práve tento tanec tým pravým.

Balet priaznivo posilňuje svalové skupiny, ktoré nebývajú pri bežnom cvičení aktivované (medzirebrové, chrbtové, drobné brušné apod.). Rovnako taktiež kvalitne pôsobí na celkové držanie tela a cibrí kvalitu rovnováhy. Vďaka pomalému, avšak fyzicky náročnému tempu výborne spája vnímanie hudby a koordináciu pohybov, čím dochádza k dokonalej harmonizácii pohybu.

Ak by ste chceli s baletom začať, rozhodne neváhajte a nájdite si vyhovujúceho lektora, ktorý všetko prispôsobí vašej fyzickej obratnosti a pohybovým možnostiam. Tento štýl však vyžaduje veľké rozpätie šliach a svalov, nepúšťajte sa do neho teda s väčším pohybovým obmedzením alebo s narušenú rovnováhou. Pridať sa k vám môžu aj vaše deti, ktorým balet vylepší nielen rovnováhu a lepšiu koordináciu v priestore, ale ich naučí aj trpezlivosti a pokore.

Brušné tance

Orientálny tanec je pôvodom zo Stredného východu, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta a dnes sa teší veľkej popularite. Predtým sa tieto tance využívali pri najrôznejších náboženských obradoch či spoločenských príležitostiach, dnes sa ich vnímanie však posunulo k viac snerom k zábavnej pohybovej aktivite. Vďaka mnohým polohám náročnosti príliš nezáleží na veku či fyzickej kondícii a vyhovujúcu úroveň onedlho nájde takmer každý.

Základným prvkom brušného tanca je bez debaty krúženie, pohupovanie a jemné pohyby všetkých telesných partií, čo tento spôsob tanca robí veľmi zvodným a ženským. Tento tanec sa preto dokonalo hodí pre dospievajúce a dospelé ženy každého veku, ktoré sa necítia dostatočne spojené so svojou životnou rolou a potrebujú si v tomto ohľade zdvihnúť sebavedomie. Pomalé, ťahavé pohyby blahodárne pôsobia nielen na naše telo – upokojujú predovšetkým myseľ a sústredením sa na správne vvykonanie pohybu prechádzame pokojnou a regenerujúcou meditáciou.

Street dance

Street dance alebo pouličný tanec je pojmom zastrešujúcim tanečné štýly vyvíjajúce sa mimo štúdia priamo na uliciach a v tanečných kluboch v USA od začiatku sedemdesiatych rokov. Jedná sa o kombináciu najrôznejších tanečných štýlov, ako sú Hip hop, Hype, Poppin či New style, poskytujúce tanečníkom možnosť nespútaného prejavu. Neexistujú tu žiadne pravidlá či predpísané prvky a väzby, každý tancuje tak, ako cíti hudbu.

Aj tak však vo väčšine prípadov ide o veľmi energický prejav plný rýchlych temp a výskokov, preto je dôležité zvážiť svoj zdravotný stav, fyzickú kondíciu i pohybové možnosti. Avšak, ako hovorí Lucia, „nikdy nie je nad to cítiť sa aj v 50 opäť mladý a plný energie,“ čiže tancujte podľa vlastných možností a na vek sa príliš neobracajte.

Pred každou lekciou alebo vlastným tréningom musíme svaly aj srdce rozohriať rýchlou rozcvičkou a dynamickým strečingom, aby sme predišli možným následným zraneniam. Štýlovo tento tanec zaujme predovšetkým mladšiu generáciu, výnimkou ale nie sú ani staršie ročníky, a takto zamerané tanečné štúdiá často navštevuje veľké percento mužov. Ak vás však bolia kĺby, chrbtica alebo bedrá, skúste sa porozhliadnuť po vhodnom lektorovi či inom tanečnom štýle.

Scénický tanec

Hoci je tento moderný výrazový tanec určený skôr pre divadelnú scénu, v súčasnej dobe sa mu venuje čoraz väčšie percento tanečníkov začiatočníkov. Primárne vychádza z moderného tanca vyvíjajúceho sa na konci 19. storočia. Ten oslobodil telá tanečníkov zo striktnej techniky, a kládol dôraz na prirodzenosť vo vyjadrení pohybu v priestore. Motivácia prichádza predovšetkým zo silného emotívneho náboja, ktorý je základnou esenciou tohto prejavu. Prostredníctvom tanca sa učíme uvoľniť pocity a pokúsiť sa vyjadriť myšlienku bez slov iba pomocou svojho tela. Dôraz je kladený na plynulý tok pohybov, prirodzenosť a originalitu vyjadrenia. Ak netancujeme na vysokej a profesionálnej úrovni, hlavným prínosom zostáva zážitok z tanca a uvoľnenie pocitov, ktoré by ste si pri klasickom hovore často ani nepripustili.

Keďže sa vždy odvíja od tematiky predstavenia, pre ktoré je choreografia určená, nemožno tento tanec štýlovo konkrétnejšie opísať. Ako Lucia dodáva, „každá osobnosť vytvára svoj vlastný individuálny štýl, ktorý kopíruje ich fyzické možnosti, duševné naladenie a vnútorné hodnoty.“ Ak tancujete sami pre seba, vždy záleží na zvolenej hudbe, a predovšetkým duševnom aj telesnom rozpoložení. Keďže sa jedná o prejav vychádzajúci z konkrétnej situácie, reaguje taktiež na miesto, kde tancujete, a tým cibrí cit pre koordináciu a zladenie s daným priestorom.

Scénický tanec je vhodný pre mužov, pre ženy aj páry – ak tancujete sami, podčiarkujete svoju individualitu, a ak v páre, tanec vám umožňuje neverbálne emočné prepojenie. Hodí sa skôr pre vyspelejšie osobnosti. Ak trpíte nejakým fyzickým obmedzením, verte, že tento štýl aj vám umožní uspokojivý tanečný zážitok v medziach vášho zdravotného stavu.

Disco

A nakoniec niečo málo o nesmrteľnej klasike, Jacksonovi, Madonne alebo Travoltovi. Čo majú títo traja tanečníci spoločné? Dokonale vycibrený štýl v rytme disco. Hovoríme o tanečnom žánre, ktorý sa vyvinul v afro-americkej, hippie a hispánskej klubovej komunite na konci šesťdesiatych rokov. Dneska si tento energický tanečný štýl môžete vychutnať aj bez kučeravého afra a lesklých zvonáčov, aj keď tématické oblečenie k tomuto štýlu patrí rovnako ako Bee Gees, ABBA alebo Boney M.

Pre disco dance je charakteristický pravidelný 4/4 rytmus v rýchlom tempe kombinujúci základy skokov, rotácií, švihov a gymnastiky. Z osvetlených tanečných parketov sa premiestnil do tanečných štúdií, a vytvoril si tak ustálenú tanečnú štruktúru, podľa ktorej lektori vedú svoje tanečné lekcie. Aj tak však disco zostáva veĺmi individuálne a záleží na každom tanečníkovi, ako choreografiu poskladá a prispôsobí svojim žiakom.

Disco je vďaka svižnému tempu výborné na získanie a udržanie fyzickej kondície.Okrem toho rozvíja flexibilitu a rozsah fyzických možností, koordináciu pohybov a správne držanie tela. Svojou náročnosťou však môže neblaho ovplyvniť kĺbový aparát, preto ho neodporúčame starším osobám alebo jedincom s pohybovými problémami. Dynamiku môžete prispôsobiť svojim vlastným možnostiam, ale pozor,  bez poriadnych skokov a piruiet nedosiahnete tak efektný výsledok. Na parkete je disko oslobodzujúce, avšak v štúdiách sa choreografia väčšinou trénuje vo väčších skupinách, kde dokonalá synchronizácia často vyžaduje vysokú mieru snahy a trpezlivosti. Nikde však nie je napísané, že si na vašich obľúbených interpretov z osemdesiatych rokov nemôžete zatancovať podľa vlastnej ľubovôle.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články